Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 13 /11:43

Demaskuojant rekordinį kanapių ūkį Jonavoje bei Ukmergėje prireikė ir „Aro“ užnugario

Kauno apygardos prokuratūra teigia sudavusi didžiulį smūgį kanapių augintojams ir platintojams. Skelbiama apie tyrimą, kurio metu išaiškintas vienas didžiausių šių narkotinių medžiagų auginimo ūkių Lietuvoje. Jonavos ir Ukmergės rajonuose, sodybose, aptikta daugiau nei 200 vienetų kanapių vazonų. Rasta ir karinės įrangos.
Išaiškintas vienas didžiausių kanapių auginimo ūkių Lietuvoje
Išaiškintas vienas didžiausių kanapių auginimo ūkių Lietuvoje / Kauno apygardos prokuratūros nuotr.

Antradienį Kauno apygardos prokuratūroje surengta spaudos konferencija, kurios metu pristatytas ikiteisminis tyrimas dėl likviduoto vieno iš didžiausių Lietuvoje kanapių auginimo ūkių bei šių narkotinių medžiagų platinimo.

Ikiteisminį tyrimą pristatė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas bei Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos viršininkas Jevgenijus Chleborodovas.

Kauno apygardos prokuratūros nuotr./Išaiškintas vienas didžiausių kanapių auginimo ūkių Lietuvoje
Kauno apygardos prokuratūros nuotr./Išaiškintas vienas didžiausių kanapių auginimo ūkių Lietuvoje

„Gruodžio 1 dieną Kalėjimų departamento pareigūnai, kartu su policijos pareigūnais, atliko daugybę kratų. Buvo atrastos dvi narkotikų medžiagų auginimo laboratorijos Jonavos ir Ukmergės rajonuose. Neutralizuotas vienas iš narkotinių medžiagų platinimo tinklų“, – teigė D.Valkavičius.

Anot jo, Kauno apygardos prokuratūros veiklos teritorijoje veikia net keletas įkalinimo įstaigų – Pravieniškių, Alytaus bei Marijampolės pataisos namai. Vien šiemet teismams perduoti 99 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėtos narkotinių medžiagų apyvartos. Atliekami dar 86 ikiteisminiai tyrimai.

„Tokie skaičiai atskleidžia, kad narkotinių medžiagų poreikis įkalinimo įstaigose išlieka stabilus ir didelis. Tendencijos nėra kintančios. Prieš kiek laiko buvo neutralizuoti vieni narkotikų platinimo tinklai, bet atsiranda kiti“, – teigė D.Valkavičius.

Išskirtinė operacija

Tyrimas pradėtas rugsėjo mėnesį. Pareigūnams teko padirbėti net naktimis, kol galiausiai buvo nustatytos laboratorijų vietos. Kiek laiko kanapės buvo auginamos, neaišku.

Kaip atskleidė D.Valkavičius, pastarajame tyrime buvo gauta informacijos apie tris asmenis, užsiimančius narkotinių medžiagų auginimu bei apyvarta. Teismas prokuratūrai leido atlikti ne viešo pobūdžio veiksmus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Konferencija Kauno prokuratūroje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Konferencija Kauno prokuratūroje

Atliekant tyrimą nustatytos dvi sodybos, kurių patalpos pritaikytos kanapėms auginti. Viena sodyba – Jonavos rajone, vieno iš įtariamųjų gyvenamojoje vietoje, kita – Ukmergės rajone.

„Tai buvo išskirtinė sulaikymo operacija. Pirmą kartą pasitelktos Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų „Aras“ pajėgos, nes turėta duomenų, kad vienas iš įtariamųjų – 1993 metų gimimo, buvęs kariškis. Buvo įvertintos galimos rizikos, kad jis galimai turi draudžiamų apyvartoje, pavojingų daiktų. Tai iš dalies pasitvirtino.

Sodyboje Jonavos rajone buvo rastas galimas sprogstamasis įtaisas – įranga, galimai skirta perimetro apsaugai, kuri įspėja apie pašalinių asmenų patekimą. Pirminiai duomenys rodo, kad tai gali būti karinės apyvartos įrenginys, kurio civilinėje apyvartoje legaliai įsigyti nėra įmanoma. Tyrimai atskleis, koks jo pavojingumas. Sprogstamasis įtaisas neutralizuotas, jį išsivežė tirti „Aro“ išminuotojai“, – tikino V.Kulikauskas, kurį nustebino laboratorijų mastai bei kokybiškas jų įrengimas.

Pasak jo, laboratorija Jonavos rajone buvo įrengta po namu, rūsyje. Sodyba buvo itin nuošali, o laboratorija – kokybiškai įrengta. Akivaizdu, kad buvo investuota nemažai pinigų. O ir kanapių auginimas bei priežiūra, anot teisėsaugos, kainuoja nemažai.

Kauno apygardos prokuratūros nuotr./Išaiškintas vienas didžiausių kanapių auginimo ūkių Lietuvoje
Kauno apygardos prokuratūros nuotr./Išaiškintas vienas didžiausių kanapių auginimo ūkių Lietuvoje

Įtariamieji į sodybą važiuodavo tik naktimis, laikėsi konspiracijos metodų. Laboratorijoje buvo net įranga, palaikanti reikiamą temperatūrą, drėgmę. Aptikta ir speciali vėdinimo įranga, šalinanti stiprų kanapių kvapą, kad aplinkiniams gyventojams nesukeltų įtarimų. Vienas iš įtariamųjų gyveno sodyboje Jonavos rajone.

200 vazonų

Kratų metu rasta ir paimta virš 200 vienetų vazonų su jau užaugintais kanapių augalais, taip pat šių kvaišalų, jau paruoštų platinti. Tik po ekspertizės, išdžiovinimo paaiškės grynasis narkotinių medžiagų kiekis. Dalis narkotinių medžiagų jau buvo nuskinta, paruošta fasavimui.

„Labai dideli kiekiai būtų paruošti realizacijai. Neatmetame galimybės, kad dalis būtų skirta įkalinimo įstaigoms. Jose narkotinių medžiagų kaina yra 10 kartų didesnė nei platinamų laisvėje. Laisvėje, juodojoje rinkoje kilogramas kanapių kainuoja apie 3 ar 4 tūkst. eurų, o įkalinimo įstaigoje – 30 ar 40 tūkst. eurų. Įsivaizduokite, koks tai yra pelningas verslas teikti narkotines medžiagas būtent įkalinimo įstaigoms.

Džiaugiamės, kad kanapės nepateko į apyvartą. Šiemet dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis bausmių vykdymo sistemoje yra pradėti 333 ikiteisminiai tyrimai“, – įvardijo V.Kulikauskas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Konferencija Kauno prokuratūroje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Konferencija Kauno prokuratūroje

Kriminalinės žvalgybos valdybos viršininkas J.Chleborodovas teigė, jog tai didžiausias įkalinimo sistemos rastas narkotikų kiekis, „neeilinis darbas“.

„Kalbant apie įkalinimo įstaigas, tokio tyrimo prieš tai niekada neturėjome“, – apie ikiteisminį tyrimą sakė jis.

„Lyginant ir su policijos atliekamais tyrimais, tai viena iš didžiausių laboratorijų Lietuvoje“, – pridūrė J.Chleborodovas.

Visi suimti

Tyrimui vadovaujanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė kreipėsi į teismą su prašymu visiems trims įtariamiesiems paskirti griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimus.

Prieš tai neturėjome tokios realizacijos.

Teismas, atsižvelgęs į prokurorės prašymą, jį patenkino – šiuo metu visi trys įtariamieji – du gimę 1993 metais, vienas – 2000-aisiais, yra suimti. A.V. ir V.K. suimti maksimaliam trijų mėnesių laikotarpiui, P.M. – vieno mėnesio laikotarpiui.

„Apmaudu, kad tokio jauno amžiaus asmenys. Už tokius nusikaltimus įstatymas numato labai griežtas bausmes. Visi trys asmenys, tikėtina, papildys nuteistųjų gretas mūsų įstaigose“, – tikino V.Kulikauskas.

Jų laukia ilgi metai kalėjimo – už tokias nusikalstamas veikas baudžiama nuo 10-ties iki 15-ikos metų nelaisvės.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal du baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti (BK 260 str. 3 d.) ir dėl neteisėto kanapių auginimo (BK 265 str.).

Buvo paleistas iš įkalinimo įstaigos

Pasak J.Chleborodovo, vienas iš įtariamųjų pernai rugpjūtį buvo lygtinai paleistas iš Pravieniškių pataisos namų. Bausmės pabaiga jam buvo numatyta kitų metų vasaros pabaigoje. Jis buvo teistas ne už narkotines medžiagas. Beje, jis žinomas ir Vokietijos teisėsaugai.

Pareigūnai įtarė, kad, išėjęs į laisvę, jis vėl gali nusikalsti. Įtarimas galiausiai išsivystė į labai didelę teisėsaugos operaciją.

Taigi ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus informacijos, kad lygtinai iš įkalinimo įstaigos paleistas bei probacijos žinioje esantis nuteistasis A.V., kartu su kitais dviem asmenimis – V.K. bei P.M., yra galimai įsirengę patalpas, skirtas auginti kanapėms. Įtarta, kad minėti asmenys užsiima kanapių tiekimu bei platinimu į įkalinimo įstaigas ir už jų ribų.

Jauniausias iš įtariamųjų, kuris gimęs 2000-aisiais, yra paleisto iš įkalinimo įstaigos asmens brolis. Jis anksčiau nebuvo teistas.

„Kanapės įkalinimo įstaigose nėra pats populiariausias narkotikas. Juk ir vartojimas jaučiasi. Populiariausiu išlieka kanabinoidai, kurie patenka į įkalinimo įstaigas su popieriais, dokumentais, laiškais. Jie sudaro apie 50 proc. visų narkotinių medžiagų, patenkančių į įkalinimo įstaigas. Toliau – amfetaminas, heroinas – sunkieji narkotikai. Įmirkytų narkotinėmis medžiagomis laiškų, neturint išankstinės informacijos, beveik neįmanoma atpažinti. Kanapė – vienas iš lengvesnių, pasilinksminti skirtų narkotikų.

Vis dėlto, jei visos tyrimo metu atrastos užaugintos kanapės būtų skirtos įkalinimo įstaigoms, jų vertė galėtų siekti iki kelių šimtų tūkstančių eurų“, – pristatė J.Chleborodovas ir patikino, kad kanapės į įkalinimo įstaigas dažniausiai „atkeliauja“ permetimo per tvorą būdu arba įnešant, įvežant transportu.

Ukmergės rajone aptikta sodyba buvo nenaudojama, visiškai apleista – vienkiemis. Manoma, kad ji buvo įrengta būtent nusikalstamai veikai vykdyti.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai, tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Pareigūnai teigia, kad įtariamųjų skaičius šiame ikiteisminiame tyrime gali augti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius