Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalia Varėnos lenkų kontrabandininkai sudaužė žvalgybai skirtą automobilį

Šeštadienio naktį Varėnos rajone iš pirmo žvilgsnio eilinė avarija virto tikru detektyvu. Šalia Puvočių kaimo žmonės pastebėjo upelyje ant stogo gulintį automobilį. Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai suprato, kad šis automobilis nėra tiesiog girto vairuotojo palikta transporto priemonė. Kaip vėliau paaiškėjo – jis perdarytas taip, kad galėtų atlikti žvalgybos ir kontrabandininkų apsaugos funkcijas.
Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis
Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Per plauką nuo mirties

Ties šiuo Dzūkijos kaimu į Merkį įteka viena švariausių Dzūkijos upių – Grūda. Ši vieta ypač pamėgta turistų – įrengta stovyklavietė, kurioje sustoja praplaukiantys vandens turizmo mėgėjai. Tačiau į šią vietą atvykę policijos pareigūnai neturėjo kada mėgautis gražiais kraštovaizdžiais – jiems mįslę užminė upelyje gulintis automobilis.

Žvyrkelyje „Volkswagen“ vairuotojas negalvojo apie saugų greitį. Viename iš posūkių automobilis jame neišsiteko ir rėžėsi į medinio tilto per upelį turėklus. Vienas jų pervėrė priekinį stiklą ir pasiekęs galinę sėdynę lūžo nuo smūgio.

Vairuotojas (ir galbūt keleivis) gimęs po laiminga žvaigžde. Turėklas galvos aukštyje turėjo pralėkti vos per sprindį nuo vairuotojo galvos. Negana to, automobilis vertėsi ir stogu nukrito į vandenį. Tą naktį kažkam neįtikėtinai pasisekė. Automobilyje buvęs žmogus sugebėjo ne tik pasprukti, bet ir, kaip spėjama, – nuimti automobilio numerius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Turėklas pervėrė automobilį ir praskriejo vos pre sprindį nuo vairuotojo galvos

Kontrabandininkai prarado žvalgybos automobilį

„Volkswagen Passat“ buvo paruoštas nekasdienei veiklai. Upelyje gulėjo kontrabandininkų žvalgų, liaudyje vadinamų „šucheriais“, perdirbta transporto priemonė.

Jeigu tokio automobilio vairuotojas pastebėtų pareigūnus – privalėtų iškart pranešti nusikaltimo vykdytojams. Kontrabandininkų žvalgai patys kontrabandos neveža. Jie tik stebi aplinką, važiuoja krovinio priekyje ir prireikus prisiima visą ugnį į save – sprunka nuo pareigūnų, kad nuviliotų nuo tikrosios kontrabandos vežėjų.

VIDEO: Kontrabandininkų žvalgai prarado svarbų automobilį

Atvirkščiai negu kontrabandą gabenančiuose automobiliuose, šiame buvo visos sėdynės. Į tokį automobilį neatsisuktum nei stovėjimo aikštelėje, nei kelyje. Kone dvidešimties metų universalas buvo tvarkingai prižiūrėtas, bet be jokių iššaukiančių detalių – neturėjo tamsintų stiklų, lipdukų, piešinių ar kitų detalių, į kurias galėtum atkreipti dėmesį ir išskirti iš aplinkos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis

Tačiau įgudusios pareigūnų akys sustojo ties kai kuriomis mašinos vietomis. Automobilio dugne buvo aptiktos dvejos nedidelės durelės. Paaiškėjo, kad tai paprastos, bet veiksmingos sistemos detalė, kuri leidžia atsiplėšti nuo persekiojančių policijos automobilių.

Atsarginio rato vietoje įrengtos dvi, viena nuo kitos nepriklausomos, skardinės talpos. Šiose dėžutėse laikomos kelios dešimtys keturšakių spyglių, skirtų paskui važiuojančio automobilio ratų pradūrimui. Šių savadarbių metalo strypelių ypatybė ta, kad nesvarbu, kaip jie nukris ant žemės, tačiau vienas aštrus spyglys bus atsikišęs į viršų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dėžutės spygliams, kurie skirti pradurti persekiojančių automobilių padangas

Kad ši sistema veiktų greitai ir patogiai – automobilio priekyje, šalia rankinio stabdžio, buvo įrengtos talpų su spygliais atidarymo rankenėlės. Truktelėjus vieną rankenėlę, po automobiliu atsiveria durelės ir ant kelio pabyra spygliai. Jeigu jie nepadeda atsiplėšti nuo persekiojančio pareigūnų automobilio – patraukiama antra svirtelė, ir atsidaro kita talpa.

Kontrabandininkų žvalgų mašina buvo paruošta ir tam atvejui, jeigu ją persekiotų ne iš paskos važiuojantis automobilis, o sulaikyti bandytų priekyje pastatyta transporto priemonė. Šis „Volkswagen“ galėjo drąsiai taranuoti kliūtį. Po priekyje esančia apdaila buvo pritaisytas tvirtas metalinis lankas, kuris sugertų visą smūgį ir nepadarytų didesnės žalos bėgliui.

Darbinis automobilio variklio tūris - 2,8 litro. Jis vedamas visais keturiais ratais. Tokia komplektacija ypač mėgstama kontrabandininkų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialus rėmas, kurio dėka galima taranuoti pareigūnų automobilius

Manoma, kad buvo gabenamas stambus kontrabandos krovinys

Patikimų šaltinių teigimu, šis automobilis registruotas kaimyninėje Lenkijoje. Jo oficiali savininkė – 46 metų moteris, gyvenanti Suvalkuose. Tačiau tokiais atvejais neretai oficialus savininkas dažnai nėra susijęs su kontrabanda arba nežino apie mašinos naudojimą tokiems tikslams.

Automobilio viduje po priekine sėdyne buvo padėti du lenkiški valstybiniai numeriai. Spėjama, kad tai tikrieji šios transporto priemonės numeriai. Automobilis, greičiausiai, dalyvavo nusikaltime. Tad reikėjo naudoti netikrus numerius arba važiuoti be jų, o tikruosius laikinai paslėpti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Automobilio viduje gulėję lenkiški vaslstybiniai numeriai

Kelias, kuriame apvirto kontrabandininkų žvalgų automobilis, yra gerai žinomas Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams. Jis, aplenkdamas pagrindinius asfaltuotus kelius, veda nuo Baltarusijos sienos šalies gilumos link. Čia jau buvo tiek pagauti, tiek nuo pareigūnų pabėgo ne vieni kontrabandininkai.

Pasak aplinkinių kaimų gyventojų, penktadienio vakarą jie pastebėjo ne vieną įtartiną automobilį, stovėjusį pagrindinėse kelių sankirtose. Manoma, kad tai buvo kiti kontrabandininkų žvalgų automobiliai, kurie stebėjo, ar aplink nedirba teisėsaugos pareigūnai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis

Sprendžiant iš esamos, tačiau nepatikrintos, informacijos, kurią pavyko surinkti 15min žurnalistui, galima spėti, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį Varėnos rajone galėjo vykti stambios kontrabandos pervežimo operacija, kurioje galėjo dalyvauti iki kelių dešimčių kontrabandininkų ir jų žvalgų. Kas vyko iš tikrųjų ir kas vairavo paliktą upelyje žvalgų automobilį, toliau aiškinasi Varėnos rajono policijos komisariato pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius