Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvertas iš Ukmergės išmoko apsipirkinėti internetu iš svetimų „PayPal“ sąskaitų

Elektroniniai sukčiai nespėjo realizuoti nusikalstamu būdu įgytų prekių.
Nusikalstamu būdu įsigytos prekės
Nusikalstamu būdu įsigytos prekės / Lietuvos kriminalinės policijos nuotr.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdyba 2015 m. rugpjūčio 14 d. pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse (toliau – LR BK):

- dėl netikrų elektroninių mokėjimo priemonių gaminimo, tikrų elektroninių mokėjimo priemonių klastojimo, neteisėto svetimų elektroninių mokėjimo priemonių, jų ir jų naudotojų tapatybės patvirtinimo priemonių duomenų, pakankamų finansinei operacijai inicijuoti, įgijimo, laikymo, disponavimo, perdavimo (LR BK 214 str. 1 d.),

- dėl neteisėto prisijungimo prie  informacinės sistemos pažeidžiant informacinės sistemos apsaugos priemones (LR BK 1981 str. 1 d.),
dėl neteisėto elektroninių mokėjimo priemonių ir jų duomenų panaudojimo, inicijuojant ir atliekant finansines operacijas su užsienyje veikiančios mokėjimo sistemos klientų sąskaitose esančiomis piniginėmis lėšomis (LR BK 215 str. 1 d.),

- dėl sukčiavimo (LR BK 182 str. 1 d.).

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, gavus nukentėjusiojo pareiškimą, kuriame teigiama, kad nenustatyti asmenys neteisėtai įgijo prisijungimo duomenis prie asmeninės „PayPal“ mokėjimų sistemoje esančios prieigos, neteisėtai prisijungė prie paskyros ir įvykdė vienuolika neteisėtų finansinių operacijų, įsigyjant įvairių prekių internetinėse parduotuvėse.

Kriminalistai netruko išsiaiškinti, kad atlikus neteisėtas finansines operacijas, užsakytos prekės internetinėse parduotuvėse turėjo būti išsiųstos į Ukmergę. Taip pat, kriminalistai nustatė šio nusikaltimo organizatorius ir jų veikimo principą: du 23-ejų metų Ukmergės gyventojai (nusikaltimo organizatoriai) neteisėtai prisijungdavo prie mokėjimų sistemos „PayPal“ klientų paskyrų, pirkdavo prekes, kurias siuntė savo bendrininkui (25-erių m.), gyvenančiam Ukmergėje. Bendrininkas ir metais jaunesnis jo bičiulis (24-erių m.) atsiųstus daiktus vėliau už atlygį perduodavo nusikaltimo organizatoriams.

2015 m. rugpjūčio 18 d., Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos pareigūnai sulaikė keturis Ukmergės gyventojus. Jų gyvenamosiose vietose buvo atliktos kratos, išimti daiktai, kurie buvo įgyti vykdant paminėtą nusikalstamą veiką. Tad, minėtiems asmenims, neteisėtu būdu įgytų, visų prekių realizuoti nepavyko. Visiems keturiems vyrams buvo įteikti pranešimai apie įtarimus, jie buvo apklausti ir jiems buvo pritaikyta kardomoji priemonė – neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Šiuo metu nustatyta, kad yra ir daugiau Lietuvoje nukentėjusiųjų, kurie patyrė nuostolius minėtiems įtariamiesiems pasinaudojus jų „PayPal“ paskyra.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras primena, kad kompiuteriai vis dažniau tampa ne tik teisėtos veiklos, bet ir nusikaltimų, vykdomų vien elektroninėje erdvėje, įrankiais. Technologijų vystymasis sąlygoja įvairių nusikalstamo elgesio formų atsiradimą ir plitimą. Todėl gyventojų budrumas yra labai svarbus veiksnys ne tik greičiau ir efektyviau išsiaiškinant nusikalstamas veikas, bet ir jas užkardant.

Jeigu įtariate ar pastebėjote nusikalstamą veiką, nedvejokite, praneškite apie tai policijai, pažymima Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovų trečiadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius