Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisti policijos iškvietimai, kurie privers jus šyptelėti: pavogtos bangos arba plaštakė už sienos

Nuo šių metų pradžios iki rugsėjo 1 d. Lietuvos policija sulaukė 494 470 pranešimų. Į visus reaguota. Net ir į tuos, kurie skamba kaip ištrauka iš pasakų knygos. Dažniausiai tai – neadekvačiai besielgiančių ar girtų žmonių fantazijos vaisius, kartais – keršto pasekmė, o neretais atvejais – ir paprasčiausias pokštas. 15min pateikia keisčiausius policijos iškvietimus, kurie privers šyptelėti.
Telefoninis sukčius
Skambutis policijai/ Asociatyvi nuotr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip patikino Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) komunikacijos specialistė Daiva Klimavičienė, į kiekvieną įvykį žiūrima atsakingai, policija niekada nesišaipo ir „nenustatinėja diagnozių“ net ir gavusi keistų pranešimų. Jei žmogus kreipiasi, vadinasi, jam tai – svarbu. Pranešimai, kurie iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti „neverti dėmesio“, pareigūnams yra rimti, jie niekada jų nepavadins darbo trukdymu ar bereikalingu lėšų švaistymu.

5-ojo aukšto gyventojos (dukra su mama) pranešė policijai, kad 4-ojo aukšto gyventojai joms trikdo sveikatą – vaikšto aukštakulniais bateliais ir juokiasi užvertę galvas.

„Policija atsakingai reaguoja į kiekvieną pagalbos šauksmą, nežiūrint, kad, nuvykus pagal iškvietimą, kaimynai kartais „diagnozuoja“ tam tikras ligas asmenims, kvietusiems policiją. „Juokelių“ policijoje nėra – į kiekvieną šauksmą reaguojama kaip į nelaimės signalą. Tačiau kartais įvykiai priverčia nusišypsoti arba, kaip pareigūnams patarė viena pareiškėja, pabandyti juoktis „užvertus galvą““, – pateikusi kurioziškiausių iškvietimų sąrašą, pabrėžė D.Klimavičienė.

Štai vieno Marijampolės daugiabučio namo 5-ojo aukšto gyventojos (dukra su mama) pranešė policijai, kad 4-ojo aukšto gyventojai joms trikdo sveikatą – vaikšto aukštakulniais bateliais ir juokiasi užvertę galvas. Policijai pasidomėjus, kodėl svarbu, jog aukštu žemiau gyvenantys kaimynai juokiasi užvertę galvas, moterys rimtai paaiškino: „O jūs pabandykit juoktis užvertę galvas ir neužvertę – pajusite skirtumą“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antikorupcijos dienos proga policija surengė reidą Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antikorupcijos dienos proga policija surengė reidą Vilniuje

Kuo toliau, tuo linksmiau. Kitas iškvietimas – dėl triukšmo naktį. Pranešėja informavo policiją: „Už sienos dūzgia plaštakė“. Pareigūnai įtaria, jog kalbama apie prostitucijos atvejį gretimame bute, tad tikslinasi situaciją: „Kaip ji dūzgia?“. Pranešėja informuoja: „Bzzzzzzzzzzzz…. bu bu bu bu“.

Kas šers bulius?

Policijai nepriskirta funkcija ieškoti pamestų daiktų, tačiau, pasak Marijampolės apskrities policijos atstovų, dažnai tenka ieškoti mobiliųjų telefonų. Mat kai kurios mamos būna tūkstančiu procentų įsitikinusios, jog jų 8-erių metų vaikas negalėjo tiesiog pamesti telefono, jis tikrai buvo pavogtas. O vagystė tai jau yra nusikaltimas, kuriam ištirti reikalinga ne tik surasti bei apklausti liudininkus, tai reikalauja daug laiko ir didelių finansinių resursų – visų mokesčių mokėtojų pinigų.

Visada, pasak D.Klimavičienės, skubiai reaguojama į pranešimus apie smurtą ar grasinimus. Vienas tokių atvejų, kai vyras dar negrasino, bet „gali grasinti“. Tokiu pranešimu moteris tikisi, kad vyrui policija „parodys jo vietą“. Bet informuota, kad vyras gali būti už tai sulaikomas iki 48 val., išsigąsta: „O jūs žinot, kad mes laikom bulius? Kas juos šers?“. Ir nusprendžia, jog neturi vyrui jokių pretenzijų, nes, sulaikius jį, dvi dienas nebus kam bulių šerti.

Ne naujiena, Marijampolės apskrities policijos atstovės teigimu, ir tėvų pranešimai apie paauglius vaikus, kai norima juos pagąsdinti arba kad jų atžalų perauklėjimo imtųsi policija. Gana dažna situacija, kai išsiskyrusių šeimų tėvas (arba mama) per dieną keletą ar keliolika kartų praneša, kad buvusi antroji pusė neblaivi ir neprižiūri mažų ar nepilnamečių vaikų. Yra buvęs atvejis, kad skambino galimai neblaivi motina, pranešusi, jog su tėvu augančios dukros yra nesaugios. Į klausimą, kodėl tuomet dukros auga ne su ja, o su tėvu, moteris atsakyti nebuvo linkusi.

Priekabiavo Seimo narys

Policijos departamento žiniomis, tarp beveik pusės milijono per 8-nis šių metų mėnesius sulauktų iškvietimų pasitaikė ir tokių, už kuriuos pranešėjai buvo patraukti baudžiamojon ar administracinėn atsakomybėn. Dėl melagingo įskundimo ar pranešimo apie nebūtą nusikaltimą pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai, o dėl žinomai melagingų specialiųjų tarnybų iškvietimo surašyti 1920 protokolai. Už melagingus iškvietimus gresia bauda nuo 86 iki 173 eurų arba areštas iki 30 parų.

Dėl melagingo įskundimo ar pranešimo apie nebūtą nusikaltimą pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai, o dėl žinomai melagingų specialiųjų tarnybų iškvietimo surašyti 1920 protokolai.

Štai šių metų rugpjūtį Vilniuje neblaivus asmuo informavo policiją dėl neva prie jo seksualiai priekabiavusio Seimo nario. Vyras tikino, jog susitiko su politiku prie naktinės parduotuvės. Šis ne tik pasiūlė su juo „permiegoti“, bet ir pažadėjo už tai pinigų. Vėliau paaiškėjo, jog pranešimas – nevykęs pokštas, už kurį vilniečiui skirta 86 eurų bauda ir nurodyta atlyginti 10 eurų išlaidas.

Rugpjūčio 22 d. kitas vilnietis kvietė policiją tam, kad surastų, kas į jo balkoną įmetė ir sudaužė taurę su alkoholiu ir lieptų tam „niekšui“ surinkti šukes ir išvalyti balkoną. Jo prašymas buvo užregistruotas, bet po kurio laiko pranešėjas nusprendė, kad nori eiti miegoti ir nelauks atvykstančios policijos.

Kaip patikino Bendrojo pagalbos centro (BPC) operatoriai, tokių „neadekvačių“ iškvietimų padaugėja pilnaties metu. Štai balandžio 1 d. skambino vilnietis, pamatęs, kad per gatvę bėgęs briedis kliudė automobilį. Jis pats iš pradžių tuo, ką mato, negalėjo patikėti.

15min.lt/Pauliaus Ramanausko nuotr./Bendrasis pagalbos centras
15min.lt/Pauliaus Ramanausko nuotr./Bendrasis pagalbos centras

BPC Vilniaus skyriaus viršininko pavaduotoja Jelena Montvilienė prisiminė ir dar vieną nepagrįstą iškvietimą: vieną vasaros vakarą Dailidės ežere į vandenį įkrito ir skęsta vaikas. Ant kojų nedelsiant buvo sukeltos ir į vietą išsiųstos visos pagalbos tarnybos, prie ežero skubėjo ugniagesiai gelbėtojai, medikai ir policija. Vėliau paaiškėjo, kad į vandenį įkrito ne vaikas, o žaislas.

Kaimynas pavogė radijo bangas

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Violeta Ginaitienė taip pat prisiminė vieną keistą iškvietimą. BPC buvo pateikta informacija, kad gegužės 27 d. apie 6.13 val. Zarasų rajono Gruodiškės kaime virš ežero pranešėjas žvejys mato įtartiną objektą: kamuolio formos (gal didesnis), ryškiai šviečia.

„Informacija nebuvo tikrinama, nes tokiu metu saulė tekėjo. Budėtojai net pajuokavo, kad informaciją tokiu būdu, matyt, perdavė NASA“, – šyptelėjo V.Ginaitienė.

Pasak Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkės Virginijos Vaitilavičienės, melagingų iškvietimų ėmė mažėti prieš dvejus metus, kuomet policija nutarė nenuleisti lengvai rankų ir išsiaiškinti kiekvieną, be reikalo trukdantį pagalbos tarnybas. Šiuo metu per dieną Kauno apskrities VPK sulaukia apie 370 iškvietimų, o melagingų pranešimų, kurių pranešėjas patraukiamas atsakomybėn, nustatoma tik vienas per savaitę.

Pusamžis vyras iškvietė pareigūnus, beje, ne pirmą kartą, į Marvelę ir informavo, kad kaimynas iš jo pavogė radijo bangas. Grąžina periodiškai, bet ir vėl pavagia.

„Prieš pusmetį pusamžis vyras iškvietė pareigūnus, beje, ne pirmą kartą, į Marvelę ir informavo, kad kaimynas iš jo pavogė radijo bangas. Grąžina periodiškai, bet ir vėl pavagia. Bandėme įtikinti, jog ieškome „pavogtų bangų“, imitavome vagystės tyrimą“, – papasakojo V.Vaitilavičienė.

Dar vieno keisto iškvietimo sulaukta šių metų rugsėjį. Pranešta apie Kauno rajone ant laukų nusileidusį oro balioną, kuris „ištrypė“ žolę. Dirvonuojami laukai ir veja – du skirtingi dalykai, tačiau pareigūnams vis vien teko važinėtis po laukus ir ieškoti oro baliono. Paieškos nenusisekė.

Laksto liūtai, žmonės – medžiuose

Netrūksta „šmaikštautojų“ ir pajūryje. Klaipėdos policijai buvo pranešta, kad tarp plaukimo baseino ir įėjimo į stadioną lotoso poza sėdi vyras, šalia pasidėjęs kelioninį krepšį. Pranešėjas, važiavęs pro šalį, manė, kad jis neblaivus. Kartą laiptinėje buvo sulaikytas neblaivus klaipėdietis, valęsis ten dantis. O kartą pranešta apie tai, kad kaimynai pareiškėjai leidžia karštį, kankina ją, trukdo miegoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bendrajame pagalbos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bendrajame pagalbos centre

Klaipėdos policijai pasitaikė ir tokių atvejų, kai žmones reikėjo gelbėti nuo nematomų gyvūnų. Šių metų rugpjūčio 17 d. Mosėdžio miestelio gyventojas pranešė, jog namuose laksto nematomi šunys. Pareiškėjas grasino padegti namą, nes bijąs jų. Reikalavo policijos pareigūnų.

Panašus atvejis nutiko ir 2015 m. rudenį, kai buvo pranešta, kad Grūšlaukės kaime laksto du liūtai, sužeidę 35 m. Romą. Du žmonės – medyje. Į įvykio vietą išvyko policija ir greitoji, Aplinkos apsaugos darbuotojai nevyko. Suprantama, jog liūtų niekas Grūšlaukės kaime neatrado.

Juokingas nutikimas rugsėjį nutiko ir Telšių pareigūnams. Patruliuodami mieste, ant kelio jie aptiko gaidį. Siekdami, kad naminis paukštis nepatektų po ratais ar nesukeltų eismo įvykio, jie jį parvežė į policijos komisariatą, maitino, prižiūrėjo, kol, praėjus parai, atsirado jo šeimininkė.

Yra gandras, gandro nėra

Tauragės apskrities VPK spaudos atstovė Rūta Janavičiūtė informavo, jog per šių metų vasarą buvo užregistruotas 5 361 įvykis. Nė į vieną iš jų nenumota ranka, kol neišsiaiškinta, ar situacija nėra pavojinga. Reaguota net į šiuos keistus iškvietimus:

  • 2016 m. birželio 9 d. buvo gautas pranešimas, kad Šilalėje, butuose, gaminama atominė bomba. Paaiškėjo, jog pranešėjas turi psichikos sutrikimą ir, slapčia paėmęs telefoną, paskambino BPC.
  • Liepos 25 d. buvo gautas pranešimas, kad Tauragės r., Kirklių k., pranešėjas nutrenkė gandrą, jis galimai negyvas. Apie įvykį buvo informuota ir aplinkosauga. Policijai bevažiuojant viena automagistralės puse, gandras dar buvo matyti, tačiau važiuojant iki apsisukimo, per gandrą pervažiavo sunkvežimis ir gandro jau nebebuvo matyti.
  • Rugpjūčio 20 d. pranešta, kad Šilalės r., Žadeikių sen., ant važiuojamosios kelio Kaunas – Klaipėda dalies guli kažkoks daiktas ir kelia grėsmę eismo saugumui. Nuvykus į minėtą vietą, ant kelio buvo rastas paprastas plastikinis maišelis, kurį pareigūnai tiesiog išmetė.
  • Rugpjūčio 11 d. buvo gautas pranešimas, kad Taurų k. prie konteinerių numestas maišas su gyvais kačiukais. Vietoj to, kad gyventojai patys reaguotų į šią nepavojingą situaciją, jie pranešė pareigūnams ir apleido minėtą vietą. Policijai teko reaguoti į šį įvykį ir radinį pristatyti veterinarijos gydytojui. Tiesa, maiše buvo visai ne kačiukai, o šuniukai.
  • Vasario 12 d. pranešta, kad Šilutės r., Grabupių k., ant važiuojamosios kelio dalies šuo ėda dvėselieną ir taip kelia pavojų eismo saugumui. Pareigūnams nuvykus į įvykio vietą, ant kelio jau spėjo nebelikti nei tos galimos dvėselienos, nei „užkandžiavusio“ šuns.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius