Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno teisme – paauglių prekyba besivertusios trijulės byla: aukos verstos vogti užsienyje

Trečiadienį Kauno apygardos teisme atversta prekybos žmonėmis byla. Joje trys bendrai – Tomas Dapkūnas, Giedrius Valatkevičius ir Mantas Balčius – kaltinami dviejų socialinių ryšių visuomenėje neturinčių jaunų asmenų, vienas kurių – paauglys, užverbavimu. Aukos buvo išvežtos į užsienį, kur turėjo vogti ir plėšikauti išnaudotojų naudai.
Kauno apygardos teisme
Kaltinamasis Kauno apygardos teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

T.Dapkūnas, G.Valatkevičius ir M.Balčius kaltinami tuo, kad jie, laikotarpiu nuo 2015 m. rugpjūčio 15 d. iki 2015 m. rugsėjo 3 d., veikdami bendrininkų grupėje, pasinaudodami nepilnamečio nukentėjusiojo pažeidžiamumu dėl jo nepilnametystės, sunkios materialinės padėties, pastovaus darbo ir pajamų neturėjimo, menko išsilavinimo, tvirtų socialinių ryšių nebuvimo, priklausomybės alkoholiui ir narkotinėms medžiagoms, žinodami, kad dėl įvykdytų nusikalstamų veikų jis Lietuvoje yra ieškomas policijos, užverbavo jį užsienyje vykdyti nusikaltimus.

Vykdydamas T.Dapkūno nurodymą, M.Balčius telefonu įkalbėjo nepilnametį vykti į Vokietiją. Paaugliui buvo žadamas geras uždarbis. Iš kalbų buvo leidžiama suprasti, kad užsidirbti užverbuotasis galės iš neteisėtos veiklos.

Nukentėjusysis nepilnametis, neturėdamas kito priimtino pasirinkimo, sutiko vergauti trijulei. Tuomet M.Balčius, pagal G.Valatkevičiaus nurodymą, atidavė savo, kaip pilnamečio, asmens tapatybės kortelę nukentėjusiajam, jog šis galėtų laisvai kirsti Lietuvos sieną.

2015 m. rugpjūčio mėn. 15 d., M.Balčiui ir G.Valatkevičiui pagal susitarimą atgabenus nukentėjusįjį iš Vilniaus miesto prie degalinės, esančios Lazdijų rajone, T.Dapkūnas ir G.Valatkevičius automobiliu „Citroen Xsara SX“ išgabeno vaikiną iš Lietuvos į Vokietiją. Pakeliui jie davė paaugliui nurodymus dėl vagysčių vykdymo, pasakojo jų vykdymo aplinkybes, nurodė nukentėjusiajam prisistatyti M.Balčiaus vardu, jei jį sustabdytų ar sulaikytų policija. Trijulės tikslas – nukentėjusiojo išnaudojimas nusikalstamoms veikoms – vagystėms – vykdyti.

Tęsdami nusikalstamą veiką T.Dapkūnas ir G.Valatkevičius, naudodamiesi nukentėjusiojo pažeidžiamumu bei įgytu priklausomumu dėl savo asmens dokumento neturėjimo, užsienio kalbos nemokėjimo, neturėjimo pinigų ir jokio pajamų šaltinio, neturėjimo gyvenamosios vietos Vokietijoje ir jokių pažįstamų asmenų, vertė jį vykdyti nusikalstamas veikas, t.y. alkoholinių gėrimų, maisto, įrankių vagystes iš parduotuvių, degalų vagystes iš automobilių, pavogtas prekes atiduodant jiems, pavogtus degalus pilant į jų bendrai naudojamą automobilį.

Nukentėjusysis taip pat buvo įkalbinėjamas vykdyti vagystes iš gyvenamųjų namų.

Vergovė baigėsi 2015 m. rugsėjo pradžioje, kai nukentėjusysis nepilnametis buvo sulaikytas Vokietijos policijos pareigūnų už įvykdytą nusikalstamą veiką. Tokie kaltinamųjų veiksmai ikiteisminio tyrimo metu kvalifikuoti kaip vaiko pirkimas arba pardavimas.

Užverbavo ir vieną pilnametį

Pagal bylos medžiagą, tai nebuvo vienintelė šios trijulės auka. Laikotarpiu nuo 2015 m. rugpjūčio 15 d. iki 2015 m. spalio mėnesio vidurio, veikdami bendrininkų grupėje, jie užverbavo dar vieną, ką tik pilnametystės sulaukusį asmenį. Kaltinamieji pasinaudojo pažeidžiamumu dėl jo jauno amžiaus, sunkios materialinės padėties, pastovaus darbo ir pajamų neturėjimo, tvirtų socialinių ryšių su šeima neturėjimo, priklausomybės alkoholiui ir narkotinėms medžiagoms.

Antrąją auką telefonu taip pat verbavo M.Balčius. 2015 m. rugpjūčio 15 d. T.Dapkūnas ir G.Valatkevičius automobiliu „Citroen Xsara SX“ pergabeno nukentėjusįjį iš Lietuvos į Vokietiją. Pakeliui buvo duodami nurodymai dėl vagysčių vykdymo.

T.Dapkūnas ir G.Valatkevičius naudojosi tuo, kad ir antrasis nukentėjusysis nemoka užsienio kalbos, neturi pinigų, gyvenamosios vietos Vokietijoje bei jokių pažįstamų asmenų. Iš aukos buvo paimtas ir jo asmens dokumentas, tad jis neturėjo galimybės grįžti į Lietuvą. Vos 18-ikos sulaukęs vaikinas buvo priverstas vykdyti nusikalstamas veikas iki tol, kol buvo sulaikytas jo nepilnametis likimo draugas.

Po sulaikymo 2015 m. rugsėjo 3 d. abu kaltinamieji automobiliu „Citroen Xsara SX“ išgabeno nukentėjusįjį į Prancūziją, kur jis toliau turėjo vykdyti vagystes. 2015 m. spalio viduryje vagiliaujantis vaikinas buvo sulaikytas Prancūzijos teisėsaugos pareigūnų.

Tokie kaltinamųjų T.Dapkūno, G.Valatkevičiaus ir M.Balčiaus veiksmai ikiteisminio tyrimo metu kvalifikuoti kaip prekyba žmonėmis.

Nemušė ir negrasino

Pasak bylos prokurorės, abi aukos turi biologines mamas – nėra našlaičiai, tačiau nepilnamečio nukentėjusiojo gimdytoja apie tai, kad jos sūnus yra užsienyje, sužinojo tik iš policijos pareigūnų. Dingusio vaiko paieškos ji nebuvo paskelbusi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Gabija Večerinskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Gabija Večerinskienė

„Abu nukentėjusieji pažinojo vieną iš kaltinamųjų, patikėjo jo žodžiais, vogti į užsienį išvyko savo noru. Tačiau tai nepaneigia nusikalstamos veikos darymo.

Vis dėlto už vykdomas vagystes su nukentėjusiaisiais nebuvo atsiskaitoma. Kaltinamieji Vokietijoje nuomodavo viešbučių kambarius ir gyveno kartu su savo aukomis. Smulkių daiktų vagystės buvo vykdomos nuolat ir dažnai. Fiziškai jaunuoliai nebuvo suvaržyti, jiems nebuvo grasinama, tačiau pasitraukti ir grįžti į namus Lietuvoje jie negalėjo – neturėjo jokių pajamų ir dokumentų, tad buvo priklausomi nuo kaltinamųjų“, – 15min teigė prokurorė.

Pasak jos, pavogti daiktai, pvz., alkoholis, buvo realizuojami Vokietijos baruose ir naktiniuose klubuose. Abu nukentėjusieji iki šio įvykio Lietuvos policijai buvo žinomi. Tiek jie, tiek kaltinamieji kilę iš Druskininkų apylinkių.

Trečiadienį vykusiame pirmajame teismo posėdyje pasirodė tik vienas iš trijų kaltinamųjų – G.Valatkevičius.

1979 m. Lazdijuose gimęs, Druskininkuose gyvenantis G.Valatkevičius turi įgijęs vidurinį išsilavinimą, yra nevedęs. Kaip pats prisipažino, šiuo metu mokosi – nori įgyti vairuotojo pažymėjimą, leidžiantį vairuoti autobusą ir vilkiką. Anksčiau vyras yra teistas. Pakalbintas žurnalistų, kaltinamasis neištarė nė žodžio – tik paslėpė akis po tamsintais akiniais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teisme

T.Dapkūnas teismo atstovus informavo, jog į posėdį negalės atvykti dėl to, jog guli ligoninėje. Tačiau jokios pažymos nepateikė. Apie trečiąjį kaltinamąjį jokių žinių nėra. Jam, kaip ir abiem nukentėjusiesiems, šaukimai į teismą nebuvo įteikti.

Pasak bylos prokurorės, vienas iš nukentėjusiųjų, tas, kuris nusikaltimo darymo metu buvo nepilnametis, pastaruoju metu laiką leido pataisos namuose.

Dėl to, kad teismo posėdžių salėje nepasirodė visi proceso dalyviai, bylos nagrinėjimas buvo atidėtas. Kitas teismo posėdis įvyks rugsėjo 21 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius