-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus byla keliauja į teismą

Generalinė prokuratūra teismui perdavė bylą, kurioje 10 asmenų kaltinami organizavę didžiulio masto cigarečių kontrabandą.
V.Karalius vedamas į teismą
Vilius Karalius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras pirmadienį Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje 10 asmenų kaltinami sukūrę 2009–2010 metais Rusijos Federacijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Vokietijos Federacinėje Respublikoje veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę daugiau nei 7 mln. litų vertės cigarečių kontrabandą bei neteisėtai šias akcizais apmokestinamas prekes gabenę iš Lietuvos per Lenkiją į Vokietiją.

Vilniaus teritorinė muitinė dėl Lietuvos valstybei padarytos žalos yra pateikusi beveik 7 mln. litų ieškinį. Už tokią sumą apribotos nuosavybės teisės į kaltinamųjų turtą.

Šį ikiteisminį tyrimą Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai atliko glaudžiai bendradarbiaudami su Muitinės kriminaline tarnyba, remdamiesi šios tarnybos pareigūnų atliktu ilgalaikiu ir sėkmingu operatyviniu tyrimu.

Byloje nustatyta, kad kaltininkai organizavo nuo 2009 m. sausio 23 d. iki  2009 m. sausio 25 d. vykusį iš neteisėtą 1 231 105 litų vertės 301 070  pakelių  cigarečių „Jin Ling“ su Rusijos Federacijos akciziniais ženklais krovinio pergabenimą vilkiku iš Lietuvos per Lenkijos Respubliką į Vokietiją. Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams bendradarbiaujant su Vokietijos kolegomis, šis cigarečių krovinys 2009-01-25 buvo sulaikytas VFR.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat nustatyta, kad kaltininkai per tarpininkus perdavę 25 tūkst. eurų kyšį Baltarusijos muitinės kelio posto ir Vilniaus teritorinės muitinės Lavoriškių kelio posto muitinės pareigūnams papirkti, 2010 m. gegužės 29 d. iš Baltarusijos į Lietuvą kontrabanda pergabeno vilkiku kitame krovinyje paslėptus 1 965 415 litų vertės 300 420 pakelių „Jin Ling“ cigarečių su Rusijos Federacijos akciziniais ženklais. Šį krovinį kaltinamieji gabeno per Lenkiją užsakovams Vokietijoje. Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams bendradarbiaujant su Lenkijos ir Vokietijos kolegomis, šis cigarečių krovinys 2010-06-01 buvo sulaikytas Vokietijoje.

Naudodami tą pačią schemą, kaltininkai, kaltininkai per tarpininkus perdavę 30 000 eurų kyšį Baltarusijos muitinės kelio posto ir Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto pareigūnams papirkti, 2010 m. spalio 26 d. iš Baltarusijos į Lietuva kontrabanda vilkiku pergabeno kitame krovinyje paslėptą 2 084 714 litų vertės 300 420 pakelių „Jin Ling“ ir „Viceroy“ cigarečių su Rusijos Federacijos akciziniais ženklais krovinį, kurį spalio 27 d. Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai sulaikė Lentvaryje esančiame sandėlyje.

2010 m. gruodžio 19 d., per tarpininkus perdavę 30 000 eurų kyšį Baltarusijos ir Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto muitinės pareigūnams papirkti, kaltinamieji iš Baltarusijos į Lietuvą kontrabanda vilkiku pergabeno kitame krovinyje paslėptą 1 793 748 litų vertės 274 180 pakelių „Jin Ling“ cigarečių su Rusijos Federacijos akciziniais ženklais krovinį, kurį Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai sulaikė Alytuje esančios įmonės teritorijoje.

Bendra kyšių už padėjimą cigarečių kontrabandoms suma sudaro 80 tūkst. eurų (276 224 litų). Dalį iš jų kaltinamieji kyšių ėmimu yra grąžinę Lietuvos valstybei.

Ši teismui perduota byla yra išskirta iš kitos Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente tiriamos bylos, kurioje įtariant nusikalstamo susivienijimo ar organizuotų grupių sudėtyje 2009 – 2010 metais dėl cigarečių kontrabandos Lietuvoje, Lenkijoje ir Vokietijoje yra patraukta 50 asmenų. Šioje byloje tiriama vienuolika virš 27 milijonų vertės cigarečių kontrabandos ir neteisėto disponavimo šiomis akcizais apmokestinamomis prekėmis Lietuvos Respublikoje ir Lenkijos Respublikoje epizodų. Apribotos įtariamųjų ir jų šeimos narių nuosavybės teisės į apie 27 mln. litų turtą. Tarp įtariamųjų dėl pagalbos cigarečių kontrabandai ir kyšininkavimo patraukti aštuoni Vilniaus teritorinės muitinės Šalčininkų, Lavoriškių ir Medininkų kelio postų pareigūnai. Bendra kyšių už padėjimą šioms cigarečių kontrabandoms suma sudaro 330 000 eurų. (1 139 424 litų). Įtariamaisiais patraukti muitininkai Lietuvos valstybei yra grąžinę 180 000 litų paimtų kyšių.

Šiuo metu Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras teismui jau yra perdavęs iš šios bylos išskirtas šešias bylas, kuriose 15 asmenų už organizuotose grupėse su šioje byloje įtariamais nusikalstamo susivienijimo nariais padarytą cigarečių kontrabandą ir neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis jau nuteisti.

Iš viso Lietuvos valstybei iš kaltininkų šiose bylose jau priteista civilinių ieškinių daugiau nei už 20 mln. litų (20 423 169 Lt).

Kartu su šia byla Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorams ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams bendradarbiaujant su FNTT, tiriamos ir perduodamos teisminiam nagrinėjimui bylos dėl nusikalstamo kaltininkų ir jų šeimos narių praturtėjimo. Viena tokių bylų – šiuo metu Vilniaus miesto I-ame apylinkės teisme nagrinėjama neteisėto praturtėjimo byla, kurioje 28-erių metų vilnietis Edgaras Karalius, dirbantis advokato padėjėju, įtariamas neteisėtu praturtėjimu. E.Karalius yra kontrabandos „karaliumi“ tituluojamo Viliaus Karaliaus sūnus.

Įtariama, kad vyriškio daugiau nei 7 mln. 150 tūkstančių Lt vertės turimas turtas (6 mln. 400 tūkstančių litų kainuojantis namas ir 20 arų žemės sklypas Svajonių g., Vilniuje, 700 tūkstančių litų vertės negyvenamas patalpos sostinės centre, automobilis „Mercedes Benz C220“, pirktas už 50 tūkstančių litų) negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis.

Nusikaltimų susivienijimų ir organizuotų grupių vykdytos itin didelės vertės kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir su šiais nusikaltimai susijusių korupcinių nusikaltimų bylų tyrimas – vienas iš Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikalimų ir korupcijos tyrimo departamento veiklos prioritetų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius