Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaune rastas indas su chloru pagaliau bus išvežtas ir utilizuotas

Gegužės 7 dieną Taikos prospekte Kaune aptikta 700 litrų indas su chloru iki šiol stūkso jos radimo vietoje. Netoli incidento vietos įsikūrę automobilių remonto servisų atstovai piktinasi, kad atsakingos miesto tarnybos trypčioja vietoje, kelias dienas yra užblokavę kelią į dirbtuves.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dar įvykio dieną ugniagesiai rizikuodami savo sveikata kiaurą indą užsandarino. Apie galimus pavojus informavo miesto savivaldybę bei kitas tokiais atvejais dirbančias institucijas, tačiau indas su cheminėmis medžiagomis iki šiol tebėra ten, kur buvo rastas.

Praėjo beveik savaitė, per tą laiką indo radimo vietoje nugelto medžių lapai, nebeauga žolė. 

„Tai nesuprantama biurokratija. Kodėl per tiek dienų nieko nedaroma? Patiriame labai daug nepatogumų, gal 6 įmonėms užblokuotas privažiavimas į jų teritorijas“, – piktinosi netoliese veikiančios bendrovės „Petrašiūnų autoservisas“ atstovas Kęstutis.

VIDEO: Kaune rasta chloro talpa pridarė žalos gamtai

Jis pasakojo, kad po incidento darbininkams teko skubiai evakuotis, palikus nerakintas dirbtuves su ten remontuojamais automobiliais. „Paskui  sutemus miškais paslapčia grįžome, kad uždarytume visas duris. Normaliai dirbti pradėjome tik pirmadienį“, – pasakojo Kęstutis.

Antradienį į įvykio vietą atvyko atsakingų tarnybų specialistai, buvo spendžiama, kaip išgabenti indą su chloru.

Pasak Kauno savivladybės Civilinės saugos skyriaus vyriausiojo specialisto Vytauto Griškonio, laukti kelias dienas aptvėrus incidento vietą buvo būtina. „Reikėjo, kad vanduo visiškai neutralizuotų chlorą. Tam reikia kelių dienų. Situacija buvo neįprasta, bet viską atlikome teisingai“, – tvirtino V.Griškonis.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Romualdas Paciūnas pasakojo, kad prakirsta traktoriaus talpa su chloru iš pradžių buvo hermetizuota, bet po to vėl praardyta ir įmerkta į atliekų kontenerį su vandeniu. „Šiandien įsitikinome, kad jokių pavojingų reakcijų konteineryje nevyksta ir vandenį su talpa saugu išvežti“, – teigė jis.

„Reikėjo, kad vanduo visiškai neutralizuotų chlorą. Tam reikia kelių dienų. Situacija buvo neįprasta, bet viską atlikome teisingai“, – tvirtino V.Griškonis.

Vanduo ir talpa dar antradienį turėtų būti išvežta pavojingų atliekų tvarkymo įmonės „Žalvaris“ darbuotojų ir utilizuota. Ši operacija miestui kainuos kelias dešimtis tūkstančių eurų. „Manome, kad ši talpa buvo žemėje nuo sovietmečių laikų“, – sakė V.Griškonis.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vedėjas Eugenijus Vainalavičius tvirtino, kad žala gamtai nėra labai didelė, bet ji dar skaičiuojama. „Nukentėjo du beržai, gali būti, kad jie dar atsigaus. Užteršta grunto, kur įvyko incidentas, jį reikės nukasti ir išvežti. Aplinkoje neliko kenksmingų medžiagų“, – tikino E.Vainalavičius.

Pažvelgus į miškelį, kur buvo prakirsta talpa, šiuo metu matyti nemažai medžių su pageltusiais lapais. Jiems pakenkė pasklidę chloro garai. 

VIDEO: Cheminė nelaimė Taikos prospekte Kaune

Incidento vietoje darbininkai tiesė komunikacijas į šalia statomą Kauno atliekų rūšiavimo gamyklą. 

Prieš žiemą buvo nutiestos vandentiekio ir kanalizacijos trasos.

Po žiemos grįžę į darbų vietą darbininkai atlikinėjo baigiamuosius darbus tvarkydami teritorijos gerbūvį. Traktorius prakirto balioną ir pasklido chloro garai. Traktorininkas išvežtas į ligoninę.

Ugniagesiams pavyko aptikti iš kur sklido pavojingas kvapas. Gelbėtojai atkasė apie 300 litrų talpos balioną, kuriame buvo skysto pavidalo medžiaga. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius