-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korupcija įtariama Vilniaus prokurorė Lilija Balaišienė savo prašymu atleista iš darbo

Į skandalą dėl galbūt paimto kyšio įsivėlusi sostinės prokurorė Lilija Balaišienė išvengė tarnybinio patikrinimo, savo noru išeidama iš darbo.
Lilija Balaišienė
Lilija Balaišienė baigė karjerą prokuratūroje / Kadras iš filmuotos medžiagos

Korupcija įtariama Vilniaus apygardos prokurorė Lilija Balaišienė savo noru atleista iš darbo, BNS antradienį sakė prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

„Prokurorė yra atleista savo noru. Kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir jai buvo pareikšti įtarimai, ji buvo suimta, nedelsiant priimtas sprendimas nušalinti ją nuo pareigų ir buvo pradėtos tarnybinio patikrinimo procedūros. Tuo metu prokurorė pateikė prašymą atleisti ją iš darbo, ir institucijos vadovas, gavęs prašymą, privalo jį patenkinti per 14 dienų. Atsižvelgiant į tai, kiek tik galima buvo dirbama, kad tas patikrinimas neužtruktų, nebūtų uždelstas, tačiau įvyko taip, kad 14 dienų terminas suėjo dar negavus to asmens paaiškinimo“, – BNS sakė E.Martinionienė.

prokuratura
Prokuratūra

Tokiu atveju baigti patikrinimo prokuratūra negalėjo, o prokurorės prašymą patenkinti privalėjo – dėl to teko nutraukti ir patį tarnybinį patikrinimą.

„Prokurorų tarnybinių patikrinimų atveju yra įstatyminė nuostata, kad prokurorui netekus pareigų, tarnybinis patikrinimas yra nutraukiamas“, – sakė prokuratūros atstovė.

Jos teigimu, tokių situacijų yra pasitaikę ir anksčiau, todėl ir generalinis prokuroras pritartų, jeigu ši nuostata būtų pakeista.

„Generalinis prokuroras tikrai palaikytų ir pritartų, jeigu rastųsi pakeitimai teisės aktuose, kurie išspręstų tokias situacijas, kai iš tiesų tas atleidimas savo noru nėra visiškai tai, kas turėtų būti“, – sakė E.Martinonienė.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai atliekantys tyrimą įtaria, kad prokurorė susitarė priimti ir netiesiogiai priėmė iš vieno verslininko didelės vertės kyšį už neteisėtą veikimą vykdant savo įgaliojimus.

Kartu su kyšininkavimu įtariama prokurore buvo sulaikyti dar du asmenys, tačiau po apklausų jie paleisti, jiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Pasak LNK Žinių, esą kyšis duotas, kad teismo nepasiektų verslininko ekonominių nusikaltimų byla. L.Balaišienė jau anksčiau ketino išeiti iš prokuratūros ir jau buvo išlaikiusi advokatūros egzaminą.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Į STT akiratį patekusi prokurorė sulaikyta gruodžio 19 dieną. Prokurorė dirbo Antrajame baudžiamojo persekiojimo skyriuje.

L.Balaišienė palaikė valstybinį kaltinimą Seimo nario Roko Žilinsko, taip pat buvusio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio patarėjo Dariaus Prialgausko byloje, sukčiavimu įtariamų Rumunijos piliečių, žlugusio Ūkio banko Ukmergės filialo vadovų, kaltinamų piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi, baudžiamosios bylose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius