Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrabandininkų sulaikymas prie sienos su Rusija – tarsi iš vadovėlio

Pasienyje su Rusija Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai surengė klasikinę kontrabandininkų sulaikymo operaciją, kuri galėtų būti aprašoma sienos apsaugos taktikos vadovėlyje. Keturis atsargius kontrabandininkus pasieniečiai ir jų šuo ilgai sekė ir sulaikė tada, kai buvo akivaizdūs visi įkalčiai.
Kontrabandinės cigaretės
Kontrabandinės cigaretės / VSAT nuotr.

Kaip informuoja Valstybės sienos apsaugos tarnyba, ketvirtadienio naktį Šakių rajono Panovių kaimo ribose VSAT Lazdijų ir Pagėgių rinktinių operatyvininkai bei pastarosios rinktinės Specialiosios paskirties būrio bei Šilgalių užkardos pareigūnai surengė pasalą.

Naudodamiesi termovizorine įranga apie 2 val. nakties pasieniečiai pastebėjo, kaip iš Lietuvos gilumos Novos upeliu prie Šešupės atbrenda keturi vyrai. Nova čia įteka į Šešupę, kuria eina Lietuvos siena su Rusija. Upeliu bridusi ketveriukė tokį atėjimo prie sienos būdą pasirinko tam, kad nepaliktų pėdsakų.

Tamsoje VSAT pareigūnų stebimi keturi vyrai priėjo prie Šešupės kranto. Vienas jų įšoko į upę ir nuplaukė į Rusijos krantą.

Pasaloje tykoję pasieniečiai netgi girdėjo, kaip pažeidėjas kitame krante su jo laukusiu asmeniu kalba rusiškai ir iš jo gauna aštuonias surištas ir į polietileną supakuotas dėžes. Su jomis plaukikas tuoj pat grįžo atgal į Lietuvos krantą.

Tuomet kiekvienas iš ketveriukės paėmė po dvi dėžes ir Novos upeliu nubrido atgal į Lietuvos gilumą. Netoliese visą veiksmą fiksavę pasieniečiai, braudamiesi pro krūmingą vietovę lygiagrečiai Novai, bebrendančius kontrabandininkus sekė apie pusę kilometro.

Staiga ketveriukė prie vienos negyvenamos sodybos išlipo iš upelio ir patraukė prie čia palikto automobilio „Audi 100 Avant“. Vyrai pradėjo dėžes krauti į mašiną.

Tuomet pasieniečiai nusprendė pradėti sulaikymo operaciją. Iš tamsos išnirę VSAT pareigūnai išgąsdino savo žygio sėkme patikėjusius kontrabandininkus. Šie metė krovinį ir leidosi bėgti į skirtingas puses.

Du iš jų sulaikė Pagėgių rinktinės specialiojo būrio kinologo vokiečių aviganis Toris. Šis šuo iš pradžių prisivijęs vieną bėglį šoko ant jo ir parvertė ant žemės. Kai atskubėjo pasieniečiai, grėsmingai lodamas Toris nusivijo kitą kontrabandininką ir šį tokiu pačiu būdu irgi patiesė ant žemės. Atsitokėję po akistatos su šunimi abu pažeidėjai dar bandė priešintis jiems antrankius dedantiems pasieniečiams, todėl šie panaudojo kovinių imtynių veiksmus.

Kitus du cigarečių gabentojus tuo metu sugaudė kiti pasaloje buvę pasieniečiai. Sulaikomi šiedu irgi pasipriešino VSAT pareigūnams, todėl vėl buvo naudojami kovinių imtynių veiksmais ir antrankiai.

Paaiškėjo, kad sulaikytieji – 21-erių, 25-erių, 27-erių ir 35-erių Vilkaviškio rajono gyventojai. Jie gabeno 8 dėžes, t. y. 4 tūkst. pakelių, cigarečių „Viceroy Blue“ ir „Viceroy Red“ su Rusijos banderolėmis.

Vyriausiasis iš jų plaukė į Rusiją, todėl dėl neteisėto sienos perėjimo VSAT Pagėgių rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šį 35-erių vyrą pasieniečiai uždarė į arešinę.

Be to, visai ketveriukei už VSAT pareigūnų teisėtų nurodymų nevykdymą ir kontrabandą pradėtos administracinės bylos. Už pirmąjį pažeidimą jiems gresia baudos nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų. Už antrą pažeidimą Vilkaviškio rajono gyventojai gali būti nubausti baudomis nuo 10 iki 20 tūkst. litų.

21-erių ir 25-erių kontrabandininkai pasienio ruože buvo be dokumentų, todėl už šį Pasienio teisinio režimo taisyklių pažeidimą jie gali būti įspėti ar gauti baudas nuo 150 iki 300 litų.

Po apklausų tris Vilkaviškio rajono gyventojus pasieniečiai paleido.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius