Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kauno ir Vilkaviškio savivaldybių valdininkai nuteisti dėl vogtos technikos registracijų

Kauno apygardos teismas penktadienį lygtines laisvės atėmimo bausmes skyrė devyniems asmenims, teistiems didelės apimties valdininkų piktnaudžiavimo ir technikos vagystės byloje.
Vogtas keturratis
Vogtas keturratis / Kauno apskrities VPK nuotr.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistė Rasa Dargienė nuteista pustrečių metų laisvės atėmimo bausme, ją atidedant dvejiems metams. Jos buvęs kolega iš to paties skyriaus Andrius Girdžius – trejų metų laisvės atėmimo bausme su atidėjimu tokiam pačiam laikotarpiui.

Nukentėjusiesiems iš nuteistųjų priteista per 24,4 tūkst. eurų turtinės žalos atlyginimo.

Taip pat nuteisti du Vilkaviškio savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistai: Michailas Počepovičius, kuriam skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė su dvejų metų atidėjimu, ir Alė Šarkauskienė, kuriai skirta metų laisvės atėmimo bausmė su atidėjimu pusantrų metų.

Jie pripažinti piktnaudžiavę tarnybine padėtimi ir siekę turtinės naudos bei neteisėtai įregistravę vogtą techniką.

Teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad neteisėtai buvo įregistruota 119 žemės ūkio technikos ir keturračių motociklų. Dalis registruotos technikos buvo pagrobta Lietuvoje bei užsienio valstybėse.

Šios veiklos organizatorius Gildas Varnagiris nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme su atidėjimu trejiems metams.

Jo bendrininkams Jonui Raudeliūnui, Tomui Petkevičiui, Arūnui Bajorinui ir Mindaugui Gaudiešiui skirtos nuo metų ir trijų mėnesių iki dvejų metų laisvės atėmimo bausmės su atidėjimu.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad nusikalstamos veikos organizatorius G.Varnagiris 2011-2013 metais kartu su J.Raudeliūnu, A.Bajorinu ir kitais tyrimo metu nenustatytais asmenimis siekė įteisinti savo paties ir kitų asmenų nusikalstamu būdu įgytus keturračius motociklus bei žemės ūkio techniką.

G.Varnagiris gaudavo iš bendrininkų pavogtų keturračių motociklų ir kitos žemės ūkio technikos techninius duomenis bei asmenų, kuriems ši technika bus parduodama arba kurių vardu ji bus fiktyviai registruojama, asmens dokumento kopiją bei gyvenamosios vietos adresą.

Po to šie duomenys būdavo suklastojami, jiems išrašant Didžiosios Britanijos nuolatinio eksporto liudijimus, Vokietijos transporto priemonės registracijos liudijimus, taip pat Ispanijos transporto priemonės techninės apžiūros korteles ar Džordžijos valstijos sertifikatus.

Suklastojus technikos dokumentus, ji būdavo apdrausta, sumokėta už jos registravimą.

Tuomet G.Varnagiris kreipdavosi į Kauno ir Vilkaviškio savivaldybes, kad ši technika būtų įregistruota Lietuvos traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registre konkretaus asmens vardu ir būtų galima gauti technikos registracijos liudijimus, techninės apžiūros talonus, valstybinius numerius.

Nuteisti savivaldybių specialistai registracijos liudijimus išrašydavo neapžiūrėję registruojamos technikos.

Tyrimo metu nebuvo nustatyta, ar valdininkai gavo už tai atlygį, tačiau neatmetama galimybė, kad jie techniką galėjo registruoti tiesiog siekdami išlaikyti gerus santykius su G.Varnagiriu.

Šioje byloje 19 asmenų buvo pripažinti nukentėjusiaisiais – jie yra iš visos Lietuvos. Dauguma jų nežinodami įsigijo vogtą techniką iš teisiamųjų.

Jiems iš nuteistųjų priteista per 24,4 tūkst. eurų turtinės žalos atlyginimo.

Ši byla Kauno apygardos teisme nagrinėta nuo 2016-ųjų metų. Nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius