Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos mokyklos vaikus gąsdinęs ir reketavęs nepilnametis: „Gailiuosi, pajutau, kas yra kalėjimas“

„Labai gailiuosi. Supratau, ką reiškia kalėjimas. Jei išeisiu, eisiu į mokyklą, nebedarysiu nesąmonių, nebevogsiu. Labai gailiuosi“, – tokie žodžiai penktadienio rytą nuotoliniu būdu aidėjo iš Kauno tardymo izoliatoriaus. 16 metų vasarą sulauksiantis vaikinas kaltinamas dėl penkių nusikalstamų epizodų, kai kurie jų padaryti prie vienos Klaipėdos mokyklos, kurios tėvai buvo sunerimę dėl mokinius reketuojančių nevaldomų paauglių. Kartu su vaikinu teisiamas ir jo bendras, rudenį 17 metų sulauksiantis jaunuolis, kaltinamas dėl trijų nusikaltimų.
Nevaldomi paaugliai dabar dienas leidžia suimti.
Nevaldomi paaugliai dabar dienas leidžia suimti. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Spalį suimtas ir nuo to laiko Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje laikomas paauglys, kaip pastebima, pasikeitė. Suėmimo metu įžūlus ir piktas jaunuolis dabar posėdžius stebi ramus. Įtakos, ko gero, padarė psichologų darbas, taip pat, artimesnis bendravimas su šeima. Penktadienį Klaipėdos apylinkės teisme nagrinėjamoje byloje dalyvavo ir vaikino mama, stebėdama savo sūnų per televizorių, kuris teismo eigą sekė nuotoliniu būdu. Mama tikino atlyginsianti sūnaus padarytus nuostolius ir turi vilties, jog sūnus pasitaisys, lankys mokyklą, bendraus su psichologais.

„Tikiuosi, kad bus geresnis, nebeis klystkeliais“, – vylėsi mama.

Vaikinas tiek vienas, tiek su jau minėtu bendru darė nusikaltimus. Rugsėjį prie mokyklos abu užpuolė moksleivį, reikalavo pinigų, o jų negavę grasino berniuką įkišti į šiukšlinę. Nusikalstamos veikos baigti bičiuliams nepavyko.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Nepilnametis įtariamas pasikėsinimu apiplėšti.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Nepilnametis įtariamas pasikėsinimu apiplėšti.

Prie mokyklos paaugliai ėmė lankytis kone kasdien, braudavosi pro duris, reketavo ir gąsdino mokinius. Dėl nevaldomo elgesio jaunuolių prie mokyklos buvo ėmę budėti tėvai, ratus sukdavo policijos pareigūnai. Kartu su jais prie mokyklos būriavosi ir daugiau jaunuolių, palaikydavusių kompaniją traukiant dūmą.

Nusikaltimų vaikinai padarė ir daugiau. Užpuolė pilnametį jaunuolį, iš kurio norėjo atimti elektroninę cigaretę. Sudavę smūgius paaugliai visgi plėšimo neįvykdė.

Rudenį vaikinai apvogė kioskelį. Atkėlę žaliuzes ir sudaužę lango stiklą jie pavogė prekių už 19 eurų, energetinių gėrimų, saldumynų, kuriuos patys ir suvalgė.

Tardymo izoliatoriuje dienas leidžiantis vaikinas nusikalsdavo ir vienas. Jis iš prekybos centro pagrobė keletą pakelių cigarečių, taip pat iš moters norėjo atimti rankinę, tačiau kėslai nepavyko.

„Bylos aplinkybės visiškai aiškios, kaltinamieji pripažino nusikalstamas veikas, davė teisme parodymus“, – teisme kalbėjo prokurorė Rita Ušinskienė.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Rita Ušinskienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Rita Ušinskienė

Nors izoliatoriuje uždarytas vaikinas dar jaunas, tačiau viena byla jo atžvilgiu jau baigta. Šią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį ir skyrė dvejų metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant trejiems metams. Vaikinas įpareigotas mokytis, nuo 22 val. iki 6 val. ryto būti namuose, dalyvauti socialinio ugdymo ir reabilitacijos programoje. Vaikinas nuteistas už plėšimus ir vagystes, kurias vykdė su kitais jaunuoliais.

Anot prokurorės, tai, kad nagrinėjama byla paauglio nesustabdė nuo kitų nusikalstamų veikų, rodo, jog jis kaip asmenybė linkęs nusikalsti. Mokyklos charakteristikoje nurodoma, jog vaikino elgesys į blogąją pusę pasikeitė 2017 metais, jis ėmė nebelankyti mokyklos, daryti nusikaltimus. Prokurorė įsitikinusi, jog bausmės tikslai gali būti pasiekti tik skiriant laisvės atėmimo bausmę ir vaikiną izoliavus. R.Ušinskienė teismo prašė skirti metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant Kauno nepilnamečių pataisos namuose.

Prašo neįkalinti

Vaikinui teisme atstovaujanti advokatė prašė neskirti jam realios laisvės atėmimo bausmės. Gynėjos nuomone, pakaktų skirti bausmę, jos vykdymą atidedant ir stebint vaikino elgesį.

„Tikiu, kad būdamas nelaisvėje jis tikrai netaps geresniu. Jis negalės pakeisti savo gyvenimo“, – kalbėjo advokatė. Moteris tikino, jog bendraujant su 15-mečiu galima pajusti, kad jis suprato, ką reiškia prarasti laisvę.

Tikiu, kad būdamas nelaisvėje jis tikrai netaps geresniu. Jis negalės pakeisti savo gyvenimo, – kalbėjo advokatė.

„Ikiteisminio tyrimo metu mano ginamasis prisipažino, kad padarė nusikaltimą. Žinote, kad nelabai lengva prisipažinti, kad esi kaltas. Davė visus parodymus, padėjo atskleisti nusikaltimus, kiekviename epizode ikiteisminio tyrimo tyrėjai sakė, kad gailisi. Laikymas nelaisvėje padėjo suprasti, kad gyvenimą reikia keisti“, – teismo salėje sakė advokatė. Jos teigimu, suėmus vaikiną buvo atkurtas ryšys tarp jo bei šeimos. Vaikiną esą labai įtakojo draugai.

Nusikalto pirmą kartą

Su vaikinu teisiamą 16-metį prokurorė pasiūlė nuteisti metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Taip pat įpareigoti dirbti, mokytis, nuo 21 iki 6 val. būti namuose.

Vaikinas kaltinamas dėl trijų nusikaltimų, kuriuos darė kartu su minėtu paaugliu. Jis teisiamas pirmą kartą, todėl siūloma neskirti realios laisvės atėmimo bausmės.

Teisiamo jaunuolio mama tikino, jog atlygins padarytus nuostolius ir vylėsi, kad vaikinas pasimokė su kuo galima bendrauti ir leisti laiką.

Vaikino advokatė tikino, kad 16-metis itin užsisklendęs savyje, sunkiai prakalbinamas. Ji teigė matanti apleistą vaiką, atsidūrusį kryžkelėje.

Mama teismo posėdyje antrino, kad advokatė „absoliutiškai nusišneka“.

Advokatė prašė pirmą kartą teisiamam paaugliui skirti minimalų laisvės atėmimo laikotarpį su atidėjimu, per kurį bus galima stebėti, ar vaikino elgesys pasikeitė.

„Jis pasikeitė ikiteisminio tyrimo metu, teismo proceso metu. Išgyvena dėl to, ką padarė, kas vyksta. Jam nepavyko nuslėpti susigraudinimo teismo posėdyje. Galime suteikti galimybę pasitaisyti, gyventi dorą gyvenimą, tai mūsų pareiga. Laisvės atėmimas nepadarytų, ko tikimės. Jei jausis per griežtai nuteistas, atrodys, kad kiti kalti, rodys pyktį, nusivylimą, tai prie gero neprives“, – kalbėjo gynėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius