Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korumpuotą buvusį policininką Gedmantą Gedminą Aukščiausiasis Teismas išteisino dėl piktnaudžiavimo tarnyba

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo skandalingos korupcijos bylą, kurioje buvęs Vilniaus policininkas lieka nuteistas už kyšininkavimą ir dokumentų klastojimą, tačiau yra išteisintas dėl piktnaudžiavimo tarnyba.
Gedmantas Gedminas
Gedmantas Gedminas / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Reikalavo ir paėmė kyšį, klastojo dokumentus, bet tarnyba nepiktnaudžiavo.

Taip antradienį nutarė Aukščiausiasis Teismas, kasacine tvarka išnagrinėjęs buvusio sostinės policininko Gedmanto Gedmino bylą dėl korupcinių nusikaltimų.

15min.lt primena, kad buvęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTS) tyrėjas, keturių mažamečių vaikų tėvas G.Gedminas buvo kaltinamas reikalavęs 1 000 eurų kyšio, piktnaudžiavęs tarnyba, klastojęs dokumentus. 2012 m. liepą pirmosios instancijos teismas ekspareigūną pripažino kaltu dėl visų trijų nusikalstamų veikų, jam skirta subendrinta bausmė – 9 100 litų bauda ir dvejų metų nelaisvė, jos vykdymą atidedant metams.

Tuomečio Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo nuosprendis įsiteisėjo, kai G.Gedmino skundą atmetė apeliacine tvarka šią bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas.

Tačiau G.Gedminas su savuoju advokatu nenuleido rankų ir kreipėsi į LAT, prašydamas išteisinimo.

Aukščiausiasis Teismas patvirtino, kad nuteistasis padarė nusikaltimą, numatytą Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso (BK) 225 str. 2 d. (kyšininkavo).

Taip pat LAT konstatavo, kad jis pagrįstai nuteistas dėl dokumento klastojimo (BK 300 str. 1 d.).

Tačiau Aukščiausiasis Teismas nutarė pakeisti pirminio nuosprendžio dalį, kuria G.Gedminas buvo pripažintas kaltu padaręs nusikaltimą, numatytą BK 228 str. 1 d. (piktnaudžiavimas tarnyba).

LAT teisinė logika paprasta: jei pareigūnas tarnybos metu paėmė kyšį, visiškai užtenka jo poelgį kvalifikuoti kaip kyšininkavimą. O jei šio specifinio požymio – kyšininkavimo – nebūtų, tektų vadovautis bendresniu kvalifikavimu (piktnaudžiavimas tarnyba).

Dėl to pakito ir galutinė subendrinta bausmė nuteistajam: jam paliktas tik lygtinis laisvės atėmimas, o 9 100 litų baudos vilniečiui mokėti nebereikia.

Kaip jau rašė 15min.lt, vien pirmasis posėdis šioje byloje buvo tapęs savotišku pradžiamoksliu, kaip policininkui gudriai reikalauti ir saugiai gauti tūkstantinius kyšius. Pagrindiniu šios bylos liudytoju tapęs 33 metų vilnietis Aleksandras Ponidzelskis, iki 2004-ųjų pats ėjęs ENTS jaunesniojo inspektoriaus ir operatyvinio darbuotojo pareigas, o vėliau įsidarbinęs „Danske banko“ probleminių klientų skyriuje, teismui smulkiai pasakojo, kaip iš jo buvo prašomas 1 000 eurų kyšis.

Nors įrodymais tapo net garso ir vaizdo įrašai, kaltę neigęs G.Gedminas bylą pavertė itin klampiu procesu. Kone metus byla buvo įstrigusi dėl to, kad G.Gedminas pareiškė, jog slaptuose garso įrašuose girdimas tik paukščių čiulbėjimas, o telefoniniuose pokalbiuose – nežinia, ar jo balsas, ir išsireikalavo fonoskopinės ekspertizės.

Šiandienė LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius