Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 21 /13:42

Kaune pradėta nagrinėti „Grožio chirurgijos“ šantažuotojų byla: rinkosi dešimtys nukentėjusiųjų

Penktadienio rytą Kauno apygardos teisme, už uždarų durų, pradėta nagrinėti duomenų vagystės iš „Grožio chirurgijos“ klinikos byla. Į posėdžių salę rinkosi dešimtys nukentėjusiųjų. Bylos nagrinėjimas laiku nepradėtas – vėlavo vienas iš kaltinamųjų.
Eugenijus Čiuplevičius ir Simanas Venčkauskas
Eugenijus Čiuplevičius ir Simanas Venčkauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Gavau dvi žinutes. Reikalavo sumokėti mokesčius, kitaip mano duomenys bus atskleisti. Dariausi su lazeriu procedūrą. Mano nuotraukų nebuvo pateikta. Maniau, kad iš kalėjimo rašo. Sakė, kad vienas policijos pareigūnas – pateikė vardą ir pavardę, jau susimokėjo. Tuomet per televiziją išgirdau, kas vyksta. Kreipiausi į policiją. Bijojau, kad mano duomenų nepanaudotų – paskolų nepaimtų“, – prieš posėdį pakalbinta teigė viena iš nukentėjusiųjų Aušra.

Ji tikino iš kaltinamųjų žalos atlyginimo dar nereikalaujanti, tačiau pareikalaus.

Iš viso nukentėjusiųjų šioje byloje – 93. Į pirmąjį posėdį buvo kviesti visi, tačiau pasirodė tik 33. Nukentėjusiąja šioje byloje pripažinta ir klinika „Grožio chirurgija“.

„Mes esame civilinis ieškovas. Kol kas ieškinys yra 150 tūkstančių eurų, bet mes, manau, jį dar tikslinsime“, – žurnalistams sakė klinikos atstovas Darius Petraitis.

Posėdis turėjo prasidėti 9 val. ryto. 9.30 val. byla dar nebuvo pradėta nagrinėti – salėje nebuvo pasirodęs vienas iš kaltinamųjų. Nuspręsta padaryti 15 minučių pertrauką.

Pakalbintas vienas iš kaltinamųjų komentuoti situacijos nepanoro. Žurnalistams teko spėlioti, kuris yra kuris, nes ikiteisminio tyrimo metu šantažuotojai buvo slepiami po kaukėmis.

Pavėlavęs kaltinamasis teigė situacijos nekomentuosiantis, nes byla – itin jautri, sulaukusi didelio visuomenės dėmesio.

Papildyta. Pirmasis posėdis penktadienį truko iki pat vidurdienio. Jo metu buvo pagarsintas tik kaltinamasis aktas. Kitas posėdis įvyks kitų metų vasario 12 d. Tikėtina, kad jo metu bus apklausti kaltinamieji.

Teisiamas odontologas ir du IT specialistai

Byloje – trys kaltinamieji: buvęs „Grožio chirurgijos“ gydytojas odontologas Eugenijus Čiuplevičius, informacinių technologijų specialistas, verslininkas Andrius Miškelevičius ir IT specialistas Simanas Venčkauskas.

Jie kaltinami neteisėtu informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimu, šios informacijos atskleidimu ir panaudojimu, turto prievartavimu.

Bylos duomenimis, kaltinamieji iš bendrovės duomenų bazių įgijo privačius klinikos pacientų duomenis ir vėliau prievartavo turtą grasindami šiuos duomenis paviešinti.

Iš „Grožio chirurgijos“ reikalauta 500 tūkst. eurų vertės „bitcoin“ kriptovaliutos, iš klinikos klientų – nuo 50 iki 800 eurų.

Ieškinių suma dėl padarytos neturtinės žalos siekia 230 tūkst. eurų, dar kelis tūkstančius eurų gali siekti turtinė žala.

Pavogti 22 tūkst. klientų duomenys

Dalis nukentėjusiųjų – užsienio piliečiai. Tikslios sumos, kiek nusikaltėliams galėjo būti pervesta pinigų, neturima, nes dalis galbūt nukentėjusių asmenų į teisėsaugą nesikreipė.

Iš viso pavogti daugiau nei 22 tūkst. klinikos klientų duomenys. Nukentėjusiaisiais byloje pripažinti beveik šimtas asmenų.

Nustatyta, kad į „Grožio chirurgijos“ klientų duomenų bazę įsilaužta panaudojus buvusio klinikos darbuotojo prisijungimo duomenis.

E.Čiuplevičius anksčiau yra dirbęs klinikoje „Grožio chirurgija“, tačiau prisijungta buvo ne su jo duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius