Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl K. Veverskio gatvėje iškilusių daugiabučių

K. Veverskio gatvėje iškilę daugiabučiai Kaune turėjo tapti gražių paskatų simboliu. Tačiau kas atsitiko, kad iš karto, kai tik į jį įsikėlė gyventojai, Savivaldybė gavo ir iki šiol gauna daug skundų dėl šių namų kokybės.
K.Veverskio gatvėje iškilę namai
K.Veverskio gatvėje iškilę namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Plika akimi matomi  trūkumai leidžia manyti, kad statybos darbai buvo atlikti nekokybiškai ir ne už tą kainą t.y. už 30 mln. Litų, kuri yra nurodyta dokumentuose. Kam parūpo dideli statybų pinigai? – „Vieningo Kauno“ (VK) frakcija atkreipė dėmesį, kad Savivaldybės valdantieji nesiima jokių aktyvių veiksmų dėl šių statybų ir nebando ieškoti kaltųjų. Tuomet “Vieningas Kaunas” kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą. Prokuratūra informavo, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

“Ėmėmes kraštutinių priemonių , nes kai tik norėjome įtraukti į Tarybos posėdį klausimą, jog Kauno savivaldybė dėl K.Veverskio pastatų kreiptųsi į prokuratūrą, valdančiosios koalicijos palaikymo nesulaukėme. Šis klausimas į miesto politikų darbotvarkę įtrauktas nebuvo. Manome, kad yra svarbių priežasčių kodėl niekas nenori sužinoti kas atsakingas už padarytus nuostolius ne tik miestui, bet ir visai valstybei” – tvirtino „Vieningo Kauno“ frakcijos ir Kauno tarybos narys Visvaldas Matijošaitis.

Žmonės gyvena labai blogomis sąlygomis. Namai pastatyti tik prieš trejus metus, tačiau byrančios sienos, užlieti rūsiai, nesutvarkytas šildymas, pelyjančios sienos ir kitas statybinis  brokas akivaizdžiai matomas.

Norėdami tiksliai įsitikinti kokia yra naujų, bet jau byrančių namų kokybė, VK nariai užsakė nepriklausomą pastato techninės būklės apžiūrą, kuri dar kartą patvirtino, kad pastatas turi daug defektų. Taip pat, šių namų gyventojai, jau ne vienu raštu kreipėsi tiek į Kauno savivaldybę, tačiau konkrečių veiksmų nesulaukė.

Pripažino tinkamais

Primename, kad  2006 m. savivaldybės taryba nusprendė, kad turi būti statomi gyvenamieji namai ir perkamas būstas nuomininkams iškelti iš savininkams grąžintinų gyvenamųjų namų. Viešojo pirkimo konkursus laimėjo trys bendrovės – „Arauša“, „Avona“ ir „Struktūra“.

Pastaroji bendrovė siejama su įtakingu Kauno konservatoriumi Marijum Panceriu – čia jis dirba finansų direktoriumi. „Struktūra“ yra laimėjusi ne vieną didelį statybos konkursą Kaune.

Su trimis laimėjusiomis bendrovėmis buvo sudarytos sutartys dėl daugiabučių gyvenamųjų namų K.Veverskio gatvėje techninių projektų ir statybų. Taip pat susitarta, kad savivaldybei priklausiančių K. Veverskio g. pastatų statybų techninę priežiūrą vykdys ir vykdė savivaldybės bendrovė „Ekspertika“. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos 2009 m. pripažino namus tinkamais naudoti.

Vos pripažinus pastatus tinkamais naudotis ir koją į naujuosius namus įkėlus nuomininkams, Kauno savivaldybė buvo apipilta skundais dėl šių namų kokybės.

Tuomečio savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno įsakymu buvo sudaryta komisija statybos defektams įvertinti. Ji konstatavo „kad didžioji dalis savivaldybės gyvenamųjų namų K.Veverskio g. 1, 3, 6 gyventojų skundų yra pagrįsti“. Po to buvo sudaryta dar viena darbo grupė defektų ir trūkumų šalinimo darbams kontroliuoti. Pirmoji komisija nusprendė, kad pirmiausiai turi būti šalinami defektai, o jei ne – reikia kviesti ekspertus ir žalos atlyginimo klausimą perduoti teismui.

Šis siūlymas, vaizdžiai tariant, atsidūrė šiukšliadėžėje. Defektai pašalinti nebuvo, o jokia žala brokuotų namų gyventojams jau dveji metai neatlyginama. Per šį laikotarpį bankrutavo viena iš namus stačiusių bendrovių – „Arauša“, tad išieškoti lėšas iš jos jau neįmanoma. Kitos dvi – „Struktūra“ ir „Avona“ – veiklą tebevykdo.

Nenorėjo nagrinėti

Buvęs vicemeras Kęstutis Kriščiūnas dar prieš jam sulaikant sakė, kad ši problema sprendžiama, jis pats esą domėjosi šiuo reikalu, tačiau akivaizdu, kad tai tik kalbos – niekas nebuvo daroma.  Nepriimta jokių  rimtų sprendimų – sudaryta eilinė komisija, kuri nieko operatyviai nesprendė.

Laukia senaties

Dar 2011 m. sausį tuomečiam ir dabartiniam Kauno merui Andriui Kupčinskui Seimo kontrolierius rekomendavo spręsti K.Veverskio gatvės daugiabučių problemas, o Kauno savivaldybės kontrolės skyriui  – atlikti tyrimą, ar valstybės lėšos, skirtos šiems namams statyti, panaudotos ekonomiškai. Tyrimas vyksta vangiai ir iki šiol nėra baigtas. Savivaldybė aiškina, kad viskas daroma savomis jėgomis, nes privatiems ekspertams pinigų biudžete nenumatyta.

Vadovaujantis Civiliniu kodeksu, reikalavimui atlyginti žalą taikomas trejų metų senaties terminas, kuris šiuo atveju teisme būtų skaičiuojamas nuo pirmojo pagrįsto skundo gavimo.

Pirmieji skundai ėmė plaukti iškart po namų pripažinimo tinkamais – 2009 m. kovą, tad iki senaties termino  buvo likę du mėnesiai. Nepradėjus ikiteisminio tyrimo, namų gyventojai būtų likę it musę kandę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius