Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 16 /15:42

Kauno prokurorė – apie apsinuodijusio paauglio mirtį: „Pasijuto blogai vakarėlio metu“

Gegužės 10 dieną Kauno klinikose užgeso neaiškios kilmės medžiagomis, kaip buvo skelbiama iš pradžių, apsinuodijusio paauglio gyvybė. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Gegužės 16 dieną Kauno apylinkės prokurorė atskleidė keletą šio tyrimo detalių. Paauglys pasijuto blogai po vakarėlio, kurio metu buvo vartojamas alkoholis.
Daiva Brudnienė
Daiva Brudnienė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Apsinuodijęs jaunuolis gegužės 10 dieną buvo atvežtas į Kauno klinikas, tačiau jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Policija aiškinasi, kokia buvo 2002 metais gimusio vaikino mirties priežastis. Pirminiais duomenimis, jis apsinuodijo neaiškios kilmės medžiagomis.

Kauno apskrities policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Jį atlieka Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimų valdybos pareigūnai.

„Atliekame ikiteisminį dėl galimai padaryto neatsargaus gyvybės atėmimo nepilnamečiui. Vakarėlio metu grupelė vaikų galimai vartojo alkoholį. Vienas jų dėl to pasijuto blogai. Blogėjant sveikatos būklei, paauglys buvo pristatytas į gydymo įstaigą, tačiau išsekus gyvybinėms funkcijoms, gegužės 10 dieną buvo diagnozuota mirtis.

Kokias medžiagas vartojo nepilnamečiai, paaiškės ikiteisminio tyrimo metu, kadangi specialistų išvada dėl mirties priežasties šiuo metu dar nėra gauta. Tikslios mirties priežasties mes dar nežinome. Tyrimas sudėtingas, gali užtrukti ir du mėnesius“, – trečiadienį surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje teigė Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Daiva Brudnienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daiva Brudnienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daiva Brudnienė

Blogai pasijuto tik vienas

Anot jos, tik vienas vakarėlyje dalyvavęs vaikas pasijuto blogai. Prokurorė neatskleidė, ar buvo vartojamos kitos medžiagos, ar vakarėlyje dalyvavo suaugę asmenys.

„Daugelis tyrimo duomenų yra susiję su nepilnamečiais asmenimis, tad viešinti jų šioje tyrimo stadijoje negalime. Aktyviai aiškinamės, iš kur vaikai gavo alkoholio“, – teigė prokurorė.

Vakarėlis vyko gegužės 4 dienos vakare, Kaune. Į ligoninę vaikinas buvo pristatytas vėliau – gegužės 6 dieną.

Gegužės 16 dieną Kauno klinikose surengta spaudos konferencija. Jos metu Nefrologijos klinikos gydytojas klinikinis toksikologas Algirdas Stonys kalbėjo apie tai, kaip atpažinti žmogų, apsinuodijusį alkoholiu ir kaip jam suteikti pirmąją pagalbą. Gydytojas šio konkretaus atvejo nekomentavo – pateikė tik bendrinę informaciją.

„Apsinuodijimai etanolio turinčiais alkoholiniais gėrimais yra vienokie, pasekmės vienokios, o apsinuodijus surogatais – metanolio, etilenglikolio, turinčiais gėrimais, būna kitokia prognozė. Visi glikoliai taip pat priklauso alkoholio šeimai, o etilenglikolis naudojamas automobilių radiatorių aušinimo skysčio gamybai. Jis yra nuodingas. Simptomai panašūs, kaip apsinuodijus metanoliu, tik nėra regėjimo sutrikimų, pokyčių akių dugnuose. Iš regos problemų ir galima atskirti, kokia medžiaga vartota“, – teigė jis.

Paklausta, ar mirusiam paaugliui buvo nustatytos regėjimo problemos, prokurorė D.Brudnienė sveikatos būklės nekomentavo.

Skrandžio plovimas ar aktyvinta anglis nepadės

„Po kelių valandų nuo blogo alkoholio vartojimo apsinuodijusį asmenį ima pykinti, jis vemia, kankina galvos skausmas dėl acidozės, jaučiamas bendras silpnumas. Gali pasijusti širdies ritmo sutrikimai. Kokį kiekį blogojo alkoholio užtenka išgerti, kad pasijustum blogai? Daug nereikia. Štai etilenglikolio mirtina dozė – 100 mililitrų, tai yra – užtenka pusės stiklinės.

Prastai pagamintoje, pro filtrus nepraleistoje naminėje degtinėje iki 20 proc. yra ne etanolio, o metanolio. Žinoma, viskas priklauso ir nuo žmogaus svorio, alkanas jis ar ne, pamiegojęs, ar ne, sveikas, ar ne. Visus skirtingai veikia alkoholis. Adekolonas, beje, – etanolis„, – teigė gydytojas A.Stonys.

Paklaustas, kada dar galima žmogų išgelbėti išgėrus blogojo alkoholio, jis atsakė, kad jei kreipiamasi į medikus iki trijų ar keturių valandų, praėjus nuo alkoholio vartojimo.

Skrandžio plovimas, anot gydytojo, prasmingas tik tuomet, kai atvykstama pas medikus nepraėjus valandai. Juk alkoholinis gėrimas – skystis, jis ilgai skrandyje neužsibūna. Aktyvinta anglis jokių alkoholių neabsorbuoja, tad ir ji nėra kažkoks stebuklingas priešnuodis.

“Reikia lašinti skysčius, nes būna nustatomas sutirštėjęs kraujas. Tačiau jei apsinuodijama metanoliu ar etilenglikoliu, būtina pacientą jungti prie hemodializės aparato. Ne dėl inkstų, o dėl organizmo valymo. Reikia pajungti mažiausiai 6 valandoms. Tai viena iš labiausiai padedančių priemonių“, – paklaustas, kokia pagalba gali būti suteikiama alkoholiu apsinuodijusiam asmeniui, paaiškino A.Stonys.

Kartais prireikia prieš hemodializę sugirdyti priešnuodžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius