Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol kriminalistai tiria, tualete Kaune rastą raketą įvertino ekspertai – tai itin retas radinys

Balandžio 19 dieną apleistame lauko tualete Kauno Europos prospekte, manoma, rasta reaktyvinė raketa. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kol neįprastoje vietoje aptiktą neįprastą radinį tiria kriminalistai, 15min paprašė ekspertų pateikti pirminius savo spėjimus. Pasak jų, tokie sprogmenys Lietuvoje randami itin retai.
Lauko tualete Kaune rasta reaktyvinė raketa
Lauko tualete Kaune rasta reaktyvinė raketa / Kauno apskrities policijos nuotr.

Balandžio 19 dieną 19 valandą 19 minučių gautas pranešimas, kad Kauno Europos prospekte, apleistame lauko tualete, rastas daiktas, panašus į sviedinį. Kaip pranešė Kauno apskrities policija, pareigūnams nustačius, kad tai yra reaktyvinė raketa, ji tyrimui išvežta į Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centrą.

Kauno apskrities policijos nuotr./Lauko tualete Kaune rasta reaktyvinė raketa
Kauno apskrities policijos nuotr./Lauko tualete Kaune rasta reaktyvinė raketa

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Tas, kas neturėdamas leidimo gamino, įgijo, laikė, nešiojo, gabeno ar realizavo šaunamąjį ginklą, šaudmenis, sprogmenis ar sprogstamąsias medžiagas, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Kas tai per raketa? Ar tai išties neįprastas radinys Lietuvoje? Kaip ji atsirado apleistame lauko tualete?

Kol vyksta tyrimas, Lietuvos policija, Kriminalistinių tyrimų centras informacijos apie radinį neteikia. Pasak Ramūno Matonio, Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vedėjo, tokie tyrimai užtrunka ilgesnį laiką.

„Tikrai nekomentuosime preliminarių spėjimų“, – 15min teigė jis.

Kauno apskrities policija tik atskleidė, kad pranešimo apie radinį buvo sulaukta iš pašalinio asmens. Pirminiais duomenimis, rasta nevaldomoji aviacinė raketa be sprogdiklio.

Ji gulėjo apleistame lauko tualete, esančiame atviroje vietovėje – buvusioje Malūnsparnių remonto gamyklos teritorijoje.

Kauno apskrities policijos nuotr./Lauko tualete Kaune rasta reaktyvinė raketa
Kauno apskrities policijos nuotr./Lauko tualete Kaune rasta reaktyvinė raketa

Redakcijai gavus raketos nuotrauką, savo įžvalgas apie radinį sutiko pateikti viešai prisistatyti nepanoręs (redakcijai vardas ir pavardė žinomi), seniai su karyba dirbantis gynybos ekspertas: „Tai nevaldomos aviacinės raketos dalis, kažkuri reaktyvinio užtaiso S5 versija“.

Šiuo klausimu trumpai pasisakė ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas.

„Panašu į nevaldomą reaktyvinę raketą, kuri buvo naudojama sovietiniu laikotarpiu. Ji būdavo prie malūnsparnių. Galėdavo paleista sunaikinti taikinį ant žemės. Gana galinga. Labai retas radinys Lietuvoje. Tokią net nelabai atsimenu, kada pastarąjį kartą radome. Gal buvo rasta seniau, bet tikrai ne pastaraisiais metais“, – patikino jis.

Sprogmenų, anot jo, randama įvairiausių: tokių, kurie likę nuo karo laikų, bei šiuolaikinių – užsilikusių nuo sovietinės kariuomenės laikmečio.

Tokią net nelabai atsimenu, kada pastarąjį kartą radome.

„Juk buvo įvairių sovietinių dalinių pas mus. Rūdninkuose buvo netgi poligonai, vadinamas „bombodromas“. Panašu, kad kažkas, koks karininkas, nuo tarybinių laikų laikė pasidėjęs raketą ir po to, matyt, kažkas surado ir sugalvojo ja atsikratyti“, – spėjo jis.

Pasak „Aro“ vado, sprogmenys randami įvairiausiose vietose. Būna net paliktų tiesiog ant kelio ar prie geležinkelio bėgių. Dažnai randamos mokomosios prieštankinės minos.

„Būna, kad kas pajuokauja ir padeda kam prie durų sprogmenį“, – patikino V.Grabauskas.

Jam keista, kad radę pavojingą radinį, žmonės jį kur nusineša, neva saugiai padeda ir tik tuomet praneša specialistams.

„Radus įtartiną, į sprogmenį panašų daiktą, liesti jo griežtai negalima – reikia skambinti 112. Išminuotojai tik padėkoja tokiam pranešėjui“, – įspėjo „Aro“ vadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius