Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno apygardos teisėjams ir prokurorei – atviras grasinimas juos nužudyti

Lietuvos Respublikos teisėjų asociacija pirmadienį išplatino viešą kreipimąsi dėl grasinimų susidoroti su Temidės tarnais.
Temidė, teisingumo deivė
Temidė, teisingumo deivė / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Lapkričio pabaigoje Kauno apygardos teisme buvo gautas nuteistojo laiškas, skirtas teisėjų kolegijai. Laiške nuteistasis atvirai grasina, kad atlikęs laisvės atėmimo bausmę nužudys apeliacine tvarka jo bylą nagrinėjusius teisėjus ir valstybinį kaltinimą byloje palaikiusią prokurorę.

Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijai (LRTA) didelį susirūpinimą kelia tai, kad šis grasinimas yra tiesiogiai susijęs su teisėjų pareigų vykdymu, pateiktas raštu, grasinimai yra reiškiami atvirai, o teisėjai jau yra nukentėję nuo nepatenkintų bylininkų ir anksčiau (žr. susijusius straipsnius).

LRTA atsakingai pareiškia, kad smurtas arba grasinimai jį panaudoti teisėjų ar bet kokių kitų asmenų ar pareigūnų atžvilgiu negali būti toleruojami, ir solidarizuojasi su kolegomis, su kuriais grasinama susidoroti.

Tuo pačiu asociacija, kaip didžiausia Lietuvos teisėjus vienijanti organizacija, atkreipia visuomenės, valstybės valdžios bei kitų institucijų dėmesį į teisėjo darbo specifiką ir ragina užtikrinti teisingumą vykdančios valdžios saugumą.

Kas sukūrė nepagarbos atmosferą?

Taip pat pabrėžiama, kad bet kokie grasinimai negali paveikti teisėjo pareigos nagrinėti bylas vadovaujantis Konstitucija, įstatymais ir sąžine, tačiau pabrėžiama, kad dėl pastaraisiais metais dažnai pasigirstančių kartais neatsakingų politikų ir/ar žiniasklaidos veiksmų visuomenėje yra sukurta nepagarbos, nepakantumo teismui, teisėjui, kitoms teisėsaugos institucijoms atmosfera, kuri tokius grasinimus apskritai daro įmanomus ir netgi toleruojamus.Teisme buvo gautas nuteistojo laiškas, skirtas teisėjų kolegijai. Laiške nuteistasis atvirai grasina, kad atlikęs laisvės atėmimo bausmę nužudys apeliacine tvarka jo bylą nagrinėjusius teisėjus ir valstybinį kaltinimą byloje palaikiusią prokurorę.

Todėl asociacija skatina visus Lietuvos gyventojus, politikus ir žiniasklaidą atsakingiau reikšti savo nuomonę ir ieškoti civilizuotų, nesmurtinių ir teisinių būdų problemoms spręsti, LRTA valdybos vardu pirmadienį išplatintame pranešime ragina organizacijos pirmininkas Dr. Albertas Milinis.

Aptarė kitus rūpimus klausimus

Būtent apie pastaraisiais metais susiformavusią nepagarbą ir nepakantumą teismui bei teisėjui LRTA valdyba diskutavo paskutiniame šių metų posėdyje.

Ši problema, kaip minėta, gvildenama Valdybos pasirašytame viešame kreipimesi, gimusiame po to, kai lapkričio pabaigoje Kauno apygardos teisme buvo gautas nuteistojo laiškas, kuriame atvirai grasinama atlikus bausmę nužudyti teisėjus ir prokurorę.

Posėdyje taip pat buvo aptarti kiti teisėjų bendruomenei aktualūs klausimai. Asociacijos valdyba diskutavo apie Teisėjų tarybos sudarymo principus bei teisėjų pensinio amžiaus problemas. Šiuos klausimus valdybos nariai pristatys artimiausiame posėdyje ir galbūt kreipsis į atitinkamas institucijas dėl reikalingų teisės aktų pakeitimo.

Taip pat asociacijos valdyba patvirtino 2010 m. veiklos ataskaitą bei ateinančių metų veiklos planą. Kitais metais valdyba planuoja aktyviai dirbti regioniniu pagrindu, aktyviau prisidėti prie teisėjų kvalifikacijos kėlimo, organizuoti teisinių žinių konkursus moksleiviams ar studentams apygardų teismuose ir kartu su kitomis institucijomis dalyvauti teismų bendravimą su žiniasklaida ir visuomene gerinsiančiuose projektuose. Buvo aptarti ir kiti teisėjams aktualūs klausimai.

Paskutiniame šių metų posėdyje buvo patvirtintas ir atstovavimo LRTA nariams teisėjų savivaldos institucijose ir konsultacinės pagalbos teikimo tvarkos aprašas, kuris reglamentuoja asociacijos narių kreipimosi į valdybą dėl jų atstovavimo ar pagalbos suteikimo bei atstovų ar konsultacinę pagalbą teikiančių asmenų skyrimo tvarką. Asociacijos valdyba pasilieka teisę motyvuotu sprendimu neskirti atstovo ar neteikti pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius