Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kauno policija surengė reidą „aklųjų“ sankryžoje: įkliuvo ir prabangaus „merso“ savininkas

Sankryža, kurios ilgio ir pločio vairuotojai neįvertina – taip Tvirtovės alėjos, Taikos ir Savanorių prospektų sankirtą apibūdino Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra. Kadangi per pastarąjį mėnesį „aklųjų“ vadinamoje sankryžoje įvyko trys eismo įvykiai, trečiadienį jos prieigose surengtas reidas. Per pusantros valandos nustatyti 7 pažeidėjai.
Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje
Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Lapkričio bei gruodžio mėnesiais Kauno Savanorių ir Taikos pr. sankirtoje įvyko jau trys skaudūs eismo įvykiai, kurių metu buvo sužaloti žmonės. Tarp jų – ir pernai metais gimęs mažylis. Tad gruodžio 5 d. nuo 11 val. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai vykdė reidą, kurio metu viešojo ir ne viešojo pobūdžio priemonėmis tikrino, kaip vairuotojai laikosi Kelių eismo taisyklių – ar nekerta sankryžos degant draudžiamam šviesoforo signalui.

Tokio pobūdžio priemonė „aklųjų“ sankryžos prieigose surengta pirmą kartą, tad neatidiems ir Kelių eismo taisykles linkusiems pažeisti vairuotojams buvo staigmena.

Keli pareigūnai, vilkintys civiliais rūbais, fiksavo sankryžą vaizdo stebėjimo kameromis. Pastebėję ne laiku į kelių sankirtą įvažiuojantį automobilį, jie pranešdavo apie pažeidėją tolėliau, Tvirtovės alėjoje, laukiantiems uniformuotiems kolegoms. Šiems belikdavo sustabdyti Kelių eismo taisykles pažeidusius vairuotojus ir surašyti jiems administracinio nusižengimo protokolus.

Visi prieštaravo policijai

Pirmojo pažeidėjo ilgai laukti nereikėjo – buvo sustabdytas per draudžiamą šviesoforo signalą važiavusios „Audi“ vairuotojas.

Netrukus buvo sustabdyta ir „Toyota“, kurios valdytojas įnirtingai tikino įvažiavęs į sankryžą dar mirksint žaliam šviesoforo signalui. Jis kategoriškai nesutiko su policijos pareigūnais, kad įvykdė pažeidimą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje

„Man atrodo, važiavau per mirksintį „žalią“, – teigė vairuotojas, policijai atskleidęs, kad darbą servise baigė tik vidury nakties.

Galbūt ilgos darbo valandos ir iškreipė jo budrumo ir atsakingumo jausmą. Ne tik jis, bet ir kiti pažeidėjai nepripažino savo kaltės.

Štai trečiasis sustabdytas vairuotojas tikino, į sankryžą su „Toyota“ įvažiavęs mirksint žaliam šviesoforo signalui. Jį pasivijęs policijos pareigūnų ekipažas nukreipė Tvirtovės al. šalikelės link.

„Policija tvirtina, kad važiavau per raudoną. Tikrai ne, juk ne pirmą kartą važiuoju per šią sankryžą. Pirmą kartą gyvenime mane policija iš viso sustabdo“, – teigė vyras.

„Kiekvieną dieną avarijos šioje sankryžoje vyksta. Dėl to, kad kažkas skuba, nepaiso šviesoforo“, – jam aiškino policijos pareigūnas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje

Apie tai, kad vykdomas reidas, netrukus buvo paskelbta „Facebook“ socialiniame tinkle, „Kur stovi policija Kaune“ grupėje. Tačiau pažeidėjų toliau netrūko.

Kliuvo ir jaunas BMW vairuotojas, pripažinęs, kad skubėjo į paskaitą.

„Jei būčiau stojęs prie geltono šviesoforo signalo, man į galą būtų įvažiavę“, – įtikinėjo vaikinas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje

Panašiai teisinosi ir neįgaliojo ženklu pažymėto „Mercedes-Benz“ automobilio valdytojas.

„Įvažiavau, baigė degti žalia šviesa. Turėjau sankryžos viduryje sustoti? Retai būnu Kaune. Kiek girdėjau, vakar šioje vietoje įvyko 4 automobilių susidūrimas. Dėl žioplumo tos avarijos vyksta. Aš tai niekur neskubu“, – tikino vairuotojas.

Prabangus „mersas“ be „technikinės“

Netrukus pareigūnai sustabdė dar vieną „Mercedes-Benz“, tik šįkart – S klasės.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje

„Skubu į susitikimą. Stengiuosi nevažiuoti degant geltonam šviesoforo signalui. Nemanau, kad šįkart per geltoną važiavau, bet jei pareigūnai taip sako, jie geriau žino“, – teigė prabangaus automobilio valdytojas.

Paklaustas, ar dažnai pažeidžia Kelių eismo taisykles, vyras prisipažino: „Būna. Už greitį stabdo.“

Netrukus paaiškėjo, kad pasibaigęs „Mercedes-Benz“ techninės apžiūros galiojimas. Tai buvo staigmena pačiam vairuotojui.

„Maniau, kad gruodį baigiasi, prieš Kalėdas“, – teisinosi vyras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kelių policijos reidas Tvirtovės alėjoje

Paskutinis reido metu sustabdytas iš Alytaus įmonės sunkiasvore mašina į Kauną atvykęs vairuotojas.

„Įvažiavau į sankryžą mirksint žaliam šviesoforo signalui. Juk nekalsi per stabdžius, avarija bus. Niekad nevažiuoju per geltoną ar raudoną“, – įtikinėjo „Rockwool“ firmos ženklais pažymėto sunkvežimio vairuotojas.

Neįvertina sankryžos dydžio

R.Kemzūros teigimu, „aklųjų“ sankryža – viena iš didžiausių sankryžų Kauno mieste. Šiais metais joje fiksuoti penki eismo įvykiai. Trijų eismo įvykių metu nukentėjo žmonės.

Važiuodami per šią sankryžą vairuotojai neįvertina jos ilgio, pločio. Daug kas rizikuoja, važiuoja degant draudžiamam šviesoforo signalui.

„Pastarųjų mėnesių eismo įvykių intensyvumas atskleidžia, kad važiuodami per šią sankryžą vairuotojai neįvertina jos ilgio, pločio. Daug kas rizikuoja, važiuoja degant draudžiamam šviesoforo signalui. Tikisi, kad spės pravažiuoti. Rizikingiausioje zonoje jie atsiranda jau degant raudonai šviesai, kai kitiems vairuotojams užsidega žalias šviesoforo signalas. Dėl to ir turime skaudžių eismo įvykių. Buvo net tokių, kai automobiliai vertėsi“, – teigė Kauno policijos atstovas.

Pasak jo, reidas atskleidė, kad vairuotojai vairuoja arba atsipalaidavę, arba neįvertinę šios sankryžos dydžio – rizikuoja.

VIDEO: Policijos reidas Savanorių ir Taikos pr. sankryžoje

„Piktnaudžiauja tiek įvažiuojantys į sankryžą iš Tvirtovės al., tiek iš Taikos pr. Tiesa, Tvirtovės al. padaugėjo eismo juostų. Kai nėra spūsties, rizikos nebelieka. O štai iš Taikos pr... Dažniau susidaro spūstys. Nekantrumas priverčia vairuotojus pažeisti Kelių eismo taisykles. Geltona šviesa taip pat draudžia važiuoti.

27 proc. Kauno mieste įvykstančių eismo įvykių, kurių metu sužalojami eismo dalyviai, įvyksta dėl draudžiamo šviesoforo signalo taisyklės nesilaikymo“, – paaiškino R.Kemzūras, atskleidęs, kad pernai „aklųjų“ sankryžoje buvo fiksuotos taip pat 3 avarijos, kurių metu nukentėjo žmogus.

Pasak jo, visų šiemet „aklųjų“ sankryžoje vykusių eismo įvykių metu vienas iš eismo įvykio dalyvių važiavo degant draudžiamam šviesoforo signalui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Kemzūra
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Kemzūra

Tokį pažeidimą padariusiems vairuotojams gresia piniginė bauda nuo 60 iki 90 eurų arba teisės vairuoti atėmimas nuo vieno iki trijų mėnesių. Kuri nuobauda bus skirta, priklauso nuo to, ar vairuotojas praeityje buvo prasižengęs, ar sumokėjo tuomet paskirtą baudą.

„Jei matome, kad piniginė bauda nėra efektyvi, taikome teisės vairuoti atėmimą“, – paaiškino R.Kemzūra.

Dėl to, kad papildomai buvo nustatytas ir faktas, jog pasibaigęs techninės apžiūros galiojimas, vairuotojui gresia didesnė nei numatyta minimali 60-ties eurų bauda.

R.Kemzūra tikisi, kad pakeisti nauji šviesoforai „aklųjų“ sankryžoje užtikrins geresnį matomumą. Nuo šiol kiekviena eismo juosta turi po šviesoforą. Belieka tikėtis, kad vairuotojai bus sąmoningesni.

Per mažiau nei mėnesį – 3 avarijos

15min primena pastaruosius tris eismo įvykius „aklųjų“ sankryžoje, kurių metu nukentėjo eismo dalyviai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Avarija Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Avarija Kaune

Štai gruodžio 4 d., reido išvakarėse, apie 13.10 val. Kauno Savanorių pr. ir Taikos pr. sankryžoje susidūrė 4 transporto priemonės: vyro (gim. 1965 m.) vairuojamas automobilis „VW Sharan“, moters (gim. 1963 m.) vairuojamas automobilis „Nissan“, moters (gim. 1984 m.) vairuojamas automobilis „Audi A3“ ir vyro (gim. 1964 m.) vairuojamas automobilis „Audi A8“.

Pirminiais duomenimis, vairuotojai buvo blaivūs. Dėl patirtų sužalojimų į gydymo įstaigą pristatytas „Audi A8“ vairuotojas (gim. 1964 m.).

Lapkričio 23 d. apie 9.16 val. Kauno Savanorių pr., prie 243-uoju numeriu pažymėto pastato, susidūrė du automobiliai: moters (gim. 1986 m.) vairuojamas automobilis „Škoda“ ir vyro (gim. 1942 m.) vairuojamas automobilis „Nissan“.

Pirminiais duomenimis, vairuotojai buvo blaivūs. Į gydymo įstaigą pristatytas „Škoda“ automobilyje vežtas kūdikis, gimęs 2017 m.

Lapkričio 13 d. 7.55 val. gautas pranešimas, kad Kauno Savanorių ir Taikos prospektų sankirtoje susidūrė dvi transporto priemonės: moters (gim. 1996 m.) vairuojamas automobilis „Toyota“ ir vyro (gim. 1950 m.) vairuojamas automobilis „VW Golf“.

Pirminiais duomenimis, vairuotojai buvo blaivūs. Dėl patirtų sužalojimų į gydymo įstaigą pristatyti abiejų automobilių vairuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius