Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno policija reido metu vos spėjo suktis: tarp pažeidėjų – ir žinomas TV laidos vedėjas

Penktadienio vidurdienį Jonavos g. akciją kartu su Kauno klinikų atstovais surengę Kauno apskrities policijos pareigūnai vos spėjo suktis: per pusantros valandos įkliuvo 14 pažeidėjų. Štai 37 km/val. greitį viršijęs „Mercedes Benz“ vairuotojas pasiteisino: „Geras kelias, gera mašina – kas belieka?“. Ne vienas lakstūnas kaltino pavasarį – saulė, pasirodo, verčia paspausti greičio pedalą.
Policijos priemonė Kaune
Policijos priemonė Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Surengėme priemonę „Tu arba aš“. Niekuomet nežinai, kurioje pozicijoje atsidursi nelaimės atveju. Kraujo donorystei skyrus vos 15-20 min., galima išgelbėti net trijų žmonių gyvybes. Tiek pat laiko trunka ir protokolo užpildymas vairuotojui, kuris pažeidė KET. Kuo tai susiję? Viena iš pagrindinių eismo įvykių priežasčių, kuomet stipriai sužalojami ar net žūsta žmonės, yra greičio viršijimas.

Akcijos metu, kuri vyko nuo 11 iki 13 val., fiksavome greičio viršijimo atvejus. Šioje Jonavos g. atkarpoje leistinas greitis – 60 km/val. Buvo tokių, kurie lėkė net 97 km/val. greičiu. Iš viso surašyta 14 administracinio nusižengimo protokolų. Atrodo, darbo dieną tokiu laiku visi turėtų būti darbuose, tačiau, kaip matote, pažeidėjų netrūko. Pareigūnai vos spėjo stabdyti“, – reido rezultatus aptarė akcijos sumanytoja Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus viršininkė Šarūnė Dzimidaitė, atskleidusi, kad šių metų greičio viršijimo rekordininkas Kauno gatvėmis lėkė 138 km/val. greičiu.

Vien per pirmuosius du šių metų mėnesius Kauno apskrityje yra registruota beveik 4,5 tūkstančio greičio viršijimo atvejų ir daugiau nei 160 chuliganiško ir pavojingo vairavimo atvejų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnė Dzimidaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnė Dzimidaitė

Pasak pareigūnės, dažniausiai vairuotojai greitį viršija 20-30 km/val. Tokie pažeidėjai sudaro apie 46 proc. visų užfiksuotų greičio mėgėjų. Per pirmąjį šių metų ketvirtį Kaune jau yra įvykę 92 eismo įvykiai. Pernai per šį laikotarpį fiksuota 80 avarijų. Sužeistų keliuose šiemet – jau 106, pernai buvo 100. Žuvusių 2019 m. – du, pernai per tą patį laikotarpį gatvėse užgeso 8 asmenų gyvybės.

„Geros eismo sąlygos, saulėta. Visi kažkur skuba, lekia, elgiasi neapdairiai. Nesaugo nei savęs, nei kitų. Ar pakeitus Jonavos gatvėje kelio ženklus – padidinus leistiną greitį, pasikeistų situacija? Tai yra vairuotojų sąmoningumo stoka. Padidinę greitį problemos keliuose neišspręstume“, – teigė Kauno apskrities policijos atstovė, patikinusi, kad Jonavos gatvėje vyksta nemažai eismo įvykių.

Ne vienas kaltino pavasarį

Vos tik penktadienį pradėjus priemonę, buvo sustabdytas pirmasis pažeidėjas – 79 km/val. greičiu lėkęs „Audi“ vairuotojas. Jaunas vairuotojas apkaltino saulę – ši neva tai akino. Kad važiuoja per greitai, jis tikino nepajutęs, nes buvo ką tik išsukęs iš greitkelio.

„Skubu. Darbas, mokslai, universitetas. Paroje per mažai valandų“, – teisinosi dar vienas pažeidėjas, su „Mercedes Benz“ važiavęs 76 km/val. greičiu.

Vaikinas diskutavo su pareigūne apie tai, kad iki 10 km/val. greitį galima viršyti – nieko nenutiks.

Netrukus pareigūno, kuris greitį radaru matavo atsistojęs mažytėje salelėje tarp eismo juostų, tad turėjo visiems variuotojams kristi į akį jau iš toli, akiratį patraukė 86 km/val. greičiu skriejęs „Toyota“ vairuotojas Lukas. Baudos neišvengė ir „Ford“ vairavęs Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis. Jis greitį viršijo 14 km/val.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos priemonė Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos priemonė Kaune

„Nepažiūrėjau į spidometrą. Plati gatvė, nėra šioje atkarpoje pėsčiųjų perėjų, – paspaudžiau. Neatidumas. Pavasaris gal veikia. Šiaip jaunimas labiau viršija. Pats vairuoju motociklą. Galėtų Jonavos g. leistiną greitį 80 km/val. padaryti“, – teigė V.Gustaitis, atviravęs, kad yra anksčiau aukojęs kraujo.

Kiekvieną pažeidėją kalbino ne tik pareigūnai, bet ir Kauno klinikų atstovės, raginusios tapti kraujo donorais. Pasak Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos gydytojos Ievos Paliokaitės, pernai metais iš visų atvejų, kuomet aktyvuojama traumų komanda, 50 proc. nukentėjusiųjų traumas patyrė avarijų metu. Pasitaikė ir labai sunkių atvejų, pasibaigusių mirtimi.

„Tas keliais kilometrais per valandą viršytas greitis gali lemti tiek tavo, tiek kito asmens gyvybę“, – pabrėžė I.Paliokaitė.

Greitį viršyti Jonavos g. – įprasta

„Jei stabdyčiau visus, viršijančius greitį, eilė čia ilgiausia susidarytų. „Šaudau“ maždaug 170 metrų atstumu. Kai matuojame greitį greitkelyje, būna, ir iš kilometro pagauname“, – tai, kad Jonavos g. beveik visi vairuotojai mėgsta paspausti greičio pedalą, patikino radaru besidarbavęs pareigūnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos priemonė Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos priemonė Kaune

Po šių jo žodžių įkliuvo pirmoji pažeidėja moteris. „Sanitex“ įmonės lipduku padabintą „Toyota“ valdžiusi vairuotoja važiavo 77 km/val. greičiu, o sustabdyta nebuvo kalbi.

Tiek pat greitį viršijo ir „Nissan“ vairavęs Gintaras, pareiškęs, kad kartais greitį viršyti galima, o kartais net ir reikia: „Nėra čia tiek perėjų, galima. Visi turime nuobaudų. Į metus gal kartą viršiju greitį. Verčia susimąstyti tokios akcijos – lakstyti mažiau reikia.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Nissan“ vairuotojas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Nissan“ vairuotojas

Policijai įkliuvo ir prabangaus „Audi A8L“ vairuotoja, pasisakiusi prieš greičio mėgėjus. Ji greitį viršijo 15 km/val. O štai „Ford“ valdytojas Mantas tikino skubėjęs į darbą.

„Nesijautė, kad 75 km/val. važiuoju. Maniau, 60 km/val. Taip gavosi. Pirmas kartas, kai policija baudžia“, – teigė jaunuolis.

76 km/val. greičiu važiavęs tamsaus „Subaru“ vairuotojas tiesiog uždarė langą prieš pat žurnalistų nosis. Jo pavyzdžiu pasekė ir 31 km/val. greitį viršijęs „Crysler“ valdytojas, pajuokavęs, kad negalės su pareigūnais susitarti, nes kameros filmuoja.

„Gavosi, kaip gavosi. Žiauriai skubam“, – teigė jis.

Įkliuvo ir žinomas renginių vedėjas

„Problemos galvoje sukosi. Susimąstęs važiavau. Dar mąsčiau, kaip čia į darbą šiandien nevykti. Ir štai, nenuvykau laiku“, – šyptelėjo „Bekelės vilkų“ bei kitų klubų lipdukais nudabintą „Seat“ vairavęs santechnikas Aivaras.

15min jis prisipažino esantis adrenalino mėgėjas – su keturračiu dalyvaujantis bekelės varžybose.

Dar vienas pažeidėjas – „Passat“ vairuotojas, greitį viršijo 23 km/val. Vyras pasiteisino „važiavęs automatu“.

Netrukus įkliuvo ir į geriausio draugo – didžėjaus, vestuves skubėjęs TV3 laidos „5 žvaigždučių būstas“ vedėjas Tomas Grigaitis. Užfiksuota, kad jis važiavo 80 km/val. greičiu. Dar šiek tiek, ir bauda lauktų didesnė.

„Važiavau iš filmavimų Vilniuje ir pakliuvau į filmavimą Kaune. Užsilėkiau, – geros nuotaikos nestokojo renginių vedėjas. – Gal trejus metus niekas manęs nestabdė, nes važiavau tinkamai. Dažniausiai užsistatau autopilotą ir važiuoju vienu greičiu. Tačiau kartais pasitaiko dienų kaip tyčia“.

Galingas automobilis, tad lengva paspausti.

Jis prisipažino ne kartą tapęs kraujo donoru.

Paskutinis akcijos metu buvo sustabdytas „Mercedes Benz“ vairuotojas Renaldas, lėkęs 97 km/val. greičiu. Vienos įmonės vienu iš savininkų prisistatęs vyras prisipažino, kad sunku susitvardyti, kai sėdi prie geros mašinos vairo: „Geras kelias, geras asfaltas, gera mašina... Darbo reikalais lėkiau. Galingas automobilis, tad lengva paspausti. Esu nuobaudų turėjęs. Reiktų čia daugiau šviesoforų pastatyti, gal išgelbėtų situaciją“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos priemonė Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos priemonė Kaune

Tiems, kurie greitį viršijo nuo 11 iki 20 km/val., gresia bauda nuo 12 iki 30 eurų. Pirmą kartą prasižengę turi galimybę susimokėti pusę minimalios baudos – vos 6 eurus (didžioji dalis šios akcijos pažeidėjų).

Greitį viršiję 21-30 km/val. piniginę patuštins 30-90 eurų. Dviems iš keturiolikos vairuotojų – greitį viršijusiems nuo 31 iki 40 km/val., gresia ne tik 120-170 eurų siekianti bauda, bet ir teisių atėmimas nuo 3 iki 6 mėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius