Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 28 /16:06

Korupcijos Kauno policijoje tyrimas: kratos dar vieno pareigūno namuose – išaiškintas klastočių tiekimo tinklas

Spalio 27 d., atliekant slapto pobūdžio veiksmus, Kaune sulaikytas verslininkas, kuris įtariamas nelegalia veikla – didelio kiekio svetimų prekių ženklų laikymu, disponavimu ir realizavimu. Tyrimo duomenimis, asmuo jau anksčiau buvo traukiamas baudžiamojon atsakomybėn už analogiškas veikas. Kratos atliktos ir dar vieno policininko namuose, – pranešimu spaudai informuoja Policijos departamentas.
Prabangios klastotės
Prabangios klastotės / Kauno apskrities VPK nuotr.

Kratų metu rasta ir paimta įvairių prekių, pažymėtų svetimais prabangių prekių ženklais – t. y. rūbai, kvepalai, batai, prabangūs papuošalai, juvelyriniai dirbiniai, nelegaliu keliu įgyti alkoholiniai gėrimai, taip pat buhalterinės apskaitos dokumentai, kasos žurnalai, kompiuterinė technika ir kita.

Visi šie veiksmai atitinka požymius nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso 204 str. 1 d. – svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimas. Įtariamas asmuo sulaikytas 48 valandoms.

Lygiagrečiai šiame tyrime, pagal iš anksto teismo sankcionuotus proceso prievartos veiksmus, buvo atliktos kratos pas vieną iš Kauno apskrities VPK ekonominius nusikaltimus tiriančio padalinio pareigūną, su juo atliekami baudžiamojo proceso veiksmai. 15min žiniomis, policininkui įtarimai šiuo metu nėra pareikšti, jis nėra sulaikytas. Pareigūnas, pas kurį atliktos kratos, dirba tame pačiame padalinyje su anksčiau dėl korupcijos suimtu Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos trečiojo skyriaus viršininku Donatu Karaluku.

Kaip 15min teigė laikinai Kauno apskrities policijos viršininko pareigas atliekantis Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas, sulaikytas verslininkas turėjo patalpas, kuriose prekiavo galimai suklastotomis prekėmis. Pirkėjai toje parduotuvėje nuolat lankydavosi.

Pareigūnas, kurio namuose ir darbo vietoje buvo atliktos kratos, yra galimai susijęs su šia nusikalstama veika. Jis šiuo metu turi nedarbingumo pažymėjimą – policininkas pradėjo sirgti dar prieš atliekant procesinius veiksmus.

Paklaustas, ar dėl šios naujai paaiškėjusios veikos gali kisti įtarimai ir anksčiau suimtam D.Karalukui, E.Jablonskas to nekomentavo: „Tai yra susiję su ekonominės policijos nusikaltimų tyrimo valdybos galimai vykdoma veikla ir pareigūnais“.

15min primena, kad spalio 9 dieną Kauno policiją sukrėtė neregėtas korupcijos skandalas, dėl kurio nušalinta visa dabartinė Kauno apskrities komisariato vadovybė. Sulaikyti asmenys, kelerius metus organizavę nelegalų alkoholio verslą bei prekybą vogtomis automobilių detalėmis. Tarp 9 įtariamų asmenų sulaikytas ir Kauno apskrities VPK padalinio vadovas Donatas Karalukas.

Spalio pradžioje darbo vietoje sulaikytas D.Karalukas įtariamas paėmęs kyšių už daugiau nei 10 tūkst. eurų. Jis šiuo metu laikomas suimtas.

Tyrimo metu taip pat buvo sulaikytas ir dar vienas buvęs Kauno apskrities vieno padalinių vadovas, galimai žinojęs apie šią nelegalią veiklą, – tai buvęs Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Aurelijus Banys. Šiuo metu jis nėra suimtas, buvusiam pareigūnui taikomos kitos kardomosios priemonės.

Tarp sulaikytųjų – ir vienos Kauno įmonės, kuri užsiima policijos konfiskuoto turto saugojimu, vadovas. BNS žiniomis, tai bendrovės „Aleksoto prekyba“ vadovas Rimtautas Petronis.

Speciali operacija vykdyta 2019 m. spalio 7–9 dienomis.

Į Kauno apskrities VPK komandiruota apie 10 žmonių iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro. Komandiruotas ir Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas, laikinai šiuo metu atliekantis Kauno apskrities VPK viršininko pareigas.

Tyrimas vyko daugiau kaip vienerius metus, tiriamos tokios nusikalstamos veikos kaip neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimas arba realizavimas, neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, piktnaudžiavimas tarnyba, kyšininkavimas.

Kratų metu rasta ir paimta didelis kiekis akcizais apmokestinamų prekių, t. y. įvairių alkoholinių gėrimų, nepaženklintų banderolėmis – daugiau kaip 20 Euro palečių, t. y. daugiau kaip 16 000 vnt. įvairių alkoholio butelių. Taip pat rasta vogtų automobilių detalių ir kitų galimai vogtų prekių.

Kratų metu iš įvairių vietų bei asmenų paimta daugiau kaip 50 000 Eur, galimai gautų vykdant nusikalstamas veikas. Priimtas sprendimas apriboti nuosavybės teises į įtariamųjų sąskaitas.

VIDEO: Kaune grupė asmenų vykdė nusikalstamas veikas galimai turėdami policijos užtarimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius