-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos krepšinio čempionatą Lietuvoje rėmę verslininkai pinigų neskaičiavo, bet juos suskaičiavusi specialistė liko nustebinta

Trečiadienį Vilniaus apygardos teisme aistrų netrūko besibaigiančioje byloje, kur aiškinamasi, ar tinkamai buvo panaudotos savivaldybės lėšos rengiant 2011 m. Europos krepšinio čempionatą Lietuvoje. Tačiau aistras kėlė ne posėdyje liudiję žymūs žmonės, o Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) buhalteriją tikrinusi specialistė.
Mindaugas Balčiūnas
Mindaugas Balčiūnas ir Visvaldas Matijošaitis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nuo 2016 m. teisme nagrinėjamoje byloje bandoma išsiaiškinti, ar 687 tūkst. eurų Panevėžio miesto savivaldybės lėšų galėjo būti apgaule bei klastojant dokumentus užvaldytos LKF naudai ir vėliau panaudotos bendrovės „Via Unica“ viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai.

Šio viešbučio vadovė Dalia Kuklierienė kaltinama papirkimu – įtariama, kad ji kaip kyšį tuometiniam generaliniam sekretoriui M.Balčiūnui davė televizorių. Kaip įtariama, siekdami savo tikslų, kaltinamieji įtikino Panevėžio miesto tarybą pakeisti sprendimą dėl biudžeto lėšų paskirstymo, numatant naują programą, kuriai įgyvendinti reikėtų pirkti LKF paslaugas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Priimant šį sprendimą manyta, kad šios lėšos bus panaudotos įgyvendinant naują Europos vyrų krepšinio čempionato populiarinimo Panevėžyje programą. Pagal ją Panevėžyje penkerius metus turėjo vykti įvairios krepšinio rungtynės, stovyklos, seminarai, kiti renginiai.

Pristatant šią programą tikėtasi, kad Panevėžio miestas visą šį laikotarpį turės naudos, nors iš tikrųjų už šiuos pinigus norėta rekonstruoti minėtą viešbutį.

Kam aukojo – nerūpėjo

Į teismo posėdį trečiadienį atvyko „Kauno grūdų“ savininkas Tautvydas Barštys, taip pat „Vičiūnų grupės“ savininkas ir dabartinis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Juos į posėdį liudyti pakvietė M.Balčiūno advokatas Gintaras Černiauskas.

Abu verslininkai čempionatą rėmė šimtatūkstantinėmis sumomis. T.Barštys neatsiminė, kokią konkrečiai sumą aukojo LKF, tačiau tikino, kad neprašė atsiskaityti už panaudotas lėšas.

„Kauno grūdai“ yra LKF rėmėjai, pagal renginio svarbą suorganizuoti tokias varžybas buvo unikali galimybė“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad juokinga praėjus tiek laiko vis dar aiškintis čempionato finansinius užkulisius.

Dabartinis Kauno meras sakė buvęs pagrindinis renginio rėmėjas ir skyręs apie pusę milijono litų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

„Tiek Garastas, tiek Mindaugas Špokas, tiek Arvydas Sabonis kreipėsi dėl paramos“, – paminėjo V.Matijošaitis.

Į posėdį liudyti buvo kviestas ir čempionatą parėmęs europarlamentaras Antanas Guoga, tačiau jis neatvyko.

T.Barštys ir V.Matijošaitis sutartinai kalbėjo prisimenantys kalbas apie galimybę dalį jų paramos panaudoti Panevėžio viešbučio rekonstrukcijai.

„Buvo kalba, kad šiuo metu trūksta lėšų Panevėžio infrastruktūrai, viešbučiui ar kažkam, mes tikrai neprieštaravom tam, – sakė V.Matijošaitis. – Kiek atsimenu, buvo kalba dėl Panevėžio viešbučio, spės ar nespės jį pabaigti.“

Kaltinamieji tvirtina, kad būtent rėmėjų, o ne Panevėžio miesto savivaldybės lėšomis buvo apmokėta dėmesio centre atsidūrusio viešbučio rekonstrukcija.

Taip niekas nedaro

Anot su LKF finansais krepšinio čempionato metu susipažinusios specialistės Gražinos Onos Popovienės, iš Panevėžio savivaldybės gautos lėšos buvo apskaitytos netinkamai.

Kaip ji aiškino, remiantis Buhalterinės apskaitos įstatymu, LKF privalėjo atidaryti atskirą sąskaitą ir tiksliai fiksuoti, kaip naudojami beveik 700 tūkst. Eur, gauti iš Panevėžio savivaldybės pagal sudarytą ilgalaikę sutartį. Tačiau to padaryta nebuvo, visos lėšos keliavo į bendrą LKF biudžetą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teismas dėl lėšų išvaistymo organizuojant krepšinio čempionatą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teismas dėl lėšų išvaistymo organizuojant krepšinio čempionatą

„Jei sudaryta ilgalaikė sutartis, konkrečios išlaidos ir pajamos turi matytis, bet niekur nesimatė, – kalbėjo specialistė. – Taip niekas nedaro, negalima prieš įstatymą. Visi pinigai buvo sudėti bendrai ir konkrečiai atskirti, kas ir kam buvo panaudota – neįmanoma.“

Beje, specialistė atkreipė dėmesį, kad PVM sąskaitas faktūras LKF Panevėžio savivaldybei išrašinėjo už jau įvykusius ir rėmėjų apmokėtus renginius.

„Išeina taip, kad Panevėžio savivaldybė antrą kartą sumokėjo už tas pačias paslaugas, už kurias jau buvo sumokėta tiekėjams, – sakė ji. – Tie renginiai įvykę, jau buvo įvykę, kurie įtraukti į 2010 m. sąskaitas faktūras, juos apmokėjo rėmėjų ir LKF lėšomis, o tada tos sąskaitos panaudotos darkart uždirbant pajamas iš Panevėžio miesto savivaldybės.“

Po posėdžio M.Balčiūnas juokėsi iš tokių buhalterės aiškinimų. Jis tikino, kad specialistė atsisako suprasti elementarų faktą.

„Savivaldybė dengė patirtas išlaidas, mes renginius apmokėjome rėmėjų lėšomis, o vėliau mūsų patirtas išlaidas apmokėjo savivaldybėje“, – situaciją dėstė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius