-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrabandininkai nesiliauja tikrinti muitinės ir pašto siuntų tarnybų budrumo (nuotraukos)

Vasario 23-iosios (trečiadienio) pavakarę Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė stiklo lakštų siuntą, kurioje buvo paslėpta apie 400 pakelių kontrabandinių cigarečių. Apie galimą kontrabandą, pasinaudojant kurjerių paslaugomis, pranešė skubių siuntų įmonė „DPD Lietuva“. Lygiai tokia pati, taip pat siųsta į Didžiąją Britaniją, „DPD“ darbuotojų ir muitininkų budrumo dėka buvo sulaikyta ir praėjusią savaitę.
Paslėptos kontrabandinės cigaretės
Paslėptos kontrabandinės cigaretės / VTM nuotr.
Temos: 2 Troba Kontrabanda

Anot „DPD“ generalinio direktoriaus Vytauto Kudzio, su mėginimais bet kokia kaina pašto siuntomis į užsienį tautiečiams išsiųsti nelegalių rūkalų, įmonė susiduria nuolat.

Tvarkydami į Didžiąją Britaniją siųsti paruoštas siuntas „DPD“ darbuotojai atkreipė dėmesį į įtartiną paketą, kuriuo, esą, turėjo būti siunčiami stiklo lakštai. Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnams šis siuntinys irgi pasirodė įtartinas – nėra labai racionalu naudotis sąlyginai nepigiomis greitųjų siuntų paslaugomis į Angliją siunčiant stiklą.

Detaliai patikrinus paketą, paaiškėjo, kad stiklo lakštai viso labo temaskavo slėptuvę – siuntinys buvo prikimštas rusiškų cigarečių „Jin Ling“. Iš viso siuntinyje buvo rasti 379 pakeliai rusiškų cigarečių „Jin Ling“, kurių vertė – apie pustrečio tūkstančio litų.

Vos prieš savaitę tokiu pat būdu į Angliją buvo mėginta išsiųsti 460 pakelių kontrabandinių cigarečių, kurių vertė juodojoje rinkoje – apie 3 tūkst. litų. Siuntėjas – viena Kaune registruota įmonė.

„DPD“ generalinis direktorius V. Kudzys teigia, kad lietuviai turi įsisenėjusį polinkį pašto siuntas „paįvairinti“ cigarečių kontrabanda.

„Sulaikius eilinę siuntą kurį laiką būna ramu, bet po poros mėnesių, žiūrėk, vėl pastebime nelegalių rūkalų prikimštą siuntinį“ – pasakojo „DPD“ įmonės vadovas. Anot jo – įtartinas siuntas išduoda nelogiški maršrutai, siunčiamų daiktų pobūdis ar net siuntos svoris bei daugelis kitų, patyrusiems darbuotojams žinomų niuansų.

Vilniaus TM pareigūnai pasakoja, kad nelegalius tabako gaminius mėginama siųsti pačiais įvairiausiais būdais. Cigarečių prikemšami kompiuteriai, vandens pilstymo aparatai, vieną kitą rūkalų bloką neretai prideda ir prie siunčiamų dokumentų. Naujausia „mada“ siųsti – „stikle supakuotas“ cigaretes. Dažniausiai tokie nelegalūs rūkalai iš Lietuvos siunčiami į Didžiąją Britaniją, Airiją, Ispaniją ar Italiją.

Kaip teigia pareigūnai, cigarečių su lietuviškomis banderolėmis siuntėjai mūsų šalies įstatymų nepažeidžia, nes pirkdami jas asmenys sumoka akcizo mokesčius. Tačiau nereikia pamiršti, kad kiekviena šalis gavėja dėl akcizinių prekių įvežimo taiko nacionalinius teisės aktus. Jei paaiškėja, kad tos šalies akcizinių prekių įvežimo normos viršijamos, gavėjas privalės sumokėti toje šalyje galiojančius mokesčius.

Tuo tarpu mėginantys gabenti neleistinus kiekius rūkalų su trečiųjų šalių (dažniausiai rusiškomis) banderolėmis, pažeidžia 2004 m. paskelbtą LR ūkio ministro įsakymą (Dėl fiziniams asmenims taikomų alkoholio produktų ir tabako gaminių gabenimo ir laikymo Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių patvirtinimo).
Šiuo įsakymu nustatoma, kad fiziniam asmeniui galima gabenti ne daugiau nei 200 vnt. (t.y. ne daugiau nei vieną bloką) cigarečių, nepaženklintų lietuviškomis banderolėmis. Cigarams, cigarilėms, rūkomam tabakui ten pat yra nurodytos kitos normos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius