-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kauno apskrityje per kovą nuo prievartautojų nukentėjo 3 nepilnametės

Kauno apskrities policija perspėja tėvus prižiūrėti savo dukras, paaiškinti joms, kaip pasirūpinti savo saugumu. Vien per kovą pradėti trys ikiteisminiai tyrimai susiję su seksualinio pobūdžio nusikaltimais.
Seksualinis priekabiavimas, prievarta
Seksualinis priekabiavimas, prievarta / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kovo 10 d. laikotarpiu nuo 18.00 val. iki 19.15 val. Jonavoje namo laiptinėje, neblaivus (nustatytas 0,64 prom. girtumas) vyriškis (gimęs 1994 m.), grasindamas peiliu, pasikėsino išžaginti nepilnametę. Pagal piliečių pateiktus požymius, tą pačią dieną, praėjus trumpam laiko tarpui nuo gauto pranešimo, vyriškis buvo sulaikytas. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 22 str. 1 d. 149 str. 3 d. (dėl pasikėsinimo išžaginti) Anksčiau kartą teistam jaunuoliui paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 1 mėn. laikotarpiui. Jam gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

Kovo 17 d. gautas pranešimas Kėdainiuose, Šėtos g., laikotarpiu nuo sausio mėnesio pradžios iki kovo 15 d. prie nepilnametės (gimusios 2005 m.) seksualiai priekabiavo jaunuolis (gimęs 1995 m.), kuris tą pačią dieną buvo sulaikytas. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 150 str. 4 d. (dėl seksualinio prievartavimo). Anksčiau neteistam vyriškiui paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 3 mėn. laikotarpiui. Jam gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų.

Kovo 21 d. laikotarpiu nuo 19.00 val. iki 21.00 val. Jonavoje vyriškis (gimęs 1964 m.) išžagino nepilnametę (gimusią 1999 m.). Kovo 24 d. anksčiau du kartus teistas vyriškis buvo sulaikytas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 149 str. 3 d. (dėl išžaginimo). Jam gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

Tyrimus kontroliuoja ir organizuoja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai primena, kad reikėtų vengti kontaktų su nepažįstamais asmenimis. Jeigu įtartinas asmuo jus seka, stenkitės su juo nepatekti į nuošalią vietą ar uždarą patalpą, visada šaukitės pagalbos ir stenkitės atkreipti aplinkinių dėmesį.

Kilus įtarimui, kad mažamečiui ar nepilnamečiui asmeniui gresia pavojus, jei pastebėjote įtartinus suaugusiojo ir vaiko santykius, atkreipkite dėmesį, nelikite abejingi, jei įmanoma, prieikite prie vaiko ir paklauskite jo ar jam viskas gerai, ar nereikia jūsų pagalbos. Jei Jums kyla abejonių, visada praneškite bendruoju pagalbos telefonu 112.

Kauno apskrities policijos psichologai tėvams primena visada domėtis su kuo bendrauja Jūsų vaikai ir nepamiršti jiems paaiškinti saugaus elgesio taisykles:

- nesėsti į nepažįstamų žmonių mašinas, o tik iš anksto su tėvais aptartų ir pažįstamų žmonių automobilius;

- vengti teikti pagalbą nepažįstamiems, t. y. jei paprašo palydėti ar parodyti kelią į tam tikrą nuošalią vietą, pasiūlykite pagalbos kreiptis į suaugusiuosius;

- ryžtingai nutraukti bet kokius kitų žmonių seksualinius ketinimus savo atžvilgiu – pajutę pavojų, jei kažkas verčia daryti tai, ko nenorite, ar mėgina nusitempti į įtartiną vietą, garsiai rėkite ir kvieskitės suaugusiųjų pagalbos;

- nelaikyti paslapčių nuo tėvų – jei kažkas, nežinant tėvams, kviečia jus į svečius, drąsiai pasakykite, kad tai neįdomu ir apie tai papasakokite tėvams;

- nebendrauti su nepažįstamais asmenimis internetinėje erdvėje, ypatingai socialiniuose tinkluose, nesiųsti jiems savo nuotraukų, kitų asmeninių duomenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius