Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno teisėjai dėl nepagarbaus ir netinkamo elgesio skirtas papeikimas

Sausio 3 dieną Teisėjų garbės teismas (TGT) paskelbė sprendimą Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjos Vidos Jegorovienės drausmės byloje – jai skirtas papeikimas.
Kauno apylinkės teismas
Kauno apylinkės teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Nacionalinė teismų administracija, V.Jegorovienei drausmės byla buvo iškelta dėl nepagarbaus ir teisėjui netinkamo elgesio.

Į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją (TEDK) kreipėsi Kauno apylinkės teismo pirmininkas, siūlydamas iškelti drausmės bylą teisėjai V.Jegorovienei už tai, kad, netinkamai bendraudama su nagrinėjamos bylos pareiškėjais, teismo padėjėjais ir sekretoriais, ji pažeidė Teisėjų etikos kodekso normas.

Taip pat buvo prašoma įvertinti teisėjos procesinių pareigų vykdymą nagrinėjant bylas ir nusišalinant nuo bylų nagrinėjimo bei teisėjos elgesį ne darbe.

Bylą iškėlusi TEDK nustatė, kad teisėja išties pažeidė ne vieną Teisėjų etikos kodekso normą. Buvo remtasi ne tik teismo darbuotojų, bet ir proceso šalių bei kitų asmenų rašytiniais paaiškinimais.

Teisėja V.Jegorovienė, darbinėje aplinkoje bendraudama su teismo personalu, buvo nekorektiška, netaktiška, negerbė kito asmens, kaltino darbuotojus nepagrįstais dalykais, žemino jų orumą.

TEDK buvo konstatavusi, kad teisėja V.Jegorovienė, nagrinėdama bylas, sistemingai įtarinėja civilinėse bylose dalyvaujančius asmenis nusikalstamų veikų padarymu. TGT šio kaltinimo nepatvirtino.

Komisijos vertinimu, teisėjos elgesys taip pat rodo jos ambicingumą ir kategoriškumą, o ne norą pasiekti susitarimą ar kompromisą, geranoriškai išspręsti konfliktą, ir tai gali formuoti nepalankią nuomonę apie teisingumo vykdymą, sudarytį įspūdį, kad teisėja galimai naudojasi savo įtaka ir statusu, siekdama asmeninių tikslų.

Vis dėlto Teisėjų garbės teismas, vertindamas TEDK nurodytus motyvus, konstatavo, kad dalyje bylos aprašytais atvejais Teisėjų etikos kodekso pagarbos žmogui, padorumo, pavyzdingumo, pareigingumo principų reikalavimai nebuvo pažeisti.

Taigi bylos dalis dėl teisėjos elgesio 2020 metų spalio 1 dienos teismo posėdyje civilinėje byloje, dėl bendravimo su notare Jolanta Ruliene ir nusišalinimo nuo trijų civilinių bylų nagrinėjimo bei priimtų atskirųjų nutarčių aštuoniose civilinėse bylose buvo nutraukta.

Pavyzdžiui, TEDK buvo konstatavusi, kad teisėja V.Jegorovienė, nagrinėdama civilines bylas, sistemingai įtarinėja civilinėse bylose dalyvaujančius asmenis nusikalstamų veikų padarymu ir apie tai neskundžiama atskirąja nutartimi praneša prokurorui, nurodydama ne objektyviai bylos nagrinėjimo metu paaiškėjusius tam tikros nusikalstamos veikos požymius, bet hipotezes bei teisėjai kylančius klausimus dėl tam tikrų aplinkybių, ir taip piktnaudžiauja jai suteiktais įgaliojimais.

Drausminė nuobauda V.Jegorovienei skirta už Teisėjų etikos kodekso pagarbos žmogui, padorumo, pavyzdingumo, pareigingumo principų reikalavimų pažeidimus: netinkamą bendravimą su teismo personalu, neįvykusį teismo posėdį civilinėje byloje ir procesinio sprendimo vienoje teisėjos nagrinėtų bylų paskelbimo ir surašymo terminų pažeidimą.

Teisėjų garbės teismo skirtas papeikimas galioja vienerius metus nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos, o asmens byloje lieka įrašytas visam laikui.

Sprendimas įsiteisės, jei nuo paskelbimo dienos per 10 dienų nebus apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui ir persvarstytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius