Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 12 /16:58

Keturis I.Strazdauskaitės nužudymo įtariamuosius leista suimti, kiti du paleisti

Teismas Vilniuje sekmadienį nuo ankstaus ryto sprendžia, kokias kardomąsias priemones taikyti plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje sulaikytiems įtariamiesiems. Pirmus du į teismą atvežtus vaikinus pareigūnai slėpė – vedžiojo uždėję jiems kaukę. Budinti ikiteisminio tyrimo teisėja leido laikyti juos abu suimtus 3 mėnesius. Popietę trečiasis ir ketvirtasis į teismą atvežti įtariamieji, skirtingai nei pirmieji du ryte, iki teismo salės buvo nuvesti visiškai slaptai. Galiausiai visi suimti.
Įtariamasis merginos nužudymu atvestas į teismą
Įtariamasis merginos nužudymu į teismą atvestas visiškai slaptai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Prabangiu 2016 m. laidos automobiliu „Audi A7“ Ieva Strazdauskaitė kovo 5 d. apie 16.30 val. išvyko iš Plungės, kur savaitgalį lankė tėvus.
  • 25 metų mergina planavo grįžti į Vilnių pas sužadėtinį, kurio tėvas yra klestintis Plungės regiono verslininkas.
  • Pavakarę, plungiškei pasiekus Elektrėnus, dingo jos mobilusis ryšys.
  • Naktį iš sekmadienio į pirmadienį „Audi A7“ rastas miško vietovėje prie Žeimių (Jonavos r.).
  • Kovo 10 d. paaiškėjo, kad I.Strazdauskaitė buvo nužudyta būtent dėl automobilio. Aukos kūnas buvo atkastas Kėdainių rajone.
  • Sulaikyti 6 įtariamieji romų tautybės vaikinai, dauguma jų iš Kėdainių.
VIDEO: Į teismą vežami įtariami I.Strazdauskaitės žudikai veidus slepia po kaukėmis

Visi įtariamieji buvo sulaikyti penktadienį, todėl sekmadienį baigiasi 48 val. terminas – tiek buvo galima riboti jų laisvę be teisėjų leidimo.

Atnaujinta 14.07 val. Po pietų nuo 14 val. teismas tęsia darbą. Planuojama, kad teisme bus sprendžiamas klausimas dėl bent dviejų kitų įtariamųjų suėmimo. Teisme jau dirba du prokurorai ir dvi budinčios teisėjos.

Konvojaus pareigūnai dar labiau sugriežtino žurnalistų darbo sąlygas: įtariamųjų veidai ne tik slepiami po kaukėmis – teisėsaugininkai nutarė autobusiukais ir savo kūnais pilnai uždengti vaikinus nuo objektyvų. Tokia tvarka teismuose – itin reta išimtis.

Trečiasis ir ketvirtasis į teismą atvežti įtariamieji, skirtingai nei pirmieji du ryte, iki teismo salės buvo nuvesti visiškai slaptai.

Pirmiausia, vienu metu iš areštinės prie teismo rūmų atvyko iškart du mikroautobusai. Kiemo dalį prie tarnybinio įėjimo į teismą saugantys policininkai atvėrė metalinę tvorą ir įleido autobusiukus prie pat pastato. Vienu jų sustojo išilgai, kitas skersai. Maža to, du pareigūnai atsistojo prie transporto priemonių taip, kad dar labiau blokuotų matomumą.

Abu įtariamieji atsidūrė viduje. Ten yra konvojui ir jų sulaikytiems asmenims skirta laukimo salė. Nuo šios vietos iki salės, kur posėdžiauja teisėjai, žiniasklaidos atstovai gali pamatyti veiksmą tik per vienas stiklines užrakintas duris. Du policininkai demonstratyviai atsistojo taip, kad nugaromis užstotų praėjimą. Įtariamasis pravestas posėdžiauti.

14.35 val. posėdis baigėsi, teisėja išėjo rašyti sprendimo. Tuo tarpu įtariamasis į laukiamąjį vėl nuvestas slaptai. Skirtumas tik toks, kad šįkart vaizdą pro stiklines duris užstojo ne du, o iškart trys policininkai. Tokio trukdymo žiniasklaidos atstovams informuoti visuomenę apie rezonansinių tyrimų eigą Vilniaus miesto apylinkės teisme, ko gero, dar nėra buvę. Manoma, kad konvojaus pajėgos šiuo atveju uoliai vykdo bylai vadovaujančios prokuratūros nurodymus.

Po 15 val. jau prasidėjo svarstymas dėl ketvirtojo įtariamojo suėmimo. Tuo tarpu trečiajam netrukus paskelbta nutartis: taip pat 3 mėnesių kardomasis suėmimas.

Prieš 16 val. baigėsi ir posėdis, kurio metu svarstytas ketvirtojo įtariamojo suėmimo klausimas.

Laukiama paskutinės nutarties paskelbimo. Aišku, kad ir ketvirtasis liko suimtas. Terminas – 3 mėnesiai.

Prokuratūros atstovai pranešė, kad kitiems dviem įtariamiesiems paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

„Dėl dviejų asmenų mes nesikreipėme į teismą, nes patikrinę daugelį duomenų nustatėme, kad jie su nužudymu nesusiję,“ – pabrėžė vienas bylą kuruojančių prokurorų Artūras Urbelis.

VIDEO: Pareigūnai nuo kamerų kruopščiai saugo I.Strazdauskaitės nužudymu įtariamus asmenis

Pradžia. Šį ankstų sekmadienio rytą klausimai dėl tolimesnių kardomųjų priemonių Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje sulaikytiems vaikinams sprendžiami Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Įtariamųjų kaltės klausimo teisėja šiandien nesprendžia. Atsižvelgiama tik į tai, ar yra duomenų, ar įtariamieji ikiteisminio tyrimo metu gali bėgti, slapstytis nuo teisėsaugos, trukdyti, taip pat daryti naujus nusikaltimus.

Vienas įtariamųjų dar net apie 7.30 val. ryto konvojaus pareigūnų buvo atvežtas į teismą.

Klausimas dėl jo suėmimo bus sprendžiamas už uždarų durų. Tačiau iki 8.30 val. teismo posėdis dar nebuvo prasidėjęs, vyko pasirengimas.

„Siekiant užtikrinti saugumą, prašom palikti salę“, – į žiniasklaidos atstovus kreipėsi vienas iš dviejų pasirodžiusių konvojaus pareigūnų.

Kardomųjų priemonių svarstymo procesą mėgina stebėti kelios dešimtys žurnalistų, fotografų, operatorių.

Į teismą atskubėjęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gintas Ivanauskas buvo suplukęs. Pareigūno kakta yra šlapia nuo prakaito lašelių. „Kol kas nieko nekomentuosiu“, – nuo žurnalistų atsimušinėjo G.Ivanauskas.

Kol kas jis vienintelis žino, keli įtariamieji iš sulaikytųjų šešeto bus atvežti į teismą. Tikėtina, kad dalis jų gali būti apskritai paleisti, arba įpareigojant laikytis ne pačios griežčiausios kardomosios priemonės, kurią gali paskirti pati prokuratūra, be teismo. Populiariausia iš tokių – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Kas dedasi už uždarų ir iš vidaus užrakintų durų, iš pradžių beliko tik spėlioti.

Įprasta, kad pagrindiniams įtariamiesiems prokuratūra prašo griežčiausios kardomosios priemonės maksimaliam laikotarpiui: leidimo juos laikyti suimtus tris mėnesius.

Pirmą į teismą atvežtą vaikiną pareigūnai slėpė – netgi tarnybiniais teismo koridoriais vedžiojo uždėję jam kaukę. Iš aprangos panašu, kad tai tas pats įtariamasis, kuris šeštadienio pavakarę buvo atvežtas parodymų patikrinimui palaikų radimvietėje miške Kėdainių rajone.

Aiškesnė situacija tik teismo rūmų kieme ties tolimiausiu tarnybiniu įėjimu: maždaug 9.15 val. ten atvažiavo antras konvojaus autobusiukas, juo atvežtas antrasis įtariamasis. Jis irgi slepiamas.

Netrukus pirmasis posėdis jau buvo pasibaigęs, o antrasis – dar neprasidėjęs. Teismo sprendimai, ar yra pagrindas laikyti įtariamuosius suimtus, rašomi netrukus po to, kai išnagrinėjami prašymai.

Pagal preliminarią darbotvarkę, du įtariamieji sekmadienį į teismą atvežti ryte, o dar bent du iš jų konvojus pristatys apie pietus.

Tik prieš 11 val. pirmasis iš įtariamųjų buvo vėl pasodintas į konvojaus autobusiuką ir išvežtas iš teismo. Oficialiai jau patvirtintais duomenimis, pirminę bylos medžiagą įvertinusi teisėja Diana Butrimienė leido ir toliau laikyti jį suimtą.

Atsižvelgus į prokuroro poziciją, nustatytas maksimalus griežčiausios kardomosios priemonės (suėmimo) terminas – 3 mėnesiai.

Apie 11 val. prasidėjo posėdis, kurio metu sprendžiamas antrojo įtariamojo likimas. Iki 11.15 val. teisėja išklausė įtariamojo gynėjo ir prokuroro argumentų, o po to maždaug per valandą paskelbė ir nutartį dėl antrojo asmens suėmimo arba paleidimo.

Teismo verdiktas toks pats: antrąjį įtariamąjį irgi leista laikyti 3 mėnesius.

Šiuo metu teisme pietų pertrauka.

Bus papildyta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius