-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Korupcija įtariamas „Tete-A-Tete“ savininkas S. Kacas: neigiu davęs kyšį

Birželio 10 dieną Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų sulaikytas ir įtarimų papirkimu bei prekyba poveikiu sulaukęs Samoilas Kacas antradienį išplatintame pranešime žiniasklaidai neigia tiesiogiai ar netiesiogiai siūlęs atlygį parlamentarams Matui Maldeikiui, Mindaugui Puidokui ar pastarojo patarėjui.
Samoilas Kacas
Samoilas Kacas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

S.Kacas sulaikytas atliekant tyrimą dėl galbūt Seimo nariui Matui Maldeikiui pasiūlyto kyšio. Tyrimo duomenimis, 50 tūkst. eurų kyšį parlamentarui pasiūlė kito Seimo nario Mindaugo Puidoko padėjėjas Kęstutis Motiečius.

„Atsiprašau, kad negalėjau nedelsdamas viešai kreiptis į visuomenę ir paaiškinti situacijos. Sveikata sutriko, kai dėl visiškai nelaukto ir netikėto sulaikymo, po to sekusių teisinių prievartos veiksmų patyriau didelį emocinį stresą. Atsistatymas užtruko.

Reaguodamas į Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų veiksmus ir pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimai bandymo papirkti Seimo narį Matą Maldeikį, neigiu man pareikštus įtarimus ir atmetu STT paskelbtą versiją apie neva mano siūlytą kyšį.

123RF ir 15min nuotr./Mindaugas Puidokas ir Matas Maldeikis
123RF ir 15min nuotr./Mindaugas Puidokas ir Matas Maldeikis

Lošimų ir žaidimų versle dirbu jau daugiau nei 30 metų, ilgą laiką buvau Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos valdybos pirmininku, todėl asmeniškai esu bendravęs su valstybės politikais ir tarnautojais. Tačiau dabar man pareikšti įtarimai neturi jokio faktinio pagrindo – niekada nesu tiesiogiai ar netiesiogiai siūlęs jokio atlygio nei Matui Maldeikiui, nei Mindaugui Puidokui ar jo padėjėjui.

Nors dabar savo pareigas esu sustabdęs, tačiau dėl milžiniško neigiamo karantino poveikio antžeminių lošimų verslui gegužės mėnesį vėl buvau išrinktas asociacijos valdybos pirmininku, vadovavau asociacijos darbo grupei, kuri parengė ir birželio pradžioje išplatino Memorandumą dėl lošimų ir loterijų rinkos tendencijų ir reguliavimo.

Vietoj konstruktyvaus politinio dialogo sulaukėme tik STT veiksmų, kurie leidžia visiems ir toliau „nepastebėti“, jog padėtis lošimų ir loterijų rinkoje yra itin grėsminga

Memorandumas skirtas politikams, kuriems tenka atsakomybė už valstybės politikos lošimų rinkoje formavimą ir įgyvendinimą. Jame konstatuojamos loterijų ir lošimų rinkoje vykdytos valstybės politikos ir teisinio reguliavimo klaidos, nurodomi didžiuliai valstybės finansiniai praradimai ir jų priežastys, įvardijami atsakingi pareigūnai, raginama atlikti antikonkurencinių veiksmų tyrimą azartinių lošimų ir loterijų rinkoje, pradėti civilizuotą konstruktyvią diskusiją dėl esminių pokyčių ir valstybės politikos kaitos, jos pertvarkos pagal modernių valstybių praktiką, nesiblaškant parengti naujos redakcijos lošimų ir loterijų įstatymus, atlikti lošimų ir loterijų priežiūros institucinę reformą ir kitus svarbius darbus.

Tenka apgailestauti, jog Memorandume dalykiškai ir argumentuotai pateikti skandalingi faktai ir brandūs siūlymai kol kas (eilinį kartą) nesulaukė atsakingų valstybės pareigūnų ir politikų dėmesio. Vietoj konstruktyvaus politinio dialogo sulaukėme tik STT veiksmų, kurie leidžia visiems ir toliau „nepastebėti“, jog padėtis lošimų ir loterijų rinkoje yra itin grėsminga, o ją prižiūrėti turintys valstybės tarnautojai ir politikai užsiima tarpusavio politinių sąskaitų suvedinėjimu, savireklama ir pigiu populizmu, juodindami verslą.

Tuo pat metu suinteresuoti asmenys veltui laiko negaišta ir toliau registruoja (pavyzdžiui, dešiniosios pakraipos politikai) nežinia kada, kur ir kieno parengtus pavienius teisės aktų projektus, skirtus rinką nuosekliai „statyti aukštyn kojomis“, proteguoti itin stambų verslą (veikiantį nuotolinių lošimų paslaugų sektoriuje, kur klesti ir dominuoja agresyviausios, socialiai rizikingiausios lošimų rūšys), o žlugdyti antžeminius lošimus (kur, priešingai, dar dominuoja nuosaikios rūšys). Tuo metu vienos asmenų grupės užvaldytos loterijų rinkos reguliavimo „iniciatorių“ interesų laukas tradiciškai nepasiekia.

Turėjome vilčių, jog rinkimus laimėjusi valdančioji dauguma keliamus kritiškai svarbius klausimus nagrinės atsakingai, profesionaliai, sudarys darbo grupę, deleguos žmones teisėkūrai tobulinti. Tačiau ir ši politinė dauguma lūkesčių nepateisino, nes, labai jau panašu, jog vykdo prieš rinkimus stambiam verslui galimai duotą pažadą – sunaikinti nacionalinį lošimų verslą ir sudaryti sąlygas Lietuvos rinką bent iš antro karto „perimti“ globaliai korporacijai X. Jos pavadinimą visi žinome. Likusi intriga – ar ji pasirodys 2022, ar 2023 metais? Kartu tai ir atsakymas, iki kada turi būti sunaikinti vietinio kapitalo lošimų rinkos dalyviai“, – teigiama S. Kaco išplatintame pranešime.

S.Kacas sulaikytas atliekant tyrimą dėl galbūt Seimo nariui Matui Maldeikiui pasiūlyto kyšio. Tyrimo duomenimis, 50 tūkst. eurų kyšį parlamentarui pasiūlė kito Seimo nario Mindaugo Puidoko padėjėjas Kęstutis Motiečius.

Įtariama, kad kyšis pasiūlytas už tai, kad M.Maldeikis palaikytų ir paveiktų kitus Seimo narius, siekiant sustabdyti ar neribotam laikui atidėti Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimo projektą.

Po STT pareigūnų kratos jo kabinete Seime M.Puidokas pasiskundė patyręs agentų smurtą. STT dėl incidento pradėjo vidinį tyrimą, tačiau teigia, kad prievartą turėjo panaudoti, nes parlamentaras nepakluso teisėtiems reikalavimams atiduoti mobiliojo ryšio telefonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius