Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Prabangią“ degtinę, kurią turėjo gerti prancūzai, kaime maišė ir pilstė jurbarkiškiai

Dviem jurbarkiškiams, Michailui Skibai ir Remigijui Stoniui, apkarto Klaipėdos miesto apylinkės teismo verdiktas. Vyrams teks susimokėti dideles baudas už didelį kiekį namų gamybos alkoholio, kurį vyrai laikė ir ketino realizuoti į Prancūziją. Negana to, vyrai pripažinti kaltais kaip naudoję svetimą prekių ženklą alkoholio gaminiams ženklinti. Prancūzus būtų pasiekęs rusišku „Jelzin“ pavadinimu paženklinta savadarbė degtinė.
Alkoholis
Asociatyvi iliustracija: alkoholis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas abiem vyrams skyrė po 500 MGL arba 12 500 eurų baudas. Jos turi būti sumokėtos per du mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Kaip nusikaltimo priemonė konfiskuotas ir autobusiukas „Citroen Jumper“, priklausęs kitam asmeniui, tačiau teismo konstatuota, jog šis žinojo apie daromas nusikalstamas veikas.

Nuosprendį nuotoliniu būdu ketvirtadienį išklausęs vienas kaltinamųjų kitoje ekrano pusėje dar neišjungęs mikrofono pyko ir užsiminę skųsiąs tokį, jo nuomone, neteisingą teismo sprendimą.

Turėjo pasiekti Prancūziją

Bylos duomenimis, M.Skiba, tyrimo metu tiksliai nenustatytu laiku, bet ne vėliau kaip iki 2018 metų rugpjūčio pabaigos, ūkiniame pastate, esančiame Jurbarke, kartu su bendrininkais namų gamybos būdu iš rektifikuoto etilo alkoholio ir vandens mišinio pagamino 864 litrus stiprių alkoholinių gėrimų ir juos išpilstė į 300 vienetų trijų litrų plastikines pakuotes.

Neturėdami leidimo, jas sudėjo į netikras svetimu „Jelzin Vodka 37,5% Vol.3 Litres“ ženklu pažymėtas kartonines dėžes ir laikė minėtame ūkiniame pastate.

Bylos duomenimis, falsifikuotas alkoholis turėjo būti realizuotas Prancūzijos įmonei. Šio alkoholio vertė nurodoma apie 8 500 Eurų.

Alkoholis pakrautas į automobilį „Citroen Jumper“, vairuojant M.Skibai, krovinys nugabentas į Klaipėdą.

Čia R.Stonys kartu su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu turėjo lydėti krovinį į realizacijos vietą kitu automobiliu, „Chrysler Voyager“, tačiau sumanymo realizuoti nepavyko, nes prie Šilutės pl. 38 pastato juos sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alkoholis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alkoholis

Vėliau vienas pareigūnų teismo salėje pasakojo, jog autobusiuko bagažinėje buvo 50 vnt. kartoninių dėžių, kurių kiekvienoje 6 vnt. pakuočių po 3 litrus su užrašais „Jelzin Vodka“. Visų dėžių iškart neimta atidarinėti, tačiau atvėrus vieną jų aptikti mėlynos spalvos suvenyriniai buteliai, kurie buvo pilni degtinės.

Buteliai buvo be banderolių. Kartoninės dėžės buvo paženklintos „Produce of France“ (liet. „Pagaminta Prancūzijoje“).

Norėjo tik padirbėti vairuotoju

Kaltinamasis M.Skiba teisme savo kaltę pripažino iš dalies. Jis nurodė, kad sulaikymo metu buvo bedarbis, ieškojo vairuotojo darbo ir buvo užsiregistravęs darbo biržoje.

Socialiniame tinkle vyras pasakojo pamatęs skelbimą, kad ieškomas vairuotojas krovinio nuvežimui iki Klaipėdos. Jis parašė, kad jį domina šis pasiūlymas ir kitą dieną Tauragėje, prie stoties, susitiko su mergina, kuri paaiškino, jog reikia mikroautobusu nuvežti obuolių–morkų sultis.

Sutartu metu pasirodžius Tauragėje jokių krovinio dokumentų vairuotojas negavo. Mikroautobusiuke jis pasakojo matęs popierines dėžes, kurias pajudinus kliuksėjo skysčiai, tad detaliau vyras teigė neapžiūrinėjęs, kas jose sudėta.

Mergina paaiškino, jog tereikia mikroautobusu nuvežti obuolių–morkų sultis.

M.Skiba pasakojo tik patikrinęs, ar tvarkingi automobilio dokumentai.

Jam nekilo jokių įtarimų, kad veža draudžiamą krovinį, nes mikroautobuse buvo tik keletas dėžių, o buvo skaitęs apie tai, jog vežant kontrabandą automobilis būna prigrūstas.

Nuvykus į sutartą vietą Klaipėdoje, M.Skibą sustabdė neuniformuoti pareigūnai, kurie atplėšė dėžes. Jaunas vyras tikino pats likęs nustebęs, ką pamatė.

Nors vyras ikiteisminio tyrimo metu davė parodymus, į kai kuriuos klausimus atsakyti negalėjo. Teigė nepamenantis, ar su kroviniu buvo nuvykęs į Jurbarką, tačiau negalėjo paaiškinti, kodėl telefonas rodė, jog jis pakrovimo vietoje buvo. Vyras teigė nelegalaus alkoholio gamyba neužsiimantis.

Kaltės nepripažino

Kitas kaltinamasis, R.Stonys, savo kaltės nepripažino. Apskritai abu vyrai teigė vienas kitą žinantys, tačiau nesantys draugai.

Savadarbis alkoholis buvo aptiktas R.Stonio mamos, kuri gyvena Vokietijoje, sodyboje. Pats jaunas vyras teigė joje besilankydavęs retai, kuomet reikėdavo patalkinti ūkiniais reikalais, tačiau neneigė dalyvavęs sodyboje vykusiame susitikime pervežimo klausimais. Minėtu automobiliu vyras taip pat tikino nesinaudojęs.

R.Stonys pasakojo, jog sodybos, kuria niekas daugiau nesinaudojo, garaže tebuvo įvairios šiukšlės ir nereikalingi daiktai.

Kad „baldams pervežti“ paskolintas mikroautobusas buvo sulaikytas, jo savininkas teigė pamatęs per televiziją.

Apie 5 000 eurų vertės automobilio „Citroen“ oficialus savininkas teisme pasakojo paskolinęs draugui savo darbams naudotą savo autobusiuką. Bičiulis tikino, jog automobilis reikalingas iš Tauragės parsivežti baldus. Kad buvo sulaikytas automobilis, teigė pamatęs per televiziją.

Alytaus apskrities VPK nuotr./Citroen Jumper (asociatyvinė nuotr.)
Alytaus apskrities VPK nuotr./Citroen Jumper (asociatyvinė nuotr.)

Visgi teismas konstatavo, jog oficialiai automobiliu naudojosi kitas asmuo, žinojęs, jog šis gali būti įtrauktas į nusikalstamą veiklą, tad mašina teismo sprendimu buvo konfiskuota.

Prekybos tinklas

Teisme liudijęs Pakrančių apsaugos rinktinės kriminalinės žvalgybos skyriaus vyr. tyrėjas pasakojo apie savo darbą, susijusį su kontrabanda.

Dar 2017 metais, jo žiniomis, buvo vykdoma kriminalinė žvalgyba, kuomet buvo gauta informacija, kad iš Švedijos šiuo mikroautobusu gabenamas falsifikuotas alkoholis ir cigaretės.

Pradėjus domėtis giliau vienu asmeniu, paaiškėjo, jog veikla susijusi su grupe asmenų iš Jurbarko ir Klaipėdos. Šie vykdo cigarečių kontrabandą, užsiima kontrabanda į Skandinavijos šalis.

Tyrėjas pasakojo dalyvavęs kratose Jurbarke. Jų metu pasitvirtino nelegalaus alkoholio ir kontrabandinių cigarečių gabenimas į Skandinavijos šalis. Garaže kratos metu buvo aptiktos tuščios dėžės, talpos ir įranga. Automobilyje buvo rasta schema kaip daryti alkoholį-pilstuką.

Liudijo sutuoktinė

Klaipėdos miesto apylinkės teisme nagrinėjant bylą liudijo R.Stonio sutuoktinė. Moteris pasakojo, jog tais metais jos vyras prieš Kalėdas išvyko dirbti į Angliją, nes gimtinėje nerado darbo.

Lemtingą dieną, kuomet buvo vežamas alkoholio krovinys, ji neslėpė sulaukusi vyro skambučio su žinia, jog tą dieną jis turi „kalimą“. Vėliau vakare ji sulaukė skambučio su žinia, kas nutiko.

Lemtingą dieną, kuomet buvo vežamas alkoholio krovinys, ji neslėpė sulaukusi vyro skambučio su žinia, jog tą dieną jis turi „kalimą“.

Teisėjai paklausus, ar teiravosi vyro, kokiu „kalimu“ sutuoktinis ketina užsiimti, moteris teigė nesidomėjusi. Tai buvęs tiesiog papildomas darbas. Žmona teismui siūlėsi laiduoti už vyrą, įvardindama jį šeimos žmogumi, kuris rūpinasi vaikais, šeima, išlaiko ją.

Pripažino kaltais

Teismas 2021 m. spalio 28 d. abu vyrus pripažino kaltais dėl neteisėto alkoholio laikymo, gabenimo dideliu kiekiu su svetimu prekių ženklu ir pasikėsinimo juos realizuoti bei padaryti didelę žalą.

Nors M.Skibai buvo pareikšti kaltinimai ir tuo, kad jis, neturėdamas leidimo gamino didelį kiekį naminių alkoholinių gėrimų, tačiau neabejotinų įrodymų teismui pritrūko.

Kitas kaltinamasis, R.Stonys pripažintas neteisėtai, neturėdamas leidimo gaminęs didelį kiekį naminių alkoholinių gėrimų ir juos pažymėjęs svetimu prekių ženklu, laikęs, gabenęs ir pasikėsinęs realizuoti bei tokiu būdu padaryti didelę žalą.

Vyras siekė būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, tačiau teismas nusprendė, jog taikyti tokį Baudžiamojo kodekso straipsnį nėra galimybės, nes kaltinamasis visiškai neprisipažino savo kaltės dėl padarytų veikų, nedavė nuoširdžių parodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius