Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kedžio mįslės raktas: kokios galimybės Lietuvoje greitai ir tiksliai atlikti DNR tyrimą?

Visai neseniai teismo medicinos ekspertai viešai gyrėsi apie didžiules šiuolaikinės medicinos galimybes ir lietuvių specialistams sudarytas idealias darbo sąlygas. Šių dienų aktualijos – puikus šansas tuo pasinaudoti.
"Tyrėjų nakties" renginiuose mokslininkai atskleis įvairių savo kasdienybės detalių.
Laboratorija / Photos.com

Šimtu procentų atsakyti į klausimą, Drąsiaus Kedžio ar kažkurio kito vyro palaikai rasti per talką prie Kauno marių, gali padėti tik DNR tyrimas.

Anot specialistų, atliekant DNR ekspertizę ypatingos skubos tvarka rezultatai gaunami per porą parų. Jei ekspertizė susiklosto idealiai, atsakymų galima tikėtis jau po keliolikos ar kelių dešimčių valandų. Įprastai DNR tyrimo išvada pateikiama per mėnesį.

Kaip žinoma, galimai D.Kedžio kūnas rastas dar šeštadienį prieš vidurdienį. Laikinasis generalinis prokuroras antradienį viešai sakė, jog DNR tyrimo pabaigos laukia šiandien, trečiadienį.

15min.lt išsiaiškino, kad Lietuvos teismo ekspertų, turinčių galiojančius kvalifikacijos pažymėjimus, sąraše galima rasti vos 8 specialistus, kurių specializacija – DNR tyrimai.

Tokio pobūdžio tyrimus atlieka tik dvi įstaigos: Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos institutas ir Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centras. Šių abiejų įstaigų vadovai pastarosiomis dienomis nei patvirtina, nei paneigia, jog būtent jų ekspertai tiria Kauno rajone rastus palaikus.

Beje, atliekant ikiteisminius tyrimus arba narpliojant sudėtingas bylas teismuose mūsų šalyje kartais kyla ginčų, kuria iš minėtų įstaigų labiau verta pasitikėti. Tačiau žinovai sutaria, jog nei instituto, nei centro specialistų gabumais bei techninėmis galimybėmis abejoti neverta.

Neseniai Lietuvoje pradėta kaupti žuvusių neatpažintų žmonių DNR kodų skaitmeninė bazė. Tai pagreitina dingusių be žinios asmenų paiešką.

Įdomu tai, kad, pavyzdžiui, siekiant atpažinti brolį, palyginti jo DNR kodą su sesers neužtenka. Sesers pagal brolį taip pat neatpažinsi. Naudojamas metodas, pagrįstas tėvų ir vaikų giminystės ryšiais.

Kreipiantis į ekspertus privačiai, giminystės ryšių nustatymas iš kaulinio audinio, histologinių (gr. histos – audinys) ir citologinių (gr. Kytos – ląstelė) preparatų (1 tiriamas objektas ir 2 lyginamieji artimiausių giminaičių kraujo pavyzdžiai) kainuoja 990 litų.

15min.lt pateikia aktualiausias ištraukas iš pokalbio su teismo medicinos ekspertais teisės portale „Infolex“.Galima atsakyti į daugybę klausimų. Mūsų tiriamasis objektas yra mirusysis nuo „šviežio“ iki sauso kaulo.

„Teismo medicina šiandien gali daug“, – pernai vasarą tvirtino Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos instituto direktorato nariai, šiandieniame D.Kedžio istorijos kontekste galintys šiuolaikines teismo medicinos galimybes pritaikyti praktiškai.

– Kokios yra šiandieninės teismo medicinos galimybės? – „Infolex“ teiravosi vyresniojo teismo medicinos eksperto Jono Mindaugo Paliulio.

– Teismo medicina šiandien gali daug. Net ir plaukas gali suteikti daug informacijos apie jo turėtoją. Kita vertus, net ir turėdamas visą kūną apie jį gali nieko nepasakyti. Mes, teismo medikai, iš pasekmių galime grįžti į įvykį, kuris buvo jų priežastis.

Kiek pavyksta, iš tiriamojo kūno bandome nustatyti mirties priežastį. Nors ir stengiamės, ne visada ir ne į visus klausimus galime atsakyti. Tai lemia įvairios objektyvios ir subjektyvios priežastys. Pagaliau ir medicinos mokslas dar ne viską pasiekė, o mes dar ne viską žinome. Mes galime pasakyti, kada ištiko mirtis ir kokia buvo jos priežastis. O jeigu ji ištiko ne dėl ligos, tai dėl kokio išorinio faktoriaus ji ištiko ir kas tas faktorius – temperatūra, elektros išlydis ar mechaninis sužalojimas. Kaip, kada jis įvyko, kiek laiko po to žmogus išgyveno. Galima atsakyti į daugybę tokių klausimų. Mūsų tiriamasis objektas yra mirusysis nuo šviežio iki sauso kaulo.

– Dėl ko dažniausiai į Jus kreipiasi teisėsaugos pareigūnai? – teirautasi Toksikologijos laboratorijos vedėjos dr. Zitos Minkuvienės.

– Dažniausiai į Teismo medicinos institutą teisėsaugos pareigūnai kreipiasi dėl toksikologinių tyrimų atlikimo. Toksikologijos laboratorija yra viena iš didesnių ir joje nustatomas etilo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų buvimas ir kiekis gyvųjų bei mirusiųjų asmenų biologinėse terpėse. Taip pat narkotinių medžiagų, vaistų nustatymas mirusių asmenų organizmuose, jeigu kyla klausimų autopsiją ar žmogaus kūno tyrimą atliekančiam ekspertui. Atliekame tyrimus ir sveikatos priežiūros įstaigų prašymu. Nustatome anglies monoksidą kraujyje. Be to, mūsų tyrimo objektas yra ir maisto produktai, kurie galimai buvo užnuodyti.

Didžioji atliekamų tyrimų dalis – etilo alkoholio ir narkotinių medžiagų gyvųjų bei mirusiųjų kūnuose nustatymas. Dažniausi šių tyrimų užsakovai – teismo medicinos ekspertai, policija, sveikatos priežiūros įstaigos. Kartais dėl šių tyrimų atlikimo asmeniniu prašymu kreipiasi ir žmonės. Kol šios paslaugos buvo nemokamos, privatūs asmenys kreipdavosi dažniau, bet nustačius mokestį tokių tyrimų, atliekamų privačių asmenų prašymu, sumažėjo. Šiems tyrimams atlikti naudojami įvairūs metodai — nuo imunofermentinių iki sudėtingiausių.Atlikdamas tyrimą, ekspertas įsipareigoja pateikti teisingą išvadą, o už melagingos išvados pateikimą jam gresia baudžiamoji atsakomybė. Tuo labiau kad aparatūroje lieka visi tyrimo duomenys, kuriuos bet kada galima patikrinti.

– Dėl ko dažniausiai į Teismo medicinos institutą kreipiasi privatūs asmenys? – klausiama Serologijos ir DNR laboratorijos vedėjos Rimos Baranovienės.

– Dėl DNR ekspertizės atlikimo kreipiamasi teismo nurodymu arba privačiai dažniausiai dėl tėvystės nustatymo. Labai nedidelę tyrimų dalį sudaro biologinių pėdsakų paieška, kuri dažniausiai atliekama įtarus neištikimybės faktą.

Teisėsaugos institucijos į mūsų laboratoriją kreipiasi su prašymu atlikti identifikacinius tyrimus bei dėl biologinių pėdsakų nustatymo.

– Kokia yra DNR ekspertizės tėvystės nustatymo atveju rezultatų suklastojimo tikimybė?

– Teismo medicinos institutas – valstybinė įstaiga, kuri negina nė vieno asmens interesų. Atliekant tėvystės nustatymo tyrimą mėginiai, kuriuos tiria ekspertas, yra koduoti, tad ekspertas, atlikdamas tėvystės nustatymo ekspertizę, nežino, kieno mėginius tiria. Be to, atlikdamas tyrimą, ekspertas įsipareigoja pateikti teisingą išvadą, o už melagingos išvados pateikimą jam gresia baudžiamoji atsakomybė. Tuo labiau kad aparatūroje, kuria atliekami šie tyrimai, lieka visi tyrimo duomenys, kuriuos bet kada galima patikrinti. Trečia, mūsų darbą gali patikrinti bet kuri kita laboratorija. Bet kuris asmuo, kuris mano, kad instituto atlikti tyrimų rezultatai buvo neteisingi, gali kreiptis į kitas laboratorijas ir juos patikrinti. Bet tokių atvejų, kad tyrimų rezultatai būtų buvę klaidingi, dar nebuvo.

– Ar pagerėjo darbo sąlygos institutą perkėlus į naujas patalpas? – šis klausimas užduotas Histologijos laboratorijos vedėjai Laimutei Vaičiulytei.

– Persikėlus į naujas patalpas sąlygos labai pagerėjo. Institutas atitinka europinius standartus. Niekur kitur Europoje tokių sąlygų teismo medicinos institutai neturi. Net svečiai iš užsienio šalių teigia, kad Lietuvos teismo medicinos institutas – tai Europoje analogų neturinti institucija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius