-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos naktinio klubo kasoje – neapskaityti tūkstančiai

Vasaros sezono metu į pajūrį grįžtant poilsiautojams, daugiau nustatoma ir įvairių pažeidimų viešojo maitinimo, apgyvendinimo paslaugas teikiančių bei pramogas siūlančių įstaigų veikloje.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcijos (Klaipėdos AVMI) specialistai nakties metu pačiame linksmybių įkarštyje apsilankę populiariame uostamiesčio jaunimo klube, jo asos aparatuose surado vos 100 apskaitytų litų ir apie 3 tūkst. litų „juodojoje“ kasoje . Į apskaitą nepateko ne tik lankytojų sumokėtas įėjimo mokestis, bet ir vakaro metu už prekes gauti pinigai. Tame pačiame klube aptikta ir daugiau pažeidimų, už juos surašyta dešimt administracinių teisės pažeidimų protokolų.

Mokesčių inspektoriai sako tokį įžūlumą seniai beregėję: susimokėjus už įėjimą niekam nebuvo išduoti jokie dokumentai, perkant bare – kasos čekiai. Nors vakaro metu po klubą sukosi lankytojus aptarnaujančios padavėjos, o prie barų nuolat būriavosi klientai, tačiau patikrinus visus klube veikiančius kasos aparatus juose rasta 110 litų, apskaitytų kasos aparatu, o visa kita suma – per 2100 litų – buvo perteklinė. Suskaičiavus už įėjimą surinktą 5 litų mokestį, susidarė per 800 litų suma, kuri taip pat tą vakarą buvo neapskaityta. Už nustatytus pažeidimus protokolai surašyti klubą valdžiusios bendrovės direktorei bei kitiems jo darbuotojams. 

Nustatoma ir atvejų, kai sąskaitos panaikinamos teigiant, jog klientai užsakymų atsisakė. Vienoje Klaipėdos įmonėje esą dėl tokių „nemokėtojų“ per metus atsisakyta čekių už daugiau nei 300 tūkst. litų.
„Dažniausi nustatomi pažeidimai klubų bei kitų viešojo maitinimo ir pasilinksminimo įstaigų veikloje – neišduodami kvitai už parduotas prekes, nesutampa kasos aparatu įtrauktų į apskaitą pinigų ir kasoje bei kasos operacijų atlikimo vietoje laikomų pinigų sumos, pažeidžiama kasos aparatų ar kasos operacijų tvarka. Nustatoma ir Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimų, kai alkoholiniai gėrimai įsigyjami iš įmonių, neturinčių licencijų verstis didmenine prekyba, alkoholio prekybos vietose nėra laikomi alkoholio likučių inventorizacijos aprašai“, – sakė Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojas Andrej Cukanov, –„Pasitaiko ir atvejų, kai įmonėje nustatomi nelegalaus darbo atvejai. Gyventojai apie tokius atvejus vis dažniau yra linkę pranešti pasitikėjimo telefonu, padažnėjo ir pranešimų dėl neišduodamų kvitų bei galimos apgaulingos apskaitos įmonėse“.

Išradingi metodai

Pasak A.Cukanov, kai kurios klubus ir kitas viešojo maitinimo įstaigas valdančios bendrovės nevengia ir išradingesnių mokesčių vengimo būdų. Vienas iš tokių – pasinaudojant elektroninio fiskalinio kasos aparato techninėmis galimybėmis rodoma netiksli apyvarta, taip siekiant nuslėpti gaunamas pajamas. Patikrinus tam tikro laikotarpio elektroninėje kontrolinėje juostoje spausdinamų užsakymų, mokėtinų sumų ir atšauktų sąskaitų duomenis, nustatoma, kad dalis klientų sąskaitų yra panaikinamos užsakymus iš atšauktų sąskaitų perkeliant į reprezentacinėmis išlaidomis pateisinamą sąskaitą, kuriai pritaikoma didžiulė nuolaida.

Nustatoma ir atvejų, kai sąskaitos panaikinamos teigiant, jog klientai užsakymų atsisakė. Vienoje Klaipėdos įmonėje esą dėl tokių „nemokėtojų“ per metus atsisakyta čekių už daugiau nei 300 tūkst. litų. Kitoje uostamiesčio viešojo maitinimo paslaugas teikiančioje įmonėje patikrinus vieno mėnesio kasos aparato ataskaitas, nustatyta per 30 tūkstančių galimai neapskaityta pajamų suma, taip pat nustatyta, kad ši įmonė tokių neapskaitytų pajamų galėjo turėti ir daugiau – dėl jos veiklos pradėtas nuodugnesnis tyrimas. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius