Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kratos lombarduose: ugniagesiai pjovė grotas ir seifus, aptikta 50 kg aukso ir šimtai tūkstančių eurų

Klaipėdos kriminalistai išaiškino nelegalių lombardų tinklą visoje Lietuvoje – rasti didžiuliai kiekiai galimai neapskaitytų vertybių. Antradienį ir trečiadienio naktį pareigūnai vienu metu įvairiuose Lietuvos miestuose išnaršė dešimtis lombardų. Į pagalbą pasitelkti ir ugniagesiai, jie pjovė grotuotus langus ir padėjo atidaryti seifus.
Kratos lombarduose.
Kratos lombarduose. / Klaipėdos VPK nuotr.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyba, bendradarbiaudama su Lietuvos kriminalinės policijos biuru, Finansinių nusikaltimų tyrimo valdyba ir kitų apskričių policijos komisariatais, atliko didelio masto tiriamąjį darbą dėl galimai neteisėtos lombardų Klaipėdos apskrityje ir kituose Lietuvos miestuose veiklos, bei sulaikė 14 organizuotoje grupėje veikusių asmenų.

VIDEO: Policijos pareigūnai įvairiuose Lietuvos miestuose naršė lombardus

Pjovė seifus

„Kas lėmė tyrimą? Tai iš praktikos daugeliui žinoma, o mums iš mūsų darbo, kad nusikalstamu būdu įgautas turtas dažnai patekdavo į lombardus ir jo staiga nebelikdavo. Surinkti duomenys rodo, jog nemaža dalis nusikalstamu būdu įgytų daiktų nebuvo atvaizduojami buhalterijoje, jie realizuojami juodojoje rinkoje“, – sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius. Į juodąją rinką patekdavo papuošalai, taip pat išlydytas auksas ir kiti daiktai.

Pareigūnai įvairiuose Lietuvos miestuose veikiančius lombardus šturmavo vienu metu, kad nebūtų sunaikinti vertingi dokumentai, paslėpti daiktai. Grotas išpjovė ugniagesiai, jie padėjo atidaryti seifus. Kratų metu aptikta, kaip manoma, vertingų senovinių monetų. Jų vertę nustatys ekspertai.

Atlikta daugiau kaip 80 kratų visuose lombarduose ir asmenų, kurie organizavo šią veiklą, gyvenamosiose vietose, išimta daugiau kaip 400 tūkstančių eurų grynais pinigais, 50 kg įvairiausių aukso dirbinių, daugiau kaip 70 kg kitų juvelyrinių dirbinių.

„Lombardai sistemingai supirkinėjo apgaulingai įgytą turtą, apgaulingai tvarkė mokesčius. Vakar buvo atlikta daugiau kaip 80 kratų visuose lombarduose ir asmenų, kurie organizavo šią veiklą, gyvenamosiose vietose, išimta daugiau kaip 400 tūkst. eurų grynais pinigais, 50 kg įvairiausių aukso dirbinių, daugiau kaip 70 kg kitų juvelyrinių dirbinių. Kratų metu išimta kompiuterinės technikos, mobiliojo ryšio telefonų, atliekami patikrinimai, nustatinėjama, kurie iš išimtų daiktų yra įgyti nusikalstamu būdu“, – sakė R.Vaitkevičius. Įspūdingos sumos pinigų aptiktos pačiuose lombarduose, jas valdžiusių asmenų namuose bei automobiliuose.

Ilgą laiką tikrindami galimai nusikalstamą lombardų Klaipėdos apskrityje ir visoje Lietuvoje veiklą, bei turėdami duomenų, jog lombardų darbuotojai, žinodami, apie atnešamus vogtus daiktus, juos superka, pareigūnai surinko duomenis, pakankamus įtarti, jog susibūrę į organizuotą grupę, kurioje buvo kruopščiai pasiskirstyta vaidmenimis – 4 organizatoriai, du apskaitininkai, du buhalteriai, vykdytojai, įtariamieji, įkūrę šešias įmones, supirkinėjo vogtas vertybes bei jas perpardavinėjo. Dalis supirktų arba realizuotų daiktų nebuvo įtraukta į buhalterinę apskaitą.

Veikė visas tinklas

Atliekant kratas ir sulaikant įtariamuosius pasitelkta apie 150 policijos ir kitų tarnybų pareigūnų.

Tyrimo metu išaiškinta, jog galimai nusikalstama veikla – vogtų daiktų supirkimu ir realizavimu, užsiėmė lombardai Klaipėdoje, Gargžduose, Palangoje, Kretingoje, Šilutėje, Telšiuose, Plungėje, Kaune, Marijampolėje, Alytuje ir kituose miestuose. Taip pat gauta duomenų, jog minėtose įmonėse buvo apgaulingai tvarkomi buhalterinės apskaitos dokumentai neįtraukiant visų supirktų daiktų į apskaitą.

Iš viso Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, kartu su FNTT, „Aro“ bei kitų tarnybų pareigūnais atliko kratas 83 vietose – įmonėse, įtariamųjų namuose visoje Lietuvoje, automobiliuose, pareiškė įtarimus 15 asmenų, 14 iš jų sulaikyti.

Prokuroro Donato Blinstrubio teigimu, tarp sulaikytų asmenų yra ir lombardo darbuotojai.

„Turimi duomenys rodo, kad veikla buvo gerai organizuota. Įsteigtus juridinius asmenis valdė kiti asmenys, kurie tiesiogiai su juridiniais asmenimis nebuvo susiję“, – sakė prokuroras.

Šimtai tūkstančių eurų

Kratų lombardų patalpose, įtariamųjų namuose ir automobiliuose metu aptikta apie 400 tūkst. galimai neapskaitytų grynųjų pinigų – vieno įtariamojo namuose Klaipėdos mieste rasta net 214 tūkst. galimai neteisėtu būdu įgytų eurų. Pareigūnai aptiko ir apie 50 kilogramų galimai neapskaityto aukso bei apie 70 kilogramų sidabro gaminių. Dalis aukso gaminių buvo išardyti – paruošti perlydymui, rasta ir jau išlydyto aukso. Kratų metu pareigūnai aptiko ir senovinių, galimai vogtų vertingų monetų – devynias auksines ir 268 sidabrines monetas. Taip pat rasta galimai vogtų mobiliojo ryšio priemonių ir statybinių įrankių.

Dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimo Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius