Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 21 /14:46

Kauno bei Vilniaus savivaldybes apmulkinęs ir „tiesos serumą“ naudojęs „STT agentas“ kalėjimo išvengė

Pirmadienį Kauno apylinkės teisme paskelbtas nuosprendis 21-mečiui Mindaugui Kazimierui Naujaniui. Žiežmarių gyventojas nuteistas už tai, kad, apsimetęs STT agentu, pagrobė Kauno ir Vilniaus savivaldybių tarnybinius automobilius ir kėsinosi apiplėšti pažįstamą medikę. Tam jis žadėjo panaudoti „tiesos serumą“. Vis dėlto, nors ir kaltas, apsukrus jaunuolis belangės išvengė.
Mindaugas Kazimieras Naujanis
Mindaugas Kazimieras Naujanis / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Kauno apylinkės teismo verdiktas – tik pagrindinį išsilavinimą įgijęs M.K.Naujanis pripažintas padaręs tris jam inkriminuotas nusikalstamas veikas. Subendrinus visas paskirtas bausmes, „STT agentui“ paskirta kalėti trejus metus ir du mėnesius, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams. Nuteistasis turės dalyvauti elgesio pataisos programoje, nuo vakaro 21 valandos iki 6 valandos ryto būti namuose, neišvykti už miesto ribų be pareigūnų žinios.

Pats kaltinamasis nuosprendžio paskelbime nepasirodė.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Mindaugas Kazimieras Naujanis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Mindaugas Kazimieras Naujanis

Prokuroras prašė kaltinamajam paskirti dvejų metų ir devynių mėnesių įkalinimo bausmę.

Kaltinamasis prašė panaikinti sukčiavimo epizodą, motyvuodamas tuo, kad grąžino apgaule iš Vilniaus ir Kauno savivaldybių paimtus automobilius. Tačiau teismas laiko šias nusikalstamas veikas visiškai įvykdytomis.

Bausmės vykdymo atidėjimo sprendimą priėmęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Rimantas Grigas motyvavo tuo, kad prieš prasidedant šiam teisminiam nagrinėjimui, M.K.Naujanis nė karto nebuvo teistas. Visi trys šiai dienai turimi jo teistumai atsirado jau nagrinėjant bylą teisme.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rimantas Grigas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rimantas Grigas

„Be to, šias nusikalstamas veikas jis padarė 2016 metais, kai galiojo Baudžiamojo kodekso norma, kuri leido asmeniui, padariusiam nusikaltimą ir nuteistam iki ketverių metų laisvės atėmimo bausme, išskyrus tyčinį ir labai sunkų nusikaltimą, atidėti bausmės vykdymą. Motyvas – yra galimybė dar pataisyti žmogų“, – 15min teigė R.Grigas.

Taigi, įsiteisėjus šiam nuosprendžiui, M.K.Naujanis jau bus teistas keturis kartus. Negana to, šiuo metu Kaišiadorių teisme pradėta dar viena byla jo atžvilgiu: M.K.Naujanis, kuriam neseniai sukako 21-eri, kaltinamas smurtavęs prieš savo motiną. Neva tai ši netinkamai davė parodymus Kauno apylinkės teismo byloje. Netinkamai kalbėjo, netinkama buvo ir jo mimika.

Civilinis nukentėjusiosios Danguolės Š. ieškinys tenkintas iš dalies – priteistas 500 eurų neturtinės žalos atlyginimas, nors moteris reikalavo tūkstantinės sumos.

Triskart teistas M.K.Naujanis šioje byloje kaltintas ne tik pasikėsinimu apiplėšti, bet ir sukčiavimu, dokumentų klastojimu, pareigūno vardo pasisavinimu.

Informaciją apie 2016 m. rugsėjį planuotą įvykdyti įžūlų apiplėšimą teisėsaugos pareigūnams perdavė vienas M.Naujanio pažįstamų – Dalius B., pats planavęs dalyvauti pasikėsinime apiplėšti, tačiau išvengęs baudžiamosios atsakomybės, nes atsisakė įgyvendinti nusikalstamą veiką ir sutiko viską papasakoti teisėsaugai.

Kaltinamojo pažįstama gydytoja Danguolė Š., gyvenanti šalia jo Žiežmariuose, turėjo būti išviliota iš darbovietės Elektrėnuose ir nuvežta į mišką, kur M.Naujanis ketino suleisti jai internetu įsigyto valią paralyžiuojančio „tiesos serumo“ – skopolamino. Atlikęs tai, jis žadėjo pasisavinti medikės pinigus, bankines korteles su PIN kodais, kitą turtą. Kaltinamasis savo plano įgyvendinimui taip pat buvo įsigijęs antrankius, dujų balionėlį, švirkštą ir mėlyną švyturėlį, imituojantį policijos automobilį.

Anksčiau 15min pakalbinta nukentėjusioji byloje gydytoja Danguolė Š. tikino, jog tai – ne pirmas susidūrimas su M.K.Naujaniu teismo posėdžių salėje. Pasirodo, 2015 m. kaltinamasis buvo įsibrovęs į jos ir sesers namus. Nužudė net moters augintinį – šuo rastas pakartas. Teismas dėl šios nusikalstamos veikos jau yra priėmęs teismo sprendimą.

Nukentėjusiosios Danguolės Š. advokatas 15min teigė: „Jis itin pavojingas, nes viską daro atvirai. Dažniausiai tokie nusikaltimai daromi slaptai. Jis daro nesunkius nusikaltimus, dėl kurių gali išvengti realios įkalinimo bausmės. Šįkart, manau, taip jau nebus.“

Jaunuolis šioje byloje nuteistas ir dėl pareigūno vardo pasisavinimo. Tai jis atlieka ne pirmą kartą – anksčiau teistas už tai, kad apsimetęs VSD pareigūnu, iš Kauno „Aušros“ gimnazijos direktorės ruošėsi išvilioti dokumentus. Tuomet jis teisinosi priklausantis tam tikrai organizacijai, vykdančiai socialinius eksperimentus. Tiesa, įkalinimo vaikinas išvengė. Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad nesunkius nusikaltimus padaręs M.K.Naujanis yra jauno amžiaus, turi pastovią gyvenamąją vietą, o teismui pateikti diplomai, garbės raštai ir pažymėjimai jį charakterizuoja teigiamai.

Šįkart jis apgavo Kauno ir Vilniaus miesto savivaldybių valdininkus – pateikęs suklastotą STT pareigūno pažymėjimą bei paties pasigamintą netikrą pažymą dėl patirtų nuostolių ir žalos kompensavimo, reikalavo duoti tarnybinius automobilius. Kaune jis tokiu būdu pagrobė „Volkswagen Jetta“ (kiek daugiau nei 14 tūkst. eurų vertės), o Vilniuje – „Volkswagen Passat“.

Tokiu pat būdu, kuriuo ruošėsi apmulkinti ir prezidentūrą, jis apgavo ir dar vieną Žiežmarių gyventoją, buvusią savo mokytoją. Tiesa, dėl pastarosios apgavystės teisme jis kiek gailėjosi, o štai savivaldybėms tikino jokių nuostolių nepridaręs, nes automobilius grąžinęs. Nepripažino M.K.Naujanis savo kaltės ir dėl planuoto Danguolės Š., prašiusios teismo priteisti 10 tūkst. eurų moralinę žalą, apiplėšimo.

Pats bylos nagrinėjimas dėl ekscentriškos M.K.Naujanio asmenybės nebuvo itin sklandus. Iš pradžių jį teko į posėdžių salę atvesdinti priverstinai, vėliau jis ginčijosi su teisėjais dėl sėdėjimo vietos – norėjo būti paties savęs advokatu. Galiausiai už šį nepaklusimą buvo kuriam laikui suimtas. Jam paskirtas gynėjas. Po to, kai teko kurį laiką už nepaklusnumą pasėdėti belangėje, M.K.Naujanis apsiramino ir kituose teismo posėdžiuose elgėsi pavyzdingai.

M.K.Naujanis anksčiau jau buvo teistas už sukčiavimą, dokumentų klastojimą, pareigūno vardo pasisavinimą ir žiaurų elgesį su gyvūnu. Psichiatrams ne kartą kilo įtarimų dėl šio vaikino psichinės būklės, tačiau ankstesnėse bylose atliktos psichiatrinės ekspertizės parodė, jog jis pakaltinamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius