-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune teisiama sukčių gauja, pasisavinusi per 2 mln. Lt valstybės biudžeto lėšų

Kovo 10 d. Kauno apygardos teisme atversta sukčių iš Kauno gaujos byla. Aštuoni asmenys, tarp kurių – net ir pensininkas, kaltinami ne tik sukčiavimu, bet ir turto pasisavinimu, neteisėtos juridinio asmens veiklos vykdymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, nusikalstamu būdu gautų pinigų ar turto legalizavimu, dokumentų suklastojimu. Nusikaltimo esmė – įkurta fiktyvi įmonė „tiekė“ netikrus dokumentus.
Kauno apygardos teisme
Kauno apygardos teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ikiteisminiame tyrime nustatyta, jog kaltinami asmenys – kauniečiai Dmitrijus Kondrakovas (niekur nedirbantis Rusijos pilietis), Kęstutis Želvys (dirba vadybininku), Antanas Laimutis Aleknavičius (anksčiau teistas, dirba vadybininku), Vytautas Kazys Pratkevičius (pensininkas), Eglė Pratkevičiūtė (dirba vadybininke), Joana Veličkienė (dirba kasininke), Eugenija Galkauskienė (vienos individualios įmonės savininkė), Arūnas Karalius – susitarė daryti sunkų ir ilgai trunkantį nusikaltimą.

Jie apgaule, sukčiaujant PVM apskaičiavimo ir sumokėjimo srityje, panaikino ūkio subjektų naudai didelės vertės turtinę prievolę, į valstybės biudžetą mokėtiną PVM, ir taip apgaule įgijo didelės vertės svetimą įvairių ūkio subjektų valdomą valstybės turtą – PVM.

Nusikalstamų veikų sąrašas tuo nesibaigia. Gauja taip pat kaltinama nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu, neteisėta juridinio asmens veikla.

Kiekvienam organizuotos grupės nariui atliekant tam tikrą užduotį ir turint konkretų vaidmenį, jie apgaule panaikino įvairiems ūkio subjektams didelės vertės turtinę prievolę į valstybės biudžetą sumokėti PVM – 2 092 392,70 Lt (apie 607 tūkst. eurų).

Taip apgaule sukčiai savo naudai įgijo svetimas – juridinių asmenų valdomas, valstybės biudžetui priklausančias (mokėtinas į valstybės biudžetą) didelės vertės pinigines lėšas – 2 092 392,70 Lt (apie 607 tūkst. eurų) PVM ir išvengė turtinės prievolės mokėti į valstybės biudžetą 19 577,38 Lt (5 675 eurų).

„Du iš kaltinamųjų – Dmitrijus Kondrakovas ir Kęstutis Želvys – vieno iš jų bute įkūrė fiktyvią „orinę“ įmonę „Žakirma“ ir ėmė vykdyti nelegalių dokumentų tiekimo paslaugą. Įvairioms įmonėms išrašydavo fiktyvias sąskaitas faktūras“, – trumpai nusikalstamos veikos schemą apibūdino prokuroras Marius Venskūnas.

2011 metais lapkritį buvo įvykdyta didžiulė teisėsaugos pareigūnų operacija, kurios metu sulaikyti net aštuoni asmenys, šūsnis dokumentų. Nustatyta, jog į nusikalstamą veiką įsipainiojusios net 49 teisėtai veiklą vykdančios Kauno įmonės. Viena didžiausių jų – „Neilas“, kuri susijusi su kauniečiams puikiai pažįstamu buitine technika prekiaujančios „Elix“ prekės ženklu.

Du iš kaltinamųjų – Dmitrijus Kondrakovas ir Kęstutis Želvys – vieno iš jų bute įkūrė fiktyvią “orinę„ įmonę “Žakirma„ ir ėmė vykdyti nelegalių dokumentų tiekimo paslaugą. Įvairioms įmonėms išrašydavo fiktyvias sąskaitas faktūras.

„Reidą atlikome 2011 metų lapkričio 15 d., o kitą dieną lūžo „Snoro“ bankas, kuriame buvo viena iš „Žakirmos“ sąskaitų. Pinigai nuplaukė“, – svarbų faktą atskleidė prokuroras.

Pasak jo, prasidėjus tyrimui, didžioji dalis įsipainiojusių įmonių sutiko geranoriškai bendradarbiauti su teisėsauga: davė parodymus, padėjo atskleisti faktus. Dėl to jos buvo atleisto nuo baudžiamosios atsakomybės. Kaltinimai pareikšti tik šešių įmonių savininkams, kurie dabar ir mins teismo slenkstį. 

„Į valstybės biudžetą sugebėjome grąžinti apie 450 000 Lt (130 434 eurų). Byloje VMI pareiškė civilinį ieškinį dėl likusios pasisavintos sumos – 620 623 eurų. Įdomu ir tai, kad kaltinamiesiems yra inkriminuojamas ir Lietuvoje itin retas pinigų plovimo atvejis. Įtariama, jog neteisėtai nusavintą PVM jie vėl paleisdavo į apyvartą. Legalizavo tuos pinigus“, – patikino prokuroras.

Į teismo posėdį ketvirtadienį neatvyko tik vienas iš kaltinamųjų – Arūnas Karalius. Ikiteisminio tyrimo metu jį gynęs advokatas patikino, kad nežino, kur yra jo ginamasis. Sutarties atstovauti jį teisme A.Karalius nepratęsė. 

Bylos prokuroras informavo, jog šiam kaltinamajam Kauno apygardos teisme yra iškelta kita baudžiamoji byla (dėl tyčinio bankroto ir įmonės turto iššvaistymo), kurios posėdžiuose jis dalyvavo.

Kaltinamiesiems už šias veikas gresia nelaisvė iki 8-rių metų.

Į pirmąjį posėdį neatvyko ir dalis kaltinamųjų advokatų, todėl pradėti bylos nagrinėjimą nebuvo įmanoma. Kitas posėdis numatytas kovo 29 d.

Kaltinamiesiems už šias veikas gresia nelaisvė iki 8-rių metų. Vienas iš kaltinamųjų – A.L.Aleknavičius – jau yra teistas už sukčiavimą.

„Vykdydami tyrimą savoje byloje sužinojome, jog šio asmens atžvilgiu jau vyksta viena baudžiamoji byla. Per tuos kelis metus A.L.Aleknavičius buvo nuteistas ir atsėdėjo kalėjime trijų metų nelaisvės bausmę“, – paaiškino M.Venskūnas.

Jo teigimu, kaltinamųjų pozicija dėl savo kaltės ir šio nusikaltimo padarymo nėra aiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius