-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 13 /12:30

Kauno policija sudavė smūgį kelioms nusikaltėlių grupėms: rasta 50 padirbtų dokumentų

Kauno apskrities policijos pareigūnai šią savaitę vykdė kelias operacijas, kurių metu suduotas smūgis net kelioms nusikalstamai veikusioms grupėms asmenų. Penktadienį surengta spaudos konferencija, kurios metu atskleista daugiau duomenų apie šias operacijas. Sulaikyti keturi asmenys, rasta 50 padirbtų asmens dokumentų. Rinkoje padirbto paso kaina siekė 1 tūkst. eurų.

Operacijos susijusios su stambaus masto vagystėmis ir pogrindyje veikusiu tarptautiniu asmens dokumentų klastojimo tinklu.

Teisėsaugos atliktus veiksmus pristatė Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui (VPK) šiuo metu vadovaujantis Elanas Jablonskas ir Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Išaiškintos nusikalstamos grupės tarpusavyje nesusijusios, tačiau operacijos abiejų atžvilgiu vykdytos tą pačią naktį – iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Vykdys tolesnius sulaikymus

„Turėjome rimtą policijos operaciją. Išaiškinome tinklą asmenų, kurie klastojo legalius dokumentus: asmens tapatybės korteles, vairuotojo pažymėjimus, Europos pasus. Ne tik Lietuvos, bet ir Švedijos, Danijos dokumentus. Jie pardavinėjami buvo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – tinklas buvo tarptautinis“, – teigė E.Jablonskas.

D.Valkavičius patikino, kad kažkam šios Kalėdos bus be suklastotų dokumentų. Užsienio piliečių asmens dokumentų klastojimas, anot jo, sukelia didelę grėsmę saugumui.

VIDEO: Per vieną naktį Kauno apskrityje suduotas smūgis net dviem nusikalstamai veikusioms grupuotėms

„Paimti kompiuteriai, jie bus tiriami. Plečiamas įtarimų ratas. Manome, kad tuose kompiuteriuose yra informacijos, kuri labai reikšminga tyrimui. Paimtos ir USB laikmenos. Ten atrasime, manome, daugiau duomenų apie daugiau klastočių.

Šioje byloje teismas davė leidimus atlikti kratas. Kai kurios buvo atliktos neatidėliotinu būdu – tik vėliau kreiptasi į teismą. Atlikti ir neviešo pobūdžio veiksmai“, – paaiškino D.Valkavičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konferencija Kauno AVPK
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konferencija Kauno AVPK

Dėl dokumentų klastojimo buvo sulaikyti du asmenys, gimę 1974 m. ir 1972 m. Bus kreiptasi dėl jų suėmimo. Jie policijai buvo žinomi ir anksčiau – teisti dėl panašių nusikalstamų veikų darymo. Abiems vyrams pareikšti įtarimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 str. 2 d., dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu. Už tai gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Iš viso buvo atlikta apie dešimt kratų. Ne visi asmenys buvo aptikti kratų vietose, tad, tikėtina, artimiausiu metu bus daugiau sulaikymų.

Rasta apie 50 asmens dokumentų

Tyrimą sunkino taikyta itin aukšto lygio konspiracija, asmenys bendraudavo tik šifruoto ryšio pagalba, iš anksto kruopščiai planuojantis slaptus susitikimus.

„Naudotos įvairios schemos. Pasai buvo perdirbami iš pavogto ar pagrobto asmens dokumento. Tad tai – ir vagystės tyrimas. Galbūt nustatysime asmenis, kurie įvykdė vagystes ir pagrobimus“, – paaiškino E.Jablonskas, atskleidęs, kad buvo atliekamos slaptos pirkimo operacijos.

Pirkimai per tarpininkus buvo atliekami gyvai susitikus. Buvo sulaikytas ir asmuo, pirkęs padirbtą dokumentą.

Rinkoje dokumentai kainuodavo apie 1 tūkst. eurų. Pagrindiniai klientai – užsienio šalių gyventojai.

Dokumentai buvo gaminami Kaune, pogrindyje. Rasta apie 50 padirbtų dokumentų, jie buvo slepiami po grindimis. Ne kiekvienoje kratoje, atskleidė E.Jablonskas, tenka ardyti sienas, grindis ar lubas.

Rasta apie 50 padirbtų dokumentų, jie buvo slepiami po grindimis.

Klastotų dokumentų kokybė – labai aukšta. Ne kiekvienas atskirs, kad tai – klastotė. Tikrame pase buvo pakeičiami tam tikri duomenys. Kiek pasų ši grupuotė galėjo jau realizuoti, neaišku. Tikimąsi, kad šią informaciją atskleis paimtos laikmenos ir kompiuteriai.

Rasta ir paimta ruošinių, įvairios gamybos įrangos bei specialių klijavimui skirtų medžiagų. Taip pat rastas ir paimtas didelis kiekis grynųjų pinigų, įvairių šaunamųjų ginklų ir šovinių.

„Aiškinsimės, iš kokių šaltinių jie juos įsigijo. Tad įtarimai bus pateikti ne tik dėl dokumentų klastojimo, bet ir ginklo laikymo. Tie žmonės ruošėsi daryti nusikalstamas veikas. Reikėjo įdėti daug pastangų, kad atskleistume šią didelę konspiraciją. Ačiū Lietuvos policijai, kad ji geba tai padaryti. Įtariami asmenys veikė pakankamai profesionaliai, daiktai buvo slepiami slėptuvėse“, – teigė D.Valkavičius.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba turėjo informacijos, kad yra klastojami dokumentai, atliko savo tyrimą, kuris bus sujungtas su policijos atliekamu tyrimu.

Vagys atvykdavo iš Didžiosios Britanijos

E.Jablonskas prabilo ir apie vagystes iš namų, kurios buvo atliekamos Kaune ir Kauno rajone. Šios vagystės, anot jo, darė žalą visuomenei, kuri jautėsi nesaugi. Dar lapkričio 21 d. bandyta apvogti namą, tačiau jokių daiktų tuomet iš jo nebuvo pavogta. Tačiau kitą dieną, lapkričio 22 d., apvogtas kauniečių namas, iš kurio ne tik išnešti grynieji pinigai, juvelyriniai dirbiniai, bet ir kiti daiktai, taip padarant apie 80 tūkstančių eurų žalą.

Šiuo metu yra sulaikyti du asmenys, gimę 1987 m. ir 1983 m. Jie sulaikyti su įkalčiais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konferencija Kauno AVPK
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konferencija Kauno AVPK

Kalbėdamas apie vagystes, D.Valkavičius įvardijo, kad atlikus kratas yra paimti daiktai – bus nustatoma jų priklausomybė, jei jie įsigyti nusikalstamu būdu, tai bus aiškinamasi, iš ko buvo įsigyti.

„Žiūrint į paimtus daiktus, bus atliekamas plataus masto ikiteisminis tyrimas. Įtarimų ratas gali plėstis“, – patikino D.Valkavičius.

Iš vieno namo išnešta buvo 70 tūkst. eurų.

Vagysčių tyrime įtariamieji lietuviai buvo teisti užsienio šalyse – Didžiojoje Britanijoje, jie reziduodavo šioje šalyje, tik vagystėms atvykdavo į Lietuvą. Mūsų šalyje jie anksčiau nebuvo teisti.

Į gyvenamuosius namus patekdavo per langus – atstūmus stiklą arba jį išdaužus. Dar nėra aišku, kiek vagysčių jie atliko, tyrimas pradėtas dėl dviejų nusikalstamų veikų.

Pas įtariamuosius rasta didelė pinigų suma – per 30 tūkst. eurų. Rasta ir šaunamojo ginklo dalis. Iš vieno namo išnešta buvo 70 tūkst. eurų, tad, tikėtina, rasti pinigai – dalis pavogtų pinigų. Vogti ir prabangūs juvelyriniai dirbiniai, garsių prekės ženklų akiniai, kitas turtas. Reikės visuomenės pagalbos juos atpažįstant.

Abiems asmenims pareikšti įtarimai dėl pasikėsinimo apvogti ir jau įvykdytos didelės vertės vagystės. Už tai gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius