Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 09 /11:44

Dėl kankinimų Klaipėdos areštinėje teisiami pareigūnai: rišti virve mums leido vadovybė

Antrankiais surakintos rankos, prie jų užfiksuota virvė ir įtempus užrišta kitapus durų – tokioje būsenoje apie valandą teko išbūti į areštinę gruodžio 20-ąją atvežtam Tomui Staponkui, pasijutusiam tarsi kankinimų kambaryje. Pasekmes dėl užtirpusių rankų klaipėdietis jaučia iki šiol, o nederamas pareigūnų elgesys nagrinėjamas Klaipėdos apylinkės teisme. Aiškėja, jog surakinti rankas ir virve pertempti per duris areštinėje buvo kasdienė praktika.
Klaipėdos apylinkės teisme teisiami įgaliojimus viršiję trys pareigūnai.
Klaipėdos apylinkės teisme teisiami įgaliojimus viršiję trys pareigūnai. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Į areštinę T.Staponkus buvo uždarytas už viešosios tvarkos pažeidimą, buvo išgėręs ir, kaip teigiama, kiek agresyvus. T.Staponkus triukšmavo, keletą kartų spyrė į duris ir buvo įspėtas dėl galimo specialių priemonių panaudojimo.

Netrukus į patalpą įėjo postinis Vaidas Andriulaitis, surakinęs antrankiais T.Staponkų. Kitam pareigūnui R.Šimkui palaikant, o Dž.Malinauskui prilaikant duris už antrankių buvo užfiksuota virvė, pertempta per duris ir užfiksuota kitapus durų už rankenos. Taip prie durų už rankų pririštam sulaikytajam T.Staponkui teko prabūti apie valandą, jos metu virvė kartą buvo įtempta dar stipriau.

Normali praktika

Trejus metus laikino sulaikymo patalpose dirbęs V.Andriulaitis teisme pripažino, jog prieš sulaikytąjį buvo panaudotos minėtos priemonės, esą taip elgtasi siekiant, kad T.Staponkus nesusižalotų. Pagal jo parodymus aiškėja, jog agresyvius asmenis budėtojai nuolat rišdavo ir tam naudodavo vienintelę areštinėje turimą virvę. Sulaikymo kamerų areštinėje yra dešimt.

„Dėdavome antrankius ir virvę iškart, kad nesusižalotų, taip buvo daroma nuolat, visos pamainos taip darydavo. Pasitaikydavo agresyvių sulaikytųjų, kurie į duris galvą trankydavo, būdavo neblaivūs, nuvirsdavo, dantis išsimušdavo“, – pasakojo iš pareigų atleistas vyras, tikinęs, jog vadovybė leido naudoti minėtas priemones ir virve surištus asmenis laikyti iki valandos. Esą pririšti prie suolo siautėjančius vyrusbūdavo ne išeitis, nes šie draskydavosi ir sulaužydavo įrangą.

Kaltinamas vyras tikina, jog pririštas T.Staponkus stovėjo kojomis ant žemės, esą nebuvo pakabintas „kaip dešra“. Ar stovėjo visa pėda, ar tik pirštų galiukais, atsakyti negalėjo, to matyti nebuvo įmanoma ir per monitorių, kuriame mažu formatu matomos visos kameros.

„Penktadienis, šeštadienis būdavo karščiausios dienos, nes būdavo atvežami neblaivūs asmenys“, – pasakojo V.Andriulaitis.

Prokuroro L.Kiaurakio paklaustas, kaip vertina tokius veiksmus, V.Andriulaitis teigė, jog gailisi, tačiau tuo metu tokia buvo darbo praktika.

Teisiamųjų suole kartu su juo atsidūrė ir areštinėje dirbę Dž.Malinauskas bei R.Šimkus. Visi jie kaltinami piktnaudžiavę tarnybine padėtimi viršijant įgaliojimus, diskreditavę valstybės tarnautojo vardą, pakenkę prestižui, nesilaikę pagarbos žmogui, pavyzdingumo principo, pareigūnų etikos kodekso, nežymiai sutrikdę asmens sveikatą.

Pareigūnai atskleidė, jog naudojo specialiąsias ir parankines priemones, tarp jų, virvę ir diržą iš kelnių.

„Yra tekę ir man pačiam panaudoti“, – kalbėdamas apie diržą sakė R.Šimkus, tikinęs, jog sulaikymo kameros skirtos paklusniems sulaikytiesiems, o nepaklusnius asmenis jiems tekdavo saugoti nuo susižalojimų.

„Policijos komisariatuose, kol nebuvo sujungta, nebuvo poreikio naudoti virves. Pasodinant ant žemės, kad negalėtų trankytis, galima buvo kitaip užfiksuoti, o čia plikos sienos ir suoliukas, galvas prasidaužo. Patalpos visiškai nepritaikytos. Rankas ir kojas esu virve fiksavęs, per duris nesu fiksavęs virvės daugiau, bet kolegas esu matęs tai darant“, – kalbėjo R.Šimkus. Kodėl šįkart nebuvo naudojamas diržas, o pasitelkta virvė, kaltinamasis negalėjo atsakyti.

„Nemanau, kad tai yra normalu“, – apie virvės naudojimą sakė postinis. Jo teigimu, V.Andriulaitis yra baigęs mokslus dėl policijos priemonių naudojimo, tad į situaciją jis labai nesigilino, nors apie tokios priemonės taikymą tarpusavyje kolegos buvo diskutavę. Vyrų teigimu, yra pamainos vyresnysis budėtojas bei įstaigos vadovybė, kuriai puikiai žinomos taikomos priemonės.

Guminės lazdos nepanaudosi, nes tai mušimas žmogaus. Dujų tikrai nepanaudosi, nes nėra vėdinimo, patalpoje jos nenaudojamos, tik ekstremaliu atveju.

Trečiasis teisiamųjų suole atsidūręs Dž.Malinauskas tikino tiesiog palaikęs duris, kol buvo rišama virvė ir neprisidėjęs tiesiogiai prie priemonės taikymo.

„Mačiau, kaip pritvirtino virvės kitą galą, kaip jį patį rišo nemačiau.

Laikiau duris, kad neįvyktų tokia pat nelaimė, kaip man buvo, kai buvau susižalojęs. Bandydamas sutramdyti gerokai už save stipresnį, aukštesnį žmogų, grumtynių metu rėmiausi į nestabilias duris, jos atsidarė dar daugiau ir susižalojau koją“, – sakė vyras, kaip ir kiti kolegos likęs be darbo. Jis tikino tik numanęs, kokia priemonė buvo panaudota, tačiau konkrečiai nematė.

„Tai buvo ne pirmas kartas, tai tęsėsi daugiau nei metus panašūs atvejai. Kaip ji buvo pririšta, nežinau.

Pareigūnas neturi kaip kitaip apsaugoti jo sveikatą ir policijos turtą, kaip panaudojant virvę ar kitą surakinimo priemonę. Kitų priemonių nebuvo tinkamų tramdyti tą žmogų ir apskritai agresyvius žmones. Guminės lazdos nepanaudosi, nes tai mušimas žmogaus. Dujų tikrai nepanaudosi, nes nėra vėdinimo, patalpoje jos nenaudojamos, tik ekstremaliu atveju. Ginklą panaudoti? Duodant su dėtuvės dalimi į kaktą? Nelogiškas prokuroro teiginys“, – kalbėjo Dž.Malinauskas, pabrėždamas, jog policija ne „durnynas“, tramdymo marškiniai čia nėra naudojami. Jo teigimu, virvės taikymas jam „nepatiko“, buvo nežmoniška priemonė, tačiau vadovybė tai žinojo ir toleravo.

Dž.Malinausko teigimu, areštinėje laikytas T.Staponkus patyrė nežymių sužalojimų, tai yra, nubrozdinimų, o jų galėjo atsirasti ir tiesiog nuo antrankių, kuomet muistomasi rankomis.

Prireikė medikų

T.Staponkus tikina į areštinę buvęs atvežtas iš lošimo namų, nesipriešinęs. Kameroje buvo primigęs, o pabudęs prašėsi išleidžiamas namo, nes pas giminaitį buvo palikęs vaikus. Vyras tikino beldęs į duris, o ne spardęs jas.

„Nei aš keikiaus, nei aš įžeidinėjau juos“, – sakė T.Staponkus, keliskart kartojęs prašymus eiti namo. Galiausiai įpykęs, neslepia, spyręs į duris ir buvęs surištas, tuomet šaukęsis pagalbos.

„Rankų buvo neįmanoma jausti. Apsiraminau, vos ne verkti pradėjau. Pajutau, kad dar labiau pradėjo tempti virvę, pradėjau klykti, cypti. Net batą nusimoviau, kad galėčiau aukščiau palipti, nes taip skaudėjo“, – kalbėjo T.Staponkus.

Dėl patirtų sveikatos sutrikimų kameroje surištas laikytas T.Staponkus kreipėsi į medikus. Vyras pasakoja iki šiol jaučiantis pasekmes. Jis teismo prašo atlyginti gydymosi išlaidas bei priteisti 8 000 eurų už patirtus išgyvenimus.

VIDEO: Pareigūnų virve pririštas T.Staponkus: „Vaizdo įraše matyti, kad aš agresyvus nebuvau“

Advokatas Osvaldas Martinkus teigia, jog pareigūnai vykdė jiems paskirtas funkcijas ir tramdė nepaklusnų sulaikytąjį.

VIDEO: Suimtojo kankinimu kaltinamų pareigūnų advokatas: „Yra viskas nufilmuota“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius