Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 11 /2020 02 12

Kaune sudegusio prabangaus „merso“ pėdsakai policiją atvedė į su „agurkiniais“ sieto R.Sadausko namus

Vėlų vasario 7-osios vakarą po eismo įvykio Kauno Nočios gatvėje sudegė 2018 metais pagamintas prabangus „Mercedes Benz“ automobilis. Vairuotojas iš įvykio vietos spruko. Sudegusioje mašinoje pareigūnai aptiko netikėtų radinių – mačetę, neperšaunamą liemenę ir žvėrienos konservų. Paaiškėjo, kad „mersas“ registruotas mažosios bendrijos „Mobiliukas“, kurios direktorius yra Rytis Sadauskas, vardu.
Rytis Sadauskas ir Kaune sudegintas „Mercedes“
Rytis Sadauskas ir Kaune sudegintas „Mercedes“ / 15min archyvo nuotr.

Apie penktadienio vakaro įvykį 15min pranešė vienas jo liudininkų. Teigiama, kad apie 23 valandą automobilis „Mercedes Benz“ suko į Lazūnų gatvę Kalniečių mikrorajone, tačiau atlikęs manevrą staiga sustojo. Kaip 15min pasakojo įvykio liudininkai, automobilis, tikėtina, nemenkai pasivažinėjo šaligatvių borteliais. Dėl prakirsto karterio išbėgusio tepalo dėmės nutįso ilgą ruožą.

Iš sustojusio „merso“ išlipo vairuotojas, kuris pasišalino iš įvykio vietos. Netrukus automobilis užsidegė. Vietos gyventojai tikino net girdėję sprogimą.

Į įvykio vietą atskubėjo trys gaisrinės ir trys policijos patrulių ekipažai. Vairuotojo jie šalia neaptiko. Kaip pranešė Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, Kauno Lazūnų ir Nočios gatvių sankirtoje degė lengvojo automobilio „Mercedes-Benz“, pagaminto 2018 metais, variklio skyrius. Gaisro metu išdegė variklio skyriaus degios detalės, iš dalies sudegė variklio gaubtas, apdegė ir aprūko salonas, išdužo priekinis stiklas, termiškai paveiktas automobilio kėbulas (priekinė dalis).

Netrukus paaiškėjo, kad prabangus sudegęs „Mercedes-Benz“ registruotas mažosios bendrijos „Mobiliukas“ vardu, o juo naudojosi bendrijos direktorius, su Agurkinių gauja sietas 1980 metais gimęs Rytis Sadauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytis Sadauskas (kairėje) nušauto Remigijaus Morkevičiaus laidotuvėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytis Sadauskas (kairėje) nušauto Remigijaus Morkevičiaus laidotuvėse

Aptiktas neblaivus

15min žiniomis, nuvykę į pastarojo namus, galimą automobilio valdytoją pareigūnai aptiko automobilyje su mergina. Jam nustatytas 1,49 prom. girtumas. R.Sadauskas sulaikytas ir pristatytas į policijos komisariatą, tačiau netrukus jis buvo paleistas į laisvę. Manoma, kad jis galėjo vairuoti automobilį. Tai šiuo metu aiškinasi policija.

Sudegusiame „Mercedes-Benz“ automobilyje aptikta mačetė, kuri gulėjo firminiame dėkle, ir neperšaunama liemenė. Dėl nešaunamojo ginklo disponavimo vasario 8 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas (Baudžiamojo kodekso 258 str. 2 d.).

Kaip teigė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Izabelė Bočkienė, šiuo metu (vasario 12 d. rytą – aut. past.) įtarimai dar niekam nebuvo įteikti.

„Vyksta ikiteisminio tyrimo proceso veiksmai, paskirta užduotis specialistui išsiaiškinti, ar rasta mačetė – nešaunamasis ginklas. Automobilyje rasta ir neperšaunama liemenė. Ikiteisminio tyrimo objektas yra rasta mačetė, o ne Kelių eismo taisyklių pažeidimas. Ikiteisminio tyrimo dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo nėra, tad vyrui gali grėsi tik administracinė teisena, ko prokuratūra nekontroliuoja“, – paaiškino I.Bočkienė.

Nuteistas dėl vagysčių Vokietijoje

Išsituokęs, aukštąjį išsilavinimą įgijęs ir Jungtinėje Karalystėje kurį laiką gyvenęs bei kelias įmones valdęs R.Sadauskas pagarsėjo Vokietijoje su bendrais vykdytų automobilių vagystėmis. Dėl to prireikė taikyti ir ekstradiciją, tiesa, jos išlaidų iš R.Sadausko vėliau teismas nusprendė nepriteisti.

2018 metų balandžio 6 dieną jis ir dar trys asmenys išgirdo Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų apkaltinamąjį nuosprendį. Juo R.Sadauskas pripažintas kaltu dėl vagysčių organizavimo ir nuteistas pagal Baudžiamojo kodekso 178 straipsnio 3 dalį (automobilių „Volkswagen“ vagystė) trejų metų laisvės atėmimo bausme; pagal Baudžiamojo kodekso 178 straipsnio 3 dalį (automobilių BMW ir vieno „Volkswagen Touran“ vagystė) – 3 trejų metų laisvės atėmimo bausme. Bausmės subendrintos iš dalies jas sudedant ir paskirta subendrinta 4 ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, kurios vykdymas atidėtas trejiems metams, įpareigojant R.Sadauską neišeiti iš namų nuo 23 val. iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu arba mokymusi.

Kardomąsias priemones – dokumento paėmimą, užstatą ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti – iki nuosprendžio vykdymo pradžios nuspręsta palikti nepakeistas, pradėjus vykdyti nuosprendį, panaikinti. Šiuo metu šios kardomosios priemonės yra panaikintos, nes įsiteisėjo vėlesnis apeliacinės instancijos teismo sprendimas.

Bylos duomenimis, dalyvaudami organizuotoje grupėje, R.Sadauskas su trimis bendrininkais (vienas jų vagystėse dalyvavo tik epizodiškai) iš pradžių pagrobė didelės vertės – 57 000 eurų – svetimą turtą – iš viso 6 automobilius. Pagal iš anksto paruoštą planą R.Sadauskas turėjo parūpinti vagystėms vykdyti reikalingas priemones – vogtų automobilių užvedimui reikalingą įrangą, apmokėti visas vykimo į užsienį grobti jų užsakytus „VW Touran“, „VW Golf 5“, „VW Golf Plus“ markės automobilius išlaidas.

Užsakyto modelio automobiliai buvo vagiami Vokietijoje, paslepiami nurodytame garaže–bunkeryje, vėliau perdaromi (suklastojami) jų identifikavimo numeriai. Užkelti ant autovežių jie buvo pargabenami į Lietuvą ir realizuojami Kauno automobilių turguje.

Organizuota grupė narių palaikė pastovius tarpusavio ryšius, Nusikaltimai vykdyti 2012 metais.

Vėliau suburta nusikaltėlių grupė pagrobė svetimo turto – 5 automobilius – už 124 500 eurų.

2018 m. Kauno apylinkės teismo apkaltinamąjį nuosprendį R.Sadauskas apskundė ir prašė visiško išteisinimo dėl 11 apynaujų automobilių (bendra vertė siekia 181 tūkst. eurų) vagysčių, nes jo kaltė grįsta nuo baudžiamosios atsakomybės atleisto 7 kartus anksčiau teisto bendro, su kuriuo susipažino Kauno tardymo izoliatoriuje, kai buvo sulaikytas kitoje byloje, parodymais, slaptai darytais įrašais ir pan. Tačiau pasiekti išteisinimo R.Sadauskui nepavyko. Pernai metų lapkričio 12 dieną Kauno apygardos teismas jo apeliacinį skundą atmetė.

R.Sadauskas pateikė tuomet ir kasacinį skundą. Lietuvos Aukščiausiame Teisme jis gautas 2020 metų sausio 22 dieną.

Buvo teisiamas ir dėl šaudynių

Dar anksčiau R.Sadauskas Lietuvoje buvo suimtas už pasikėsinimą nužudyti – šaudynes, 2010 metais vykusias prie Kauno sporto halės, kurioje tuo metu rengtas dvikovinio sporto renginys.

Šioje byloje R.Sadauskas kaltintas tuo, kad 2010 metų spalio 9 d. apie 18.10 val. prie daugiabučio namo, veikdamas bendrininkų grupėje kartu su Tadu Vieraičiu, turėdamas tikslą nužudyti keturis su Kamuolinių gauja sietus asmenis dėl chuliganiškų paskatų, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu – esant galimybei sužaloti įvykio vietoje buvusius kitus asmenis, tyčia kartu su T.V. šovė ne mažiau kaip 9 kartus iš nenustatytų automatiškai užsitaisančių Makarovo konstrukcijos tipo pistoleto ir Rusijos gamybos IZH-71H modelio pistoleto, skirtų ar pritaikytų šaudyti 9 mm kalibro šoviniais.

Taip bendrais veiksmais su T. V. jis padarė vienam iš nukentėjusiųjų šautinę žaizdą pilvo kairėje, nugaroje kryžkaulio projekcijoje su išorinių klubo arterijos bei venos, šlapimo pūslės, riestinės ir tiesiosios žarnų sužalojimu, 4-5 kryžkaulio slankstelių lūžiu, kraujo susikaupimu pilvaplėvės užpilvaplėvės ertmėse, t.y. sunkų sveikatos sutrikdymą. Kitam nukentėjusiajam buvo padarytos liestinės šautinės žaizdas kairėje šlaunyje, t.y. nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Nusikaltimo kaltinamieji nebaigė dėl priežasčių nepriklausančių nuo jų valios, nes vienam nukentėjusiajam buvo laiku suteikta kvalifikuota medicininė pagalba, kitam nepataikyta į gyvybiškai svarbius organus, o likusiems dviems bėgant, į juos nepataikyta iš viso.

Tiesa, šioje byloje R.Sadauskas buvo išteisintas – tiek pirmos instancijos, tiek aukštesnių teismų, nes ištyrus ikiteisminio tyrimo metu surinktus įrodymus, teismas nustatė, kad nebuvo surinkta pakankamai įrodymų, patvirtinančių, jog jis dalyvavo padarant nusikalstamas veikas. Lietuvos Aukščiausias Teismas savo sprendimu, priimtu 2014 metais, 2012 metų Kauno apygardos teismo išteisinamąjį nuosprendį paliko nepakeistą.

2009 metų kovo 10 dienos Kauno miesto apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu pagal Baudžiamojo kodekso 284 str. 1 d. (Viešosios tvarkos pažeidimas) R.Sadauskas buvo baustas 10 MGL (1300 Lt) bauda, kurią sumokėjo. Šis teistumas laikomas išnykusiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius