-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygoje apie Henriką Daktarą paskelbta informacija ir atvaizdai jo interesų nepažeidė

Teismas: žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimas dėl knygoje paskelbtos informacijos teisėtas.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė nuteistojo iki gyvos galvos Henriko Daktaro skundą žurnalistų etikos inspektoriui dėl sprendimo panaikinimo.

H.Daktaras prašė teismo panaikinti žurnalistų etikos inspektoriaus 2016-05-20 sprendimą, kuriuo buvo atmestas jo skundas dėl knygoje „Tikroji Daktarų istorija“ paskelbtos informacijos bei atvaizdų. Pasak pareiškėjo, be jo sutikimo ant knygos viršelio buvo panaudotos nuotraukos su jo atvaizdu, taip pat knygoje naudojamos ir šeimos narių, artimųjų nuotraukos. Be to, pareiškėjo nuomone, knygoje skelbiama tikrovės neatitinkanti, nekaltumo prezumpciją pažeidžianti bei jį šmeižianti informacija.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi šią bylą, priėjo išvadą, kad žurnalistų etikos inspektorius priėmė teisėtą sprendimą, todėl H.Daktaro skundą atmetė kaip nepagrįstą. Teismas sutinka su inspektoriaus išvadomis, kad knygoje pateikta informacija nepažeidžia pareiškėjo garbės ir orumo bei Visuomenės informavimo įstatymo.

Knygoje iš esmės remiamasi baudžiamosios bylos medžiaga, teisėsaugos pareigūnų per kratas užfiksuota informacija, buvusių ir esamų pareigūnų bei liudytojų pasakojimais, taip pat per viešus teismo posėdžius sužinota informacija. Pareiškėjo padarytos nusikalstamos veikos, taip pat veikos, kurias buvo įtariamas padaręs, kėlė ir kelia visuomenės susidomėjimą, jis dėl savo veiklos yra visuotinai žinomas, todėl knygoje pateiktos informacijos, t. y. jo nuotraukų, panaudojimas be jo sutikimo negali būti pripažįstamas Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimu.

Teismas pažymi, kad dėl knygoje pateiktų nuotraukų, kaip galimo pareiškėjo teisės į atvaizdą bei privatų gyvenimą pažeidimo, jau yra pasisakęs Vilniaus apygardos teismas bei Lietuvos apeliacinis teismas. Lietuvos apeliacinio teismo 2013-11-08 nutartyje konstatuota, kad knygoje publikuojamos nuotraukos yra padarytos viešose vietose, rašoma Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės pirmadienį paviešintame pranešime.

Ant knygos viršelio panaudota pareiškėjo nuotrauka yra padaryta per viešą teismo posėdį ir jis nepateikė įrodymų, jog nesutiko būti fotografuojamas ar kad uždraudė spausdinti nuotraukas.

Pareiškėjas nei pirmosios instancijos teismui, nei bylą nagrinėjant apeliacinės instancijos teisme nepateikė įrodymų, pagrindžiančių jo garbės ar orumo pažeidimus, susijusius su nuotraukomis.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per vieną mėnesį nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui paduodant skundą šiam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius