Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kedžio dukters gynėjas Vitalijus Keršis stojo prieš teismą dėl prokuroro Justo Lauciaus terorizavimo Kusaitės byloje

Pirmadienį Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje budėjimais Garliavoje prie Venckų ir Kedžių namų išgarsėjęs vilnietis V.Keršis kaltinamas dėl trukdymo Generalinės prokuratūros prokurorui J.Lauciui dirbti Eglės Kusaitės baudžiamojoje byloje.
Pirmadienį V.Keršis (kairėje), tapęs kaltinamuoju, teisme susitiko su prokuroru J.Lauciumi, kuris pripažintas nukentėjusiuoju.
Pirmadienį V.Keršis (kairėje), tapęs kaltinamuoju, teisme susitiko su prokuroru J.Lauciumi, kuris pripažintas nukentėjusiuoju. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Man būdavo sunku atlikti savo pareigas. Jaučiau, kad esu kaip raudona vėliava buliui“, – apie tai, kaip praėjusią vasarą jausdavosi teisme, pasakojo terorizavimu įtariamos E.Kusaitės bylą kuravęs Generalinės prokuratūros prokurorui J.Laucius.

Taip vaizdingai pareigūnas pirmadienį kalbėjo Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjui Ovidijui Ramanauskui, pradėjusiam nagrinėti baudžiamąją bylą dėl trukdymo prokurorui atlikti jo pareigas bei pareigūno įžeidimo.

Kaip iš anksto skelbė 15min.lt, šioje byloje (žr. susijusius straipsnius) įtarimai yra pareikšti judėjimo „Drąsiaus kelias“ aktyvistui 31 metų V.Keršiui. Pastaruosius kelerius metu Garliavoje įsikūręs vilnietis, matomas D.Kedžio mažametės dukters gynėjų pirmosiose gretose, jam skirtus kaltinimus kategoriškai neigia.

V.Keršis neneigia 2010 metų liepos 20 dieną atvykęs į Vilniaus apygardos teismą, kur buvo sprendžiamas klausimas dėl E.Kusaitės suėmimo pratęsimo, tačiau neprisipažįsta išvadinęs prokurorą „budeliu“, „kagėbistu“, „parsidavėliu“, „rusų pakaliku“ ar sakęs frazę „mes pagausime tavo dukrą“.

„Nebuvo tokių žodžių, aš nesakiau. Nebuvo priėjęs prie prokuroro Lauciaus nei prieš teismą, nei po teismo. Nei galėjau, nei sakiau tokius žodžius“, – pirmadienį teismą tikino kaltinamasis.

Nukentėjusysis prokuroras teisme pasakojo, kad po posėdžio išeidamas iš salės iš vienos moters, „vizualiai panašios į disidentę Nijolę Sadūnaitę“, išgirdo repliką: „Juk ir jūs turite dukrą.“

Šiuos žodžius, anot J.Lauciaus, papildė būtent V.Keršis, kuris pagrasino: „Ką tu čia darai, mes pagausim tavo dukrą!“

Nukentėjusįjį papiktino, jog vien dėl to, kad jis atliko prokuroro funkcijas, kažkoks asmuo viešoje vietoje drįso grasinti jam ir jo šeimai.

„Taip jau sutapo, kad iš tikrųjų turiu dukrą, ji mažametė. Kaip tėvas, aš ja rūpinuos. Kai pasakomi tokie žodžiai, man neramu, aš pradedu išgyventi“, – kalbėjo J.Laucius.

Jis pareiškė galintis atsakyti ir į klausimą, ar jo šeimai nuskambėjęs grasinimas – realus.

Pažvelgęs į kaltinamąjį, J.Laucius prabilo taip: „Jis priklauso judėjimui, kuris garbina Drąsių Kedį. Šiam asmeniui pareikšti įtarimai dviejų žmonių nužudymu, vienas iš jų – teisėjas. Vitalijus Keršis visa savo povyza demonstavo, kad pritaria tokiems smurtiniams veiksmams. Tai rodo, kad grasinimas buvo ne orinis, o realus.“

J.Laucius teisme pasakojo, kad liepos 20-osios posėdžio metu tvyrojo įtempta, nenormali atmosfera.

„Eidamas į tą posėdį negatyvų nusiteikimą savo atžvilgiu aš jaučiau“, – minėjo prokuroras.

Nukentėjusysis ne sykį pakartojo, kad būtų neteisus, jei visą kaltę verstų vien V.Keršiui. Anot J.Lauciaus, įtampą kėlė bei įvairias nepagarbias replikas laidė ir kiti asmenys, o kodėl kaltinamuju šioje byloje tapo tik V.Keršis, reikia klausti šią bylą teismui perdavusio prokuratūros atstovo.

„Vitalijus Keršis elgėsi ypač įžūliai. Salėje jis sėdėjo kojas susikėlęs ant priekyje esančio suolo atkaltės“, – teismą tikino J.Laucius.

Jis minėjo pasijutęs ujamas vien dėl to, kad su mantija atėjo atlikti savo, kaip prokuroro, pareigų.

„Vitalijus Keršis, taip pat ir kiti salėje buvę asmenys šaukė ant manęs. Aš pajutau, kad man buvo daromas spaudimas. Fiziškai pajutau adrenalino antplūdį, man buvo nematonu“, – pernai vasarą patirtų išgyvenimų nepamiršo J.Laucius.

Prokuroras pabrėžė ir tai, kad kaip pareigūnas yra davęs priesaiką Lietuvos Respublikai, todėl žodžiai „kagėbistas“, „parsidavėlis“, „rusų pakaliku“ jį įžeidė.

Pirmadienį teisme liudijęs Vilniaus apygardos teismo posėdžių sekretorius Darius Kamandierius patvirtino, kad E.Kusaitės byla buvo nagrinėjama triukšmingai, tačiau konkrečių įžeidimų prokurorui jis negirdėjo. Liudytojas D.Kamandierius sakė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, kad kaltinamasis V.Keršis apskritai tą dieną buvo teisme.

Teismui liudijo ir LTV žurnalistė Joana Lapėnienė, kuri prisipažino buvusi sugluminta dėl nepagarbos teismui ir prokurorui. J.Lapėnienė patvirtino mačiusi teisme V.Keršį, nors labiau įsiminė Marių Kuprevičių. Tačiau iš kieno lūpų sklido įžeidimai ir grasinimai prokurorui, liudytoja sukonkretinti negalėjo.

Bylos nagrinėjime paskelbta pertrauka, kitą posėdį numatoma surengti balandžio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius