Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelių erelis laišku grasino teisėjui, kad nesiųstų jo patupėti į koloniją

Pavojingas kelių eismo saugumo pažeidėjas, nepaisant grasinimų teismui, neišvengė laisvės atėmimo bausmės.
Stabdymo kelias, padangų žymės ant asfalto
Asociatyvinė iliustracija: griežtas teismo sprendimas pristabdys kelių erelį iš Pasvalio. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Prokurorų prašymu 21 metų pasvalietis R.K., neblaivus vairavęs automobilį ir sužalojęs žmogų, ne kartą kelių eismo saugumo taisykles pažeidęs ir nepaisęs skirtų teismo įpareigojimų, privalės atlikti vienų metų dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymas anksčiau buvo nepagrįstai atidėtas.

Tokį sprendimą priėmė Panevėžio apygardos teismas ir skyrė kelių eismo saugumo pažeidėjui laisvės atėmimo bausmę atlikti pataisos kolonijoje, nors prieš tai teismo pirmininkui buvo perduotas nuteistojo krikštamotės V.B. laiškas su grasinimais to nedaryti.

Apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl nusikaltimo kelių transporto eismo saugumui, apygardos teismas patenkino Pasvalio rajono apylinkės vyriausiosios prokurorės Olgos Vasiliauskienės apeliacinį skundą dėl pirmosios instancijos teismo netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo.

Bylos duomenimis, R.K., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir neturėdamas teisės vairuoti transporto priemonę, kelio iš Panevėžio per Pasvalį į Rygą 28-ajame kilometre, Pasvalio rajono Jurgėnų kaimo teritorijoje, nesuvaldė automobilio „Mitsubishi Lancer“ ir atsitrenkė į priešpriešiais atvažiuojantį „Audi 80 Coupe“.

Avarijos metu buvo sužalotas „Audi 80 Coupe“ vairuotojas.Pavojingas kelių eismo taisyklių pažeidėjas su krikštamotės V.B. pagalba teismą mėgino klaidinti, neva nukentėjusysis per avariją nebuvo sužalotas.

Apeliacinį skundą parengusių prokurorų teigimu, bausmės vykdymo atidėjimas gali būti taikomas tik įvertinus visas bylos aplinkybes, susijusias su padarytos veikos pavojingumu ir su nuteistojo asmenybe. Šiuo atveju nuteistasis, prieš šešerius metus už tyčinį nusikaltimą atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, po poros metų pripažintas kaltu ir bausmės vykdymas buvo atidėtas. Per tą laiką jis nevykdė teismo įpareigojimų, buvo įspėtas, atidėtos bausmės vykdymo terminas pratęstas, tačiau R.K. vėl padarė naują nusikalstamą veiką. Per tą laiko tarpą, kai buvo atidėtas bausmės vykdymas, taip pat ir po to buvo padaryti dar keli administracinės teisės pažeidimai, susieti ne vien su kelių eismo saugumo taisyklėmis. Ypač svarbu, kad po šios nusikalstamos veikos padarymo, R.K. įgijo teisę vairuoti transporto priemonę ir vėl buvo du kartus nubaustas.

„Tokia pažeidimų gausa ir jų visuma, pasikartojimai rodo, kad kelių eismo saugumo pažeidėjas piktybiškai ir akivaizdžiai ignoruoja įstatymus ir jų saugomas vertybes. Pažeidėjas, itin šiurkščiai pažeidęs kelių eismo saugumo taisyklių reikalavimus, nerodo pastangų pasitaisyti, tokiu savo lengvabūdišku elgesiu kelia grėsmę aplinkiniams. Todėl tokiu formaliu bausmės vykdymo atidėjimu nukrypstama nuo pačios bausmės paskirties, iškreipiama įstatymo prasmė ir prieštaraujama teismų praktikai“, – teigė Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus prokuroras Ignas Raila, dalyvavęs nagrinėjant apeliacinį skundą Panevėžio apygardos teisme.

Pasak prokuroro Igno Railos, su pavojingą kelių eismo pažeidėją pasišovusios ginti krikštamotės V.B. pagalba nuteistasis ilgą laiką klaidino teismą mėgindamas įrodyti, kad autoįvykio metu nukentėjusiajam sužalojimai nebuvo padaryti. Vien tokių nepagrįstų prašymų tenkinimui ir patikrinimui pirmosios instancijos teismas sugaišo daug laiko – šie teisminio nagrinėjimo metu surinkti dokumentai sudarė keturis bylos tomus.

Dėl Panevėžio apygardos teismui nuteistojo krikštamotės V.B. pareikštų grasinimų Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorai atlieka ikiteisminį tyrimą, pirmadienį informuoja Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams Vida Bielskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius