-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kraujo mėginių skandalo įsuktas ligoninės direktorius teigia tik guodęs D.Gineikaitę kaip psichiatras

Avariją girta sukėlusi buvusi Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovė Daiva Gineikaitė paskui save į skandalo liūną nusitempė ir būrį Kauno klinikinės ligoninės medikų. Lapkričio 29 d. du jų – gydytojas Artūras Šulnius bei slaugytoja Salomėja Skersienė – sulaukė nuobaudos. Penktadienį Kauno apylinkės teisme aiškintasi dėl ligoninės direktoriaus Gedimino Abeciūno vaidmens šioje istorijoje.

Kauno klinikinės ligoninės gydytojas ortopedas 56-rių metų A.Šulnius antradienį teisme pripažino davęs nurodymą 56-erių metų slaugytojai S.Skersienei po avarijos slapta antrą kartą paimti kraujo iš 35-erių metų D.Gineikaitės. Vėliau mėginiai turėjo būti sukeisti. Kaltę pripažino ir slaugytoja.

Atlikdami tyrimą, STT pareigūnai aptiko du kraujo mėginius – viename buvo alkoholio, kitame – ne. Vienas iš kraujo mėginių, „girtasis“, aptiktas šiukšlių dėžėje prie slaugytojos namų, esančių Kauno rajone.

Teismas A.Šulniui ir S.Skersienei už melagingų parodymų teikimą skyrė po 289 eurų dydžio administracines baudas. A.Šulnius, kuris lemtingąją dieną vadovavo Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriui, dievagojosi veikęs savarankiškai, tačiau nebuvo atmesta galimybė, jog padėti į bėdą įklimpusiai D.Gineikaitei jam buvo liepta aukštesnių pareigomis ligoninėje asmenų.

Paskyrus baudas A.Šulniui ir S.Skersienei, gruodžio 2 d. Kauno apylinkės teisme toliau buvo aiškinamasi, koks šioje istorijoje buvo Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus G.Abeciūno vaidmuo. Juk būtent G.Abeciūnui D.Gineikaitė skambino iškart po įvykio. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) fiksuotas ne vienas jų tarpusavio skambutis. O štai ar buvusi NŽT vadovė pažinojo iki tol A.Šulnių, nėra aišku.

Neoficialiais duomenimis, nesutikusi su alkotesterio parodymais ir norėdama duoti kraujo blaivumui patikrinti, D.Gineikaitė susisiekė su G.Abeciūnu. Šis pasitarė su pavaduotoju Kastyčiu Grigoniu, kaip galėtų nuslėpti tuometinės NŽT vadovės galimą girtumą, ir viską pavedė atlikti A.Šulniui.

D.Gineikaitė ligoninėje lankėsi dukart – praėjus daugiau nei trims valandoms po avarijos ir, jau neoficialiai, kitą dieną. Taip ir gimė dviejų kraujo mėginių istorija.

Direktorius toliau neigia kaltę

G.Abeciūnas nepripažįsta davęs kokius nors nurodymus. Kauno klinikinės ligoninės direktorius penktadienį teisme kategoriškai neigė mėginęs padėti tuometinei NŽT vadovei išvengti atsakomybės už vairavimą neblaiviai.

„Nei dalyvavau, nei žinojau, nei daviau nurodymų“, – teisme sakė ligoninės direktorius.

„Nei dalyvavau, nei žinojau, nei daviau nurodymų“, – teisme sakė ligoninės direktorius.

Tiesa, jis neslepia lemtingąją dieną kalbėjęs su D.Gineikaite. Tikina paraginęs ją kuo greičiau ir laiku atvykti duoti kraujo. Kadangi D.Gineikaitę pažinojo nuo tų laikų, kai ji dirbo Kauno savivaldybėje, jis sakė paskambinęs ir suderinęs, kad ji galėtų duoti kraujo, tačiau teigia pabrėžęs, kad tai turi būti padaryta pagal visus reikalavimus.

D.Gineikaitė kraujo duoti pageidavo važiuoti su tėvu. G.Abeciūnas neneigia D.Gineikaitei sakęs atsivežti tos pačios kraujo grupės asmenį, bet tikino taip daręs, nes norėjo nuraminti moterį.

„Telefonu guosti galima bet kaip“, – teisme sakė ligoninės direktorius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Abeciūnas teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Abeciūnas teisme

Ir vėliau jis žurnalistus tikino, kad tai buvęs ne patarimas, o guodimas. Plačiau situacijos jis nekomentavo, teigdamas, kad būdamas psichiatras negali viešinti informacijos apie savo pokalbį su kitu žmogumi.

Tiek G.Abeciūnas, tiek jo pavaduotojas K.Grigonis tikina nieko nežinoję apie kraujo mėginių klastojimą ir teigė, kad gydytojas bei slaugytoja to ėmėsi savo iniciatyva.

Ligoninės vadovas ir jo gynėjas sakė nesantys susipažinę su STT surinkta medžiaga, todėl paprašė teisme pertraukos. Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas kitą savaitę.

Tyrimas vyksta jau beveik metus

15min primena, jog teisėsauga beveik metus jau tiria galimą piktnaudžiavimą bandant nuslėpti D.Gineikaitės neblaivumą, kai ši pernai vairuodama automobilį sukėlė avariją. Vėliau šiems trims asmenims pareikšti įtarimai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daivos Gineikaitės teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Gineikaitė teisme

Anksčiau ir D.Gineikaitė, G.Abeciūnas ir K.Grigonis minėtame tyrime buvo apklausti kaip specialieji liudytojai, ligoninėje tyrėjai atliko dokumentų poėmius, išsivežė rastus kelis D.Gineikaitės kraujo mėginius.

Netgi ir pareiškus įtarimus, G.Abeciūnas liko eiti pareigas – nusprendė, jog pagrindo jam palikti Kauno klinikinės ligoninės vadovo posto, nėra.

Vasarį Kauno apylinkės teismas paskelbė, kad D.Gineikaitė eismo įvykį pernai gruodį Kaune padarė būdama neblaivi. Jai paskirta 1,3 tūkst. eurų bauda ir pusketvirtų metų atimta teisė vairuoti. Aiškindamasi dėl eismo įvykio vietoje nustatyto girtumo, D.Gineikaitė teisinosi vartojusi burnos skalavimo skystį „Listerine“. Teismas šia versija nepatikėjo.

D.Gineikaitė po incidento iš pareigų Nacionalinėje žemės tarnyboje buvo atleista jos pačios prašymu.

VIDEO: Gediminas Abeciūnas teigia D.Gineikaitę guodęs kaip psichiatras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius