Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 25 /15:47

Košmariško gaisro Šilainiuose sukėlėjas suimtas maksimaliam terminui

Ketvirtadienio vakarą į Vilniaus oro uostą iš Londono parskraidintas vienas labiausiai policijos ieškotų nusikaltėlių 26-rių metų Martynas Sasnauskas, įtariamas prieš ketverius metus sukėlęs pražūtingą gaisrą Kaune. Penktadienį Kauno apylinkės teisme spręsta, kuriam laikui jį suimti.
Padėgėjas teisme
Padėgėjas teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prokuroras Virginijus Mizaras pasiūlė teismui ilgai besislapsčiusį įtariamąjį suimti maksimaliam leistinam laikui – trims mėnesiams. Juk jis įtariamas sunkaus nusikaltimo padarymu, jam gresia laisvės atėmimo bausmė, be to, iki šiol vyras visą laiką slapstėsi.

Atvesdintas į teismą, įtariamas padegėjas nepratarė nė žodžio. Kartu su savimi jis nešėsi krepšį su daiktas – nė pats neabejoja, jog teks sėsti už grotų.

Su teisėsauga įtariamasis nebendradarbiauja.

„Šiuo metu jis naudojasi savo kaip įtariamojo teise ir atsisako duoti parodymus. Nepareiškė savo pozicijos“, – sakė V.Mizaras.

Kauno apylinkės teismas penktadienį patenkino prokuroro prašymą ir leido trijų mėnesių laikotarpiui suimti 26 metų kaunietį.

Spręsdamas kardomosios priemonės skyrimo klausimą, teismas atsižvelgė į tai, kad vyriškis yra bedarbis, neturi pastovios gyvenamosios vietos, ilgą laiką slapstėsi užsienyje.

Teismas konstatavo, kad M.Sasnauskas padarė labai sunkius ir apysunkius nusikaltimus, suvokia, kas už tai gresia, todėl daro išvadą, kad jis dar kartą gali slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo.

Paskelbtas vienu ieškomiausių asmenų

Šis jaunas vyras įtariamas 2012 m. Kaune, Šilainiuose, daugiabutyje sukėlęs gaisrą, kuomet žuvo devyniolikmetis. Per kelias dienas nuo įvykio buvo sulaikyti trys įtariamieji (gimę 1990 m., 1993 m. ir 1994 m.). Tarp jų – ir nepilnametis M.Sasnausko brolis. Pats M.Sasnauskas po įvykdyto nusikaltimo pasislėpė. Galiausiai jis išvyko į Jungtinę Karalystę, kur slapstėsi ne vienerius metus.

Dėl šio asmens buvo paskelbta tarptautinė paieška, išduotas ir Europos arešto orderis. M.Sasnauską Lietuvos policija buvo įtraukusi į ieškomiausių asmenų sąrašą.

Kauno apskrities policijos pareigūnai nuolat bendradarbiavo su kitų Europos šalių teisėsaugos pareigūnais ir šių metų balandžio 16 d. ieškotą anksčiau neteistą, tačiau administracine tvarka baustą jauną vyrą, pagal jo atžvilgiu išduotą Europos arešto orderį, sulaikė Jungtinėje Karalystėje.

Jis sulaikytas Redingo miestelyje, esančiame netoli Londono. Pareigūnai neteikia informacijos, kokiomis aplinkybėmis jis buvo sulaikytas, tačiau teigia, kad oficialių duomenų apie jo darbą Jungtinės Karalystės pareigūnai neturėjo.

„Jeigu jis būtų oficialiai dirbęs, tai kolegos jį būtų sulaikę anksčiau“, – penktadienį žurnalistams teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Jonas Akelis.

Lapkričio 24 d. vakarą sulaikytasis buvo pargabentas į Lietuvą. Jį lydėjo ginkluoti policijos pareigūnai.

Jo bylą atskyrus, likę trys kaltinamieji gaisro sukėlimu buvo teisiami jau anksčiau. Savo kaltės nė vienas iš jų nepripažino – visi trys teigė apie kilusį gaisrą sužinoję tik vėliau, o teismo posėdžiuose tvirtino daugelio detalių neprisimenantys. Nepaisant to, Kauno apygardos teismas juos 2014 metais pripažino kaltais.

Paulius Diliūnas nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme, Paulius Sasnauskas, kuris nusikaltimo įvykdymo metu buvo nepilnametis – 7,5 metų. Teismas nusprendė, kad trečiasis nuteistasis, Lukas Buckus, neturėjo tikslo nužudyti, todėl jam paskirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė vykdymą atidedant.

Prokurorai P.Sasnauską siūlė įkalinti 9 metams, P.Diliūną – 16 metų, o L.Buckų – 8 metams.

Visi trys nurodė, jog padegėjas – M.Sasnauskas

Teismo posėdžiuose duodami parodymus nuteistieji tvirtino, kad būtent M.Sasnauskas buvo iniciatorius, nusprendęs, kad reikia važiuoti „aiškintis“, kas nuskriaudė jo brolį. L.Buckus pirmosios instancijos teismo posėdyje yra teigęs, kad matė, kaip M.Sasnauskas šliūkštelėjo į butą benzino ir, supratęs, kad geruoju tai nesibaigs, pabėgo.

Nuosprendį nuteistieji skundė Lietuvos Apeliaciniam teismui, tačiau jis atmetė jų skundus ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo paskirtas bausmes. Tačiau buvo padidinta neturtinė žala neįgaliam likusiam nukentėjusiajam.

Žuvusiojo mamai priteista per 23 tūkst. eurų, broliui – per 17 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Pirmos instancijos teismas iš septintame aukšte esančio buto per gaisrą iškritusiam ir neįgaliu likusiam nukentėjusiajam M.T. buvo priteisęs per 41,5 tūkst. eurų neturtinės žalos. Apeliacinis teismas neturtinę žalą padidino iki 248 tūkst. 118 eurų. Panašios sumos po gaisro vaikščioti negalintis jaunuolis prašė pirmos instancijos teisme.

Nukentėjo dešimtys žmonių

15min primena, jog pranešimą apie nelaimę Kaune, Baltų pr. 27, specialiosios tarnybos gavo 2012 m. kovo 25 d. naktį. Pranešta, jog 9 aukštų name kilo didelis gaisras – liepsnojo butas 7-jame aukšte. Šį butą nuomojosi keletas studentų. Negalėdami ištrūkti iš ugnies spąstų, mažiausiai 3 žmonės mėgino gelbėtis šokdami pro langus ir balkonus. Liudininkų teigimu, vaizdas buvo šokiruojantis.

Iškart įtartas keršto paskatintas padegimas. Teigta, jog lemtingąją naktį bute besilinksminusi kompanija sulaukė skambučio į duris, o joms atsidarius, buvo šliūkštelėta degaus skysčio ir įžiebta ugnis. Degė net betoninės grindys laiptinėje, todėl žmonės negalėjo išeiti iš namų. Gaisro metu žuvo duris egzekucijos dalyviams atidaręs jaunuolis Mindaugas Skruodis, tą vakarą šventęs 19-ąjį savo gimtadienį.

Kaip nustatyta ikiteisminio tyrimo metu, kaltinamieji taksi automobiliu nuvyko į degalinę, kur į 5 litrų talpą prisipylė benzino, vėliau atvyko į Baltų pr. esantį butą, kuriame neva buvo P.Sasnauską sumušęs asmuo. Keršydami už tai, jie duris ir jas atidariusį M.Skruodį padegė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Gaisro metu nukentėjo iš viso 11 gyventojų, o 27 žmones gaisro įkarštyje ugniagesiai gelbėtojai sėkmingai evakavo. Dauguma nukentėjusiųjų buvo dvidešimtmečiai jaunuoliai, tačiau medikų pagalbos prireikė ir vienai solidesnio amžiaus porai – moteriai ir vyrui.

Padegėjai, be tyčinio itin žiauraus nužudymo, tyčia sunkiai sutrikdė 2 ir nesunkiai 3 žmonių sveikatą, pažeidė viešąją tvarką bei visuotinai pavojingu būdu sugadino didelės vertės svetimą turtą.

Ekstremalaus įvykio vietoje naktį darbavosi iš viso 29 pareigūnai.

VIDEO: Daugiabučio gaisras Šilainiuose
VIDEO: Karolio nufilmuotas gaisras Šilainiuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius