TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kol vairuotoja džiaugėsi po avarijos sveiku VW, nuo žemės pakilęs dviratininkas spyrė į dureles

Kai pavasarį į eismo dalyvių gretas aktyviai įsijungia dviratininkai, tarp jų ir kitų vairuotojų stoja priešprieša, sukelianti nuolatines diskusijas. Kiekvienas jų turi savo tiesą.
Įvykio vietoje Radviliškyje
Įvykio vietoje Radviliškyje / Šiaulių VPK nuotr.

Automobilių vairuotojai tvirtina, kad dvirates transporto priemones vairuojantys žmonės nesilaiko eismo taisyklių ir dėl to sukelia daug avarinių situacijų bei eismo įvykių. Dviratininkai savo ruožtu automobilininkus kaltina neatidumu, dviračių transporto priemonių nepastebėjimu ir dėl to kylančiomis tragiškomis pasekmėmis.

Pasipylė dviratininkų avarijos

Dar kartą atkreipti dėmesį į pavasarį atgimstančią dviračių eismo dalyvių kategoriją inspiravo gegužės 18-oji diena, nes nuo pat ryto Šiaulių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje pasipylė eismo įvykiai, kuriuose nukentėjo dviratininkai. Per pusdienį jų buvo užregistruoti trys, kai kartais tiek registruojama per mėnesį.

Pirmasis į eismo įvykį pateko Šiauliuose į paskaitas skubėjęs 23 metų vaikinas. Jis, važiuodamas Vilniaus g. esančiu šaligatviu, sankryžoje su K.Kalinausko gatve net nestabtelėjęs įriedėjo į pėsčiųjų perėją ir trenkėsi į posūkį dešinėn darančio automobilio BMW kairės pusės priekinį ratą.

Šiaulių VPK nuotr./Įvykio vietoje Šiauliuose
Šiaulių VPK nuotr./Įvykio vietoje Šiauliuose

Griūdamas nuo dviračio, vaikinas nulaužė automobilio šoninio vaizdo veidrodėlį ir susimušė krūtinės ląstą.

Dviratininkas aiškino, kad prieš pėsčiųjų perėją nesustojo, nes labai skubėjo. Bet dviratininkui kirsti važiuojamąją dalį, važiuojant pėsčiųjų perėjomis, dažniausiai griežtai draudžiama. Įprastą pėsčiųjų perėją kirsti reikia nulipus nuo dviračio ir jį vedantis šalia.

Yra tokia patarlė – skubėk lėtai, kurią reikėtų nuolat prisiminti visiems skubantiems, nes minėtas vaikinas skubėdamas suspėjo ne į paskaitas, o į ligoninę.

Po avarijos nevaldė emocijų

Apie 12 val. Radviliškyje į eismo įvykį, kuriame nukentėjo dviratininkas, buvo iškviesti Radviliškio rajono policijos pareigūnai, nes S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje į automobilį „VW Passat“ atsitrenkė dviratininkas ir tarp jo bei vairuotojos kilo konfliktas.

Moteris pareigūnams paaiškino, kad, sustojusi šalia šaligatvio ir užgesinusi automobilio variklį, rengėsi lipti lauk ir šiek tiek pradarė automobilio duris, tačiau pastebėjusi, jog iš galo atvažiuoja automobilis, nebelipo ir durelių plačiau nedarė.

Tuo metu į pradarytas automobilio dureles atsitrenkė dviratininkas ir nugriuvo ant žemės. Vairuotoja atvažiuojantį automobilį pastebėjo, o štai dviratininko – ne. Kodėl? Reikšmės tam turėjo labai svarbi detalė – dviratininkas važiavo nevilkėdamas ryškiaspalvės šviesą atspindinčios liemenės.

Į VW dureles spyręs dviratininkas vairuotojai pareiškė, kad ši turėsianti jam nupirkti naują dviratį.

VW vairuotoja apsidžiaugė, kad automobilio kairės pusės priekinės durelės nuo smūgio nebuvo apgadintos ir čia pat nuliūdo, nes nuo žemės pakilęs dviratininkas spyrė į dureles, jas įlenkė ir vairuotojai pareiškė, kad ši turėsianti jam nupirkti naują dviratį. Pareigūnams jis papasakojo, kad, kai priešais save pamatė prasiveriančias stovinčio automobilio dureles, nebespėjo sustoti. Kyla klausimas: kas kaltas? Jei abu būtų buvę atidesni, o dviratininkas, saugodamas save, dar ir ryškiaspalvę liemenę vilkėjęs, šio klausimo kelti dabar galbūt nereikėtų.

Susižeidė alkūnę ir „užsidirbo“ bylą

Medikai sužalotajam konstatavo alkūnės raiščių patempimą. Tačiau dviratininkas nukentėjo ne tik dėl sužalojimo. Jo laukia ir materialiniai nuostoliai, nes dėl konfliktu virtusio eismo įvykio, kurio pasekmė – dviratininko spyrio apgadintos automobilio durelės, vairuotoja pageidauja, kad jai būtų atlyginta patirta turtinė žala ir pareigūnų prašo jos turtą apgadinusį asmenį nubausti.

Ariogaloje 13-metis susidūrė su VW

Apie 15 val. eismo incidentą, kuriame nukentėjo dviratininkas, jau tyrė Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai. Ariogalos mstl., Vytauto g., „VW Golf“ vairuotojas, išvažiuodamas iš kiemo, susidūrė su iš dešinės pusės šaligatviu atvažiuojančiu dviračiu, kurį vairavo trylikametis. Automobiliui buvo apgadintas dešinysis priekinis sparnas, o nugriuvęs nuo dviračio berniukas skundėsi skausmu dešiniajame pilvo šone.

Šiaulių VPK nuotr./Įvykio vietoje
Šiaulių VPK nuotr./Įvykio vietoje

Apžiūrėję jį, medikai paskyrė ambulatorinį gydymą, mažametis buvo perduotas tėvams. Labai reikėtų, kad tėvai savo atžaloms įskiepytų, jog važiuoti keliais dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o išklausiusiems Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos nustatytą mokymo kursą ir turintiems mokyklos išduotą pažymėjimą, galima jau ir nuo 12 metų.

Šaligatvis yra skirtas pėstiesiems ir juo galima važiuoti tik tada, kai nėra dviračių tako, dviračių juostos ar kelkraščio arba jais važiuoti negalima. (tačiau tik nuo, kaip minėta, 14 metų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius