Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Karmėlavos tragedijos atgarsiai: brolio žiaurų planą užbaigti žadėjęs vyras pasiguodė alkstantis

66-erių Jonas Sankauskas – vyresnysis Karmėlavos tragedijos, kuomet šių metų gegužę tėvas peršovė savo dukrą, jos sugyventinį, padegė namus ir pats nusišovė, kaltininko brolis, teisiamas už grasinimą pabaigti jaunėlio pradėtą kruviną „žygį“. Kauno apylinkės teisme jau baigiama nagrinėti jo byla. Kaltinimus vyras pripažįsta tik iš dalies ir guodžiasi už grotų patiriantis nuolatinį alkio jausmą.
Jonas Sankauskas teisme
Jonas Sankauskas teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

J.Sankauskas teismo slenkstį mina jau ne pirmą kartą. Agresyvumu pasižymintis vyras anksčiau teistas tris kartus. Nusikaltimus jis vykdydavo artimų asmenų atžvilgiu: tvirkino mažametę giminaitę, grasino nužudyti kaimynus, sumušė savo paties žmoną. Šįkart jis kaltinamas atlikęs tris nusikalstamas veikas.

Remiantis kaltinimu, gegužės 18-ąją, kai iš brolio Vito padegto brolienės namo Karmėlavoje policija išnešė peršautą padegėjo vyriausiąją dukrą Vitą, J.Sankauskas atvyko į gaisravietę ir grasino brolio dukros sugyventiniui Šarūnui. Šis tuo metu, jau paleistas iš ligoninės, plušo prie sudegusio namo. J.Sankauskas jam pažadėjo pratęsti kruviną brolio kerštą. Kaltinamojo grasinimą „Viską „dabaigsiu“ ir padegsiu kapus!“ girdėjo ir Šarūnui gaisravietėje talkinę draugai. Vaikino sugyventinė tuo metu buvo Kauno klinikų reanimacijos skyriuje.

Negana to, J.Sankauskas į tragedijos vietą sugrįžo ir kitą dieną. Įsibrovęs į lentomis apkaltą namą, kaltinamasis išsinešė keletą daiktų, kurie vėliau buvo surasti jo automobilyje. Viena iš nukentėjusiųjų šioje byloje pripažinta kaltinamojo brolienė pavogtus daiktus įvertino 687 eurų suma. Anglijoje su dviem jaunesniais vaikais – Vitos seserimi ir broliu – gyvenanti moteris siekia prisiteisti iš J.Sankausko ir 5 000 eurų moralinės žalos atlyginimą.

Kitas nukentėjusysis šioje byloje – grasinimus girdėjęs kaltinamojo dukterėčios Vitos sugyventinis – reikalauja priteisti jam 10 000 eurų neturtinės žalos.

Kaltinimus pripažįsta iš dalies

J.Sankauskas abiejų jam mestų kaltinimų – grasinimo nužudyti ir vagystės – nepripažįsta. Kalbėdamas apie dukterėčios sugyventiniui galimai išsakytus grasinančius žodžius, jis tikina gerai visko nepamenantis. Gal tik burbtelėjęs kažką panašaus po nosimi.

Į sudegusį namą paimti tam tikrų išlikusių sveikų daiktų – virtuvinių rakandų – jis ėjęs ne dėl to, kad norėjo juos pagrobti, o dėl to, jog tikėjosi, savo mamos prašymu, išsaugoti artimiems giminaičiams priklausantį turtą. Kadangi iki tol nebuvo matęs dukterėčios sugyventinio, jį ir gaisravietėje plušusius jo draugus tiesiog palaikęs vagimis.

Išsiginti J.Sankauskas negali tik trečiojo kaltinamojo – kad namuose laikė nelegalų naminės degtinės gamybos aparatą, kurį kratos metu aptiko policija.

Pasiguodė alkstantis

Spalio 16 dieną įvykusio posėdžio metu turėjo būti apklausti keli liudytojai, tačiau jie nepasirodė. Nuspręsta į kitą posėdį juos priverstinai atvesdinti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Sankauskas guodėsi artimiesiems tuo, kad už grotų alksta
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Sankauskas guodėsi artimiesiems tuo, kad už grotų alksta

Policijos pareigūnų lydimas kaltinamasis į posėdžių salę atėjo pasiramsčiuodamas lazdele. Sėsdamas ant suolo jis nusikeikė. Tuomet ėmė reikalauti teisėjos apklausti vieną moterį, kuri neva „viską, kas iš tikro įvyko, gerai žino“. Teisėja patikino, kad šis prašymas jau buvo atmestas anksčiau.

„Prašau atsiųskit man kiek pinigėlių. Neturiu ką valgyti“, – į teisme pasirodžiusią savo senyvo amžiaus mamą ir seserį ašarodamas kreipėsi J.Sankauskas.

Dėl neatvykusių liudytojų bylos nagrinėjimą nuspręsta atidėti. Už uždarų durų teismas toliau sprendė tik kardomosios priemonės pratęsimo klausimą. J.Sankauskas nuosprendžio paskelbimo ir toliau lauks už grotų – suėmimo terminas pratęstas dviem mėnesiams.

Dėl šio sprendimo labiau gali atsikvėpti Karmėlavos tragediją išgyvenusi Vita. Anksčiau mergina 15min yra prisipažinusi, jog jaučia baimę dėl galimų dėdės veiksmų.

Reikalingas neįgaliojo vežimėlis

15min primena, kad buvusios žmonos namuose, kur pastaruoju metu gyveno jo vyriausioji dukra Vita su sugyventiniu Šarūnu, lemtingąją naktį Vitas Sankauskas, kaltinamojo brolis, pasirodė Lietuvos apeliaciniam teismui atmetus skundą dėl Kauno apygardos teismo nuosprendžio už jaunesnės dukters išžaginimą bei seksualinį prievartavimą. Vyras buvo nuteistas devyneriems metams nelaisvės.

Vitos Sankauskaitės asmeninio albumo nuotr./Tėvo peršauta Vita Sankauskaitė
Vitos Sankauskaitės asmeninio albumo nuotr./Tėvo peršauta Vita Sankauskaitė

Manoma, kad vyresnioji V.Sankausko dukra tapo tėvo keršto objektu, nes liudijo teisme, gindama jaunėlę seserį. Vyrui teismo nuosprendžiu buvo uždrausta artintis prie dukters namų Karmėlavoje. Netrukus jis turėjo būti suimtas.

Iš ligoninės tragediją išgyvenusi sunkiai sužeista Vita paleista prieš keletą savaičių – palatoje ji praleido daugiau nei keturis mėnesius. Dėl vienos tėvo paleistos kulkos, kuri kliudė stuburą, mergina vis dar nevaldo kojų – juda neįgaliojo vežimėlio pagalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius