-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kraupi studento žmogžudystės Utenoje detalė: po pirmojo smūgio peiliu jis pabudo ir bandė gintis...

Teisėjai įsitikinę, kad nusikaltimo sunkumas ir įtariamajam gresiančios bausmės griežtumas yra pakankamas pagrindas iki nuosprendžio laikyti Guramį Džikiją suimtą.
Peilis.
Asociatyvinė iliustracija: bylos duomenimis, studentas buvo nužudytas šešiais peilio dūriais į kaklą. / E.Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Prieš daugelį metų į Lietuvą dėl karinių neramumų Gruzijoje atvykęs, gražią šeimą su jam į akį kritusia skuodiške sukūręs dviejų vaikų tėvas net košmare nesapnavo, kad jį ir artimuosius mūsų šalyje užgrius tokios negandos.

15min.lt žiniomis, už tai, kad jo sūnus G.Džikia iki teismo būtų paleistas į laisvę, gruzinas yra pasiryžęs surinkti ir sumokėti iki 30 tūkst. litų užstatą. Tačiau tiek prokurorų, tiek teisėjų įsitikinimu, dėl to, kuo yra įtariamas, dvidešimtmetis privalo likti už grotų.

Praėjusią žiemą Uteną ir visą Lietuvą sukrėtė naktinė žmogžudystė kolegijos bendrabutyje. Šią savaitę Lietuvos apeliacinis teismas (LApT) paskelbė, jog pirmosios instancijos teisėjo nutartis, pagal kurią suėmimo terminas G.Džikijai pratęstas dar 3 mėnesiams, teisėta ir pagrįsta.

Bylos duomenimis, žmogžudystė sunkinančiomis aplinkybėmis įvykdyta dėl asmeninių nesutarimų.

Teigiama, jog kambario draugai – gruziniško kraujo turintis jaunuolis ir jo auka tapęs 20-metis Vitalijus Piatinas, konfliktavo dėl smulkmeniškų dalykų: lovos, šaldytuvo, kitų buities reikalų.

Nesuvokiamas smurto aktas

Verslo ir technologijų fakulteto turizmo ir viešbučių administravimo specialybės studentas iš Rokiškio, tyrimo duomenimis, buvo nužudytas šešiais peilio dūriais į kaklą.

Ekspertas daugybę pjautinių žaizdų aptiko ir ant aukos rankų, pirštų: tai gynybos ženklai.

Galvoje aptikta į smilkinį įstrigusi nulūžusio peiliuko geležtė.

Žudikas aprengė kūną, išnešė į bendrabučio balkoną, o pats susitvarkęs išėjo.

Netrukus policija sulaikė Utenos kolegijos sveikatos priežiūros ir socialinės rūpybos pirmakursį G.Džikiją. Beje, jaunesnį brolį turintis jaunuolis puikiai šneka lietuviškai ir neturi ryškių gruzinams būdingų išvaizdos bruožų.

Nebėgtų į Gruziją pas močiutę

G.Džikijos ir jo gynėjo skunde buvo teigiama, kad nusikaltimo sunkumas ir gresianti griežta bausmė nėra pagrindas manyti, jog įtariamasis bėgs, bandys slėptis nuo policijos, prokuratūros, teismo.

Skundo autoriams pikta, kad griežčiausią kardomąją priemonę studentui skiriantys ir jos terminą nuolat pratęsiantys teisėjai neatsižvelgia į kaltinamojo asmenybę. Jis iki tragedijos charakterizuotas tik teigiamai: ramus, paslaugus, neteistas, labai gerai mokėsi.

Gruzinų tautoje toks dalykas, kuriuo jis kaltinamas, yra labai smerkiamas. Jie daro viską, kad ten net tokia žinia nenueitų, – argumentą teismui pateikė įtariamojo advokatas.

„Turi būti visapusiškai įvertinta asmenybė, ne vien nusikaltimo sunkumas“, – teismo posėdyje akcentavo advokatas.

Skunde buvo siūloma nesureikšminti, kad Guramis Gruzijoje turi aštuoniasdešimtmetę močiutę. Pirmiausia, su ja ryšius palaiko ne įtariamasis, o jo tėvas. Be to, teisėsauga galėtų užkirsti kelią G.Džikijos išvykimui, skirdama kitą tokiais atvejais aktualią kardomąją priemonę: dokumentų paėmimą.

Įtariamąjį ginantis teisininkas teisme aiškino, jog bene kiekvienas mūsų šalies pilietis šiais laikais turi kažkokių ryšių su užsieniu, todėl šis faktas dėl močiutės Gruzijoje neturėtų būti vertinamas kaip ypatinga prielaidai Guramiui pasislėpti nuo teismo.

„Gruzinų tautoje toks dalykas, kuriuo jis kaltinamas, yra labai smerkiamas. Jie daro viską, kad ten net tokia žinia nenueitų“, – dar vieną labiau žmogišką nei teisinį argumentą teismui pateikė įtariamojo advokatas.

Teisininkui nesuprantama, kodėl taip ilgai užsitęsė ikiteisminis tyrimas, o prokuratūros pasiteisinimai jam nepriimtini: „Nesutikčiau, kad tai ypatingo sudėtingumo byla. Manau, tai elementari nužudymo byla.“

Tačiau skundą dėl Panevėžio apygardos teismo nutarties išnagrinėjęs LApT teisėjas Svajūnas Knizleris, kaip minėta, atmetė jį kaip nepagrįstą.

Teisėjas atsižvelgė į bylą kuruojančios prokurorės poziciją: „Teismas yra įvertinęs kaltinamojo asmenybę, bet nusikaltimo sunkumas tai nusveria.“

Ši apeliacinio teismo nutartis neskundžiama.

Pagrindinė šios žmogžudystės baudžiamoji byla, kai vietos prokurorai prisiruoš užbaigti ikiteisminį tyrimą, turėtų būti nagrinėjama Panevėžio apygardos teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius