Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune apiplėšta kaunietė tyrimo ėmėsi aktyviau už policiją: „Jie dirba taip vangiai”

Lapkričio 5 d. Kauno E.Ožeškienės gatvėje, iki namų likus apie 20 metrų, dviejų jaunų vyrų buvo užpulta ir apiplėšta 30-metė kaunietė Greta. Iki tol miesto centre besijautusi saugi, šiandien mergina negali atsigauti po patirto šoko. Tačiau dar labiau ją šokiravo kai kurių policijos pareigūnų reakcija: jie dirbo taip vangiai, jog jauna moteris pati ėmėsi tyrimo.
E.Ožeškienės gatvėje užpulta moteris
E.Ožeškienės gatvėje užpulta moteris / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ankstų sekmadienio rytą Greta vyko į namus E.Ožeškienės gatvėje, kai staiga iš už nugaros priėjo ir ją už rankos timptelėjo du jauni, apie 25-erių metų, vyrai. Jie paklausė, kur mergina einanti, ši mandagiai atsakiusi. Iki namų buvo likę vos 20 metrų.

Kauno apskrities VPK nuotr./Plėšimo E.Ožeškienės gatvėje tyrime policijos ieškomi asmenys
Kauno apskrities VPK nuotr./Plėšimo E.Ožeškienės gatvėje tyrime policijos ieškomi asmenys

Pasipylė necenzūriniai žodžiai. Įvyko grumtynės. Užpuolikai pargriovė mane ant žemės, išplėšė tašę ir pabėgo Laisvės alėjos link. Likau gulėti apdraskyta nugara ir koja.

„Tuomet jie ėmė grasinti, jog jei neatiduosiu kuprinės, sumuš. Aš dar spėjau pasakyti, jog ne viena esu. Tačiau kartu ėjęs mano draugas jau buvo laiptinėje, tad įvykio nematė. Pasipylė necenzūriniai žodžiai. Įvyko grumtynės. Užpuolikai pargriovė mane ant žemės, išplėšė tašę ir pabėgo Laisvės alėjos link. Likau gulėti apdraskyta nugara ir koja.

Su tokiu įvykiu susidūriau pirmą kartą. Net neįsivaizdavau, kad miesto centre gali taip nutikti. Buvo baisu. Per savaitę pražilau, vaistus gėriau. Atėmė jie iš manęs saugumo jausmą. Juk tarp pavogtų daiktų ir raktai nuo namų buvo, tad bijojau, kad gal jie nužiūrėjo, į kurią laiptinę įbėgau, kad sugrįš. Tai stiprus smūgis gyvenime“, – išgyvenimais dalijosi Greta.

Mergina neteko kuprinės, kurioje buvo mobilusis telefonas, brangūs kvepalai, kosmetika, 250 eurų, bankinės mokėjimo kortelės, asmens dokumentai, raktai. Padarytą turtinę žalą ji įvertino 1 000 eurų. Džiaugiasi bent tuo, kad telefonas buvo draustas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./E.Ožeškienės gatvėje užpulta moteris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./E.Ožeškienės gatvėje užpulta moteris

Pati patikrino vaizdo kameras

Iškart po įvykio Greta tikėjosi, jog saugumo jausmą jai sugrąžins policija, tačiau liko itin nusivylusi pareigūnų darbu.

„Policija prisistatė labai greitai. Atsisėdau pas juos į mašiną. Pradėjau panikuoti, kodėl jie nevažinėja, kodėl nieko nedaro. Policijos pareigūnė labai supyko. Maždaug: 10 kartų per naktį vyksta tokie dalykai, tad ko čia panikuoti. „Ko išsikvietei, jei netiki, kad surasim? Ko rėkauji?“ – iš jų girdėjau tai. Nerodė jokios iniciatyvos kažko ieškoti.

Tuomet nuvežė mane į komisariatą. Ten jau priėmė kitas pareigūnas. Jis buvo labai malonus. Surašė mano parodymus, nuvykome kartu į įvykio vietą – padarė nuotraukų. Puikiai dirbo. Norėčiau jam padėkoti. Netgi prisipažino pats kažkada buvęs užpultas. Pasidžiaugė, kad man dar gerai viskas baigėsi – nesužalojo. Su juo praleidau gal valandą. Tuo viskas ir baigėsi“, – istoriją toliau pasakojo Greta.

Jauna moteris pati ėmėsi tyrimo. Įvykio vietoje ar šalia jos atrado ne vieną vaizdo stebėjimo kamerą. Vienos savininkas sutiko kartu patikrinti, ką ji užfiksavo. Tačiau vaizdas buvo neryškus: matėsi tik tiek, kad plėšikai prabėga. O štai netoliese veikiančios „Intermedix“ įmonės atstovai sutiko peržiūrėti įrašus tik gavę policijos užklausą. Perspėjo, kad juos saugo apie savaitę.

Kauno apskrities VPK nuotr./Plėšimo E.Ožeškienės gatvėje tyrime policijos ieškomi asmenys
Kauno apskrities VPK nuotr./Plėšimo E.Ožeškienės gatvėje tyrime policijos ieškomi asmenys

Jauna moteris pati ėmėsi tyrimo. Įvykio vietoje ar šalia jos atrado ne vieną vaizdo stebėjimo kamerą. Vienos savininkas sutiko kartu patikrinti, ką ji užfiksavo.

„Po dviejų dienų, antradienį, jau turėjau surinkusi visą informaciją gal apie 6 ar 7 ten esančias kameras. Nuvažiavau į policiją. Nurodė, kam paskyrė mano bylą. Galiausiai tyrėjas pareiškė, jog ji dar sekretoriate. Paprašiau atsinešti ir kartu peržvelgti. Norėjau pasidalyti informacija, kurią surinkau. O jis: „Nežinau, kam ją iš viso man priskyrė. Ne mano rajonas – dirbu su Aleksotu. Daug tokių bylų gaunu. Ką tik penkias gavau. Kiek čia tokių ateina kaip tu.“ Man tai nerūpi, noriu tik, kad greičiau būtų pradėta tirti mano byla. Visiškas abejingumas.

Informavau dėl „Intermedix“ vaizdo medžiagos, tai nukreipė į kitą kabinetą. Ten manęs vėl visko iš naujo pradėjo klausinėti. Pažadėjo kreiptis į „Intermedix“. Kiek mačiau, vakare buvo atvykę į vietą, vėl fotografavo. Ir dar išrašą draudimui pateikė. Daugiau nieko jie nepadarė“, – tikino Greta.

Su tyrėju nesusisiekė mėnesį

Lapkričio 8 d. pašnekovė sužinojo, jog užklausa „Intermedix“ dėl vaizdo stebėjimo kamerų tik paruošta išsiųsti. Ji vis skambindavo tyrėjui, tačiau šis neatsiliepdavo.

„Taip ir nežinau, gavo jie tuos vaizdo įrašus ar ne. Suspėjo ar ne. Iš viso ką per mėnesį nuveikė, nes tyla. Gavau tyrėjo kolegės numerį, tai ši vis tikino, kad pareigūnas, tiriantis mano bylą, užsiėmęs: mokymai, sportuoja ir pan. Klausiau, kokiomis valandomis dirba, nes noriu pasikalbėti apie tyrimą. Noriu, kad tirtų mano įvykį. Per mėnesį taip ir nesusisiekė.

Kodėl vengia? Kodėl taip atmestinai žiūrima į nusikaltimo auką? Tik norėjau sužinoti, ar vaizdo stebėjimo kameros ryškius vaizdus užfiksavo, ar yra koks kabliukas. Tai jie man po mėnesio dar pasiūlė atvažiuoti pažiūrėti galimų įtariamųjų albumą. Po mėnesio? Taigi per tiek laiko gali ir pamiršti. Toks vangumas ir nenoras dirbti. Siuntinėjimas iš kabineto į kabinetą“, – piktinosi Greta.

Prašo pagalbos atpažįstant įtariamuosius

15min pasiteiravo Kauno apskrities policijos, kaip vyksta šis tyrimas, ar procesinius veiksmus spėta atlikti laiku. Ar išties policijos pareigūnai užversti tokiais dideliais darbų kalnais, kad menkesnės nusikalstamos veikos susilaukia ne tokio žaibiško dėmesio ir operatyvių veiksmų?

Kauno apskrities policija pateikė plėšimų Kauno centre statistiką. Vien šiemet buvo pradėtas 51 ikiteisminis tyrimas dėl plėšimų, įvykdytų Kauno miesto Centro policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje, iš jų 23-uose tyrimuose įtariamieji nustatyti. Vienas iš tokių tyrimų, anot Kauno apskrities policijos atstovų, buvo pradėtas ir lapkričio 5 d.

Tądien Kauno E.Ožeškienės g. apie 4.50 val. keletas nepažįstamų asmenų iš merginos pagrobė kuprinę, taip padarydami 740 eurų žalą. Dėl šio įvykio Kauno apskrities VPK Kauno miesto Centro policijos komisariato pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl plėšimo. Už tai gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Po 15min užklausos pareigūnai sutiko pasidalyti ir vaizdo stebėjimo kamerų užfiksuota medžiaga. Tiesa, „stop“ kadrų kokybė nėra gera. Vis dėlto tai gali padėti surasti Gretos užpuolikus.

Vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo du asmenis, galinčius turėti tyrimui naudingos informacijos. Gyventojus, atpažįstančius juos ar turinčius vertingos informacijos, policija prašo skambinti tel. (8 37) 303 573, arba rašyti el. paštu egidijus.merkelis@policija.lt.

Kauno apskrities VPK nuotr./Plėšimo E.Ožeškienės gatvėje tyrime policijos ieškomi asmenys
Kauno apskrities VPK nuotr./Plėšimo E.Ožeškienės gatvėje tyrime policijos ieškomi asmenys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius