-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 22 /17:10

Stiprus vėjas tapo košmaru regatos jūroje dalyviams: sraigtasparnis gelbėja įgulas, ieško dingusių tėvo ir sūnaus

Audringas vėjas ir didžiulės, penkis metrus siekiančios bangos šeštadienį tapo neįveikiamu išbandymu kai kurioms regatoje dalyvavusioms jachtoms. Dvi iš jų tapo nevaldomos. Vienos jachtos įgula atsidūrė vandenyje, tėvas ir sūnus dingo. Iš kitos jachtos iškrito trys įgulos nariai, jie išgelbėti ir nugabenti į krantą.
Apvirtusi jachta
Apvirtusi jachta / Lietuvos buriuotojų sąjungos nuotr.

Šeštadienį Klaipėdoje vyrauja itin vėjuotas oras, vėjo greitis gūsiais siekia 15-20 m/s. Dar penktadienį buvo skelbiama, jog savaitgalį vyks paskutinė šį rudenį regata kapitono Stepono Kudzevičiaus taurei laimėti. Dėl sudėtingų oro sąlygų užsiregistravusiųjų buvo nedaug, o jų laukė rimti išbandymai.

Pirmoji į nelaimę pateko jachta „Defiance“. Apie 14 val. jūroje ties molu jachtai tapus nevaldoma į vandenį įkrito keturi įgulos nariai. Vieną vyrą išgelbėjo Karinių oro pajėgų sraigasparnis, kita moteris buvo prisirišusi prie jachtos ir be sąmonės rasta prie laivo, išskalauto į krantą tarp pirmosios ir antrosios Melnragės.

Kaip pasakojo liudininkas, Melnragės gyventojai vaikštinėjo pajūriu ir nupjovė virvę, laikiusią moterį. Ši ištempta į krantą be gyvybės ženklų, medikams moterį pavyko atgaivinti, ji išgabenta į ligoninę.

VIDEO: Į krantą Melnragėje vėjas nubloškė jachtą, tėvas ir sūnus dingę

Gelbėtojai vis dar ieško dingusių tėvo ir sūnaus, patyrusių buriuotojų.

Kaip 15min sakė Melnragėje į krantą išmestą jachtą tvirtinęs buriuotojas Rokas Arbušis, jis pats šiomis dienomis planavo jachta plaukti į Gotlandą, tačiau išvydęs, kokias oro sąlygas žada meteorologai nusprendė, jog tai neįmanoma.

Anot R.Arbušio, nusprendę dalyvauti kapitono Stepono Kudzevičiaus regatoje laivai prisiėmė riziką ir, deja, ji nepasiteisino. Regatoje dėl susidariusių oro sąlygų dalyvauti nepabūgo devynios jachtos.

Buriuotojas teigė, jog dingę du vyrai – tėvas ir sūnus, buvo patyrę buriuotojai iš Klaipėdos.

R.Arbušis apžiūrėjo jachtą, kartu su pareigūnais registravo joje esančius daiktus, virvėmis tvirtino jachtą prie kopose esančių medžių.

Traukė buriuotojus iš vandens

Šeštadienį po pietų Baltijos jūroje regatos metu nevaldoma tapo ir dar viena jachta „Esox“. Trys įgulos nariai, vilkintys gelbėjimosi liemenes, atsidūrė vandenyje, dar trys buvo likę ant denio.

„Trys žmonės rasti prie jachtos vandenyje ir sraigtasparniu nugabenti į krantą bei perduoti medikams“ ,– BNS pranešė Karinių jūrų pajėgų atstovas Ramūnas Kažerskas.

Likusius ant jachtos denio buriuotojus bandė išgelbėti kita šalia buvusi jachta, tačiau dėl prastų oro sąlygų to padaryti nepavyko. Karinių oro pajėgų sraigtasparnis, papildęs kuro atsargas, nukėlė jachtos „ESOX“ įgulos narius.

Žmones gelbėjo Karinių oro pajėgų sraigtasparnis, kitos tarnybos nelaimėliams padėti negalėjo dėl blogo oro.

„Bangos siekia 5-6 metrus, labai didelis vėjas“, – BNS sakė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Į gelbėjimo darbus su savo kateriu bandė išplaukti pasieniečiai, tačiau kateris dėl blogų oro sąlygų grįžo į krantą.

Pirminiais duomenimis, šeštadienį audringoje jūroje vyko paskutinis šį sezoną jachtų buriavimo turas.

Pasak jachtos „Lietuva“ kapitono Osvaldo Kudzevičiaus, jachtos regatose dalyvauja ir esant stipresniam vėjui, tad nutraukti renginio nebūta priežasčių.

„Yra tikrai audringos oro sąlygos, bet kad dėl to varžybos neįvyktų, nebuvo prielaidų, nes uostas dirba. Jei uostas nedirbtų, negalėtume išplaukti. Tiesiog kartais taip atsitinka... Patikėkit, prie daug didesnio vėjo esam dalyvavę. Šiandien vėjas škvalo metu siekė 18 m/s“, – sakė O.Kudzevičius, pridurdamas, jog visa bendruomenė itin išgyvena dėl įvykusios nelaimės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius