Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 16 /13:24

Išskirtinė stambios grynųjų kontrabandos byla: pakeliui į Kauną svarai virto eurais

Kauno teisėsaugininkai praneša apie išskirtinį sulaikymą: į Lietuvą neteisėtai atgabenta daugiau nei 0,4 mln. eurų. Pakeliui į Kauno rajoną lėšos buvo iškeistos iš svarų į eurus. Kas turėjo būti šios stambios šešėlinės sumos galutinis gavėjas, kol kas dar tik pradedama aiškintis. Tyrėjų taikiklyje atsidūrė „elementari logistikos įmonė“, paprastai gabenanti normalius teisėtus krovinius iš Jungtinės Karalystės arba Europos Sąjungos valstybių. Šįkart svarai, o vėliau eurai buvo vežami kartu su mangais.

Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo skyriaus prokuroras Dainius Simonavičius ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimų valdybos viršininkė Jūratė Maksimavičienė praneša visuomenei apie tyrimą dėl stambios grynųjų pinigų kontrabandos.

Neteisėtai gabenta suma buvo 415 000 eurų. Grynieji pinigai buvo paslėpti krovininio automobilio, kuriuo buvo vežami mangai, slėptuvėje.

Pagal šios dienos kursą, Didžiosios Britanijos svarais buvo vežama maždaug tokia grynųjų suma: 353 227.

Pirmadienį Kauno apygardos prokuratūroje dėl to surengta speciali spaudos konferencija.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

Pinigų gabenimas, kaip teigiama, buvo organizuojamas laikantis konspiracijos.

„Pats būdas rodo, kad pinigai pakliuvo į apyvartą neteisėtu būdu. Tai galėjo būti tiek nusikalstamu, tiek kitais kitais nelegaliais būdais gauti pinigai“, – sakė D.Simonavičius.

Pasirodo, lėšos buvo vežamos iš Jungtinės Karalystės. Iš pradžių jos buvo gabenamos svarais, tačiau Lenkijoje iškeistos į eurus, o tuomet atvežtos į Lietuvą.

Byloje yra trys įtariamieji, jie susiję su viena Kauno rajone įsikūrusia logistikos įmone (jos administracija ir vadovybe), praneša pareigūnai.

Pas vieną iš jų per kratą rasta apie 60 000 eurų (iš viso buvo atliktos net 7 kratos sostinės ir Kauno apskrityse). Tyrėjai kol kas netvirtina, kad ir šie pinigai gali būti susiję su neteisėtais reikalais. Galbūt asmenys sugebės dokumentais pagrįsti lėšų kilmę. Teigiama, kad nė vienas iš sulaikytųjų įtariamųjų iki šiol teistas nebuvo.

„Sulaikymo operacija buvo atlikta Kauno rajone“, – minėjo Kauno apygardos prokuratūros prokuroras.

Suprasti akimirksniu

  • Pagal BK 199 str. 3 d. tas, kas per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabendamas privalomus pateikti muitinei daiktus, kurių vertė viršija 250 MGL dydžio sumą, nepateikė jų muitinės kontrolei arba kitaip šios kontrolės išvengė, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.
  • Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo, numato Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas (199 straipsnis. Kontrabanda).

J.Maksimavičienė savo ruožtu pabrėžė, kad sulaikymas nebuvo atsitiktinis, tai buvo ilgo ir kantraus pareigūnų darbo rezultatas.

„Tyrimą mes pradėjome sausio mėnesį. Buvo renkami duomenys tyrimo metu“, – sakė Kauno kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimų valdybos viršininkė.

Pranešimą apie tai, kaip Kauno teisėsauga užkirto kelią stambiai pinigų kontrabandai, gegužės 16-osios popietę paviešino ir Lietuvos Respublikos prokuratūra.

Įtariamųjų laisvė suvaržyta

Gegužės 11 dieną pareigūnai sulaikė trijų anksčiau neteistų vyrų (Kauno r. ir Vilniaus m. gyventojai, gim. 1967 m., 1968 m., 1977 m.) organizuotą grupuotę, kuri įtariama krovininiu automobiliu per Lietuvos valstybės sieną kontrabanda gabenusi stambią grynųjų pinigų sumą.

Bylos duomenimis, vienas iš bendrininkų krovininiu automobiliu vykdamas per Lenkijos – Lietuvos sieną ties Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos užkarda, gabeno daugiau kaip 415 tūkstančių eurų, kuriuos atsivežė iš Jungtinės Karalystės į ES teritoriją kita valiuta, kuri Lenkijoje bendrininkų buvo iškeista į eurus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

Tokia iš Jungtinės Karalystės gabenama pinigų suma, atvykstant į Europos Sąjungą, privalėjo būti deklaruota ir pateikta muitinei, tačiau bendrininkai, gabendami pinigus, muitinės kontrolės išvengė ir gabenamų pinigų nedeklaravo.

Taip pat vykdant kratą pas vieną iš įtariamųjų rasta apie 60 tūkstančių eurų.

Trims organizuotos grupuotės nariams pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 199 straipsnio 3 dalį ir paskirtos kardomosios priemonės. Dviem asmenims paskirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir paimti asmens dokumentai, trečiajam įtariamajam paskirta intensyvi priežiūra trijų mėnesių laikotarpiui ir taip pat paimti asmens dokumentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius