Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karsokas, Jočienė, Stelmokas ir Daubara, įtariami priklastoję Valinskui parašų – teisiamųjų suole (nuotraukos, video)

Teismas imasi po Arūno Valinsko kandidatavimo į prezidentus iškeltos baudžiamosios bylos, kurioje tuometis rinkimų štabo vadovas Vytas Karsokas, taip pat Ingrida Jočienė, Dainius Stelmokas ir Justinas Daubara kaltinami rėmėjų parašų klastojimu. Vienintelei damai susirgus, trečiadienį posėdis atidėtas.
Arūnas Valinskas
Asmeniškai A.Valinskui dėl jo naudai rinktų parašų klastojimo prokuratūra jokių pretenzijų neturi. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip žinoma, Dalios Grybauskaitės laimėtuose prezidento rinkimuose ketino rungtis ir Tautos prisikėlimo partijos lyderis A.Valinskas, tačiau jis savo kandidatūrą rinkimų įkarštyje atsiėmė paaiškėjus, kad akivaizdžiai trūksta jį remiančių Lietuvos žmonių parašų.

Maža to, iškilo skandalingas faktas, kad dalis esą surinktų parašų galimai buvo netikri, tad dėl rinkimo lapų suklastojimo prokuratūra pateikė kaltinimus keturiems asmenims: tuomečiam rinkimų štabo vadovui V.Karsokui, taip pat I.Jočienei, D.Stelmokui ir J.Daubarai.

Generalinė prokuratūra šią baudžiamąją bylą neseniai buvo perdavusi Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui.

Trečiadienio rytą teisėjas Gediminas Viederis ėmėsi šios bylos nagrinėjimo.

Prokurorų duomenimis, kaltinamieji į parašų rinkimo lapus įrašė išgalvotų asmenų duomenis, vėliau juos perdavė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkui Zenonui Vaigauskui. Prokuratūros teigimu, išanalizuoti 766 parašų rinkimo lapai, kuriuose buvo per 21 tūkst. piliečių parašų.

Trečiadienį į posėdį atvyko tik trys kaltinamieji. Tuo tarpu I.Jočienės interesams atstovaujantis advokatas teismui pateikė pažymą apie jos nedarbingumą. Teisėjas G.Viederis posėdį buvo priverstas atidėti. Numatoma data – gruodžio 2-oji.Teisiama spalvinga kompanija – nuo mokyklos direktoriaus iki bedarbio.

Viskas, ką trečiadienį galėjo padaryti teismas, – nustatyti trijų kaltinamųjų asmenybes. Kompanija spalvinga – nuo mokyklos direktoriaus iki bedarbio.

Vilnietis 58 metų V.Karsokas teismui prisistatė dirbantis sostinės Fabijoniškių vidurinės mokyklos vadovu.

25 metų kaunietis, Palangoje gimęs J.Daubara – vienos įmonės komercijos direktorius.

Tuo tarpu D.Stelmokas prisistatė esąs bedarbis. Jis registruotas Lietuvos darbo biržoje. Vyras turi vidurinį išsilavinimą, yra išsituokęs. 

Baudžiamojo kodekso 173 straipsnio, kuriame kalbama apie Rinkimų ar referendumo dokumento suklastojimą, 1-ame straipsnyje rašoma: „Tas, kas siekdamas paveikti rinkimų ar referendumo rezultatus suklastojo rinkėjų sąrašą, turinčių teisę dalyvauti referendume piliečių sąrašą, balsų skaičiavimo protokolą, rinkimų ar referendumo biuletenį, pagamino didelį kiekį rinkimų ar referendumo netikrų biuletenių arba panaudojo suklastotą ar netikrą rinkimų ar referendumo dokumentą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.“

Bylą kuruojantis prokuroras Aidas Mažeika pabrėžė, kad neteistiems ir už nesunkų nusikaltimą prieš teismą stojusiems asmenims realus laisvės atėmimas negresia. 

VIDEO: 15min.lt - rinkimų štabo vadovas V.Karsokas vengė komentarų
VIDEO: 15min.lt - prokuroro A.Mažeikos komentaras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius