Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kriminalinė 2020-ųjų apžvalga: pandemijos fone – ir įžūlūs išpuoliai, ir skaudžios nelaimės

2020-uosius metus natūraliai „kriminalizavo“ COVID-19 virusas: įtampos visuomenėje tiek dėl pandemijos, tiek dėl karantino suvaržymų netrūko. Tačiau daugelis šešėlinio pasaulio veikėjų nepasijuto supančioti, atvirkščiai, galbūt naudodamiesi gyventojų susitelkimu į kitus dalykus ir teisėsaugos prioritetų poslinkiu, ėmėsi nusikalstamų reikalų. Netrūko šįmet ir tiesiog apmaudžių nelaimių, su pandeminiais iššūkiais niekaip nesusijusių: tai bent keturios itin tragiškos avarijos, trijų kolegų žūtis darbe, dvi gyvybes kainavęs lėktuvo krytis.
Metų įvykiai
Metų įvykiai / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Bemaž 30 metų darbo stažą vidaus reikalų sistemoje jau sukaupęs, nuo 2019 m. lapkričio 12 d. Lietuvos policijos departamentui vadovaujantis ir, kaip sakoma, per savo tarnybą visko matęs generalinis komisaras Renatas Požėla kiek netikėtai 15min pareiškė, kad pastarieji metai buvo palyginti nedramatiški. Keturi įvykiai, kurių metų žuvo iškart po 3 žmones, tarnybos metu nušautas policininkas ir mergaitės pagrobimas (kurio net nebuvo) šiurpino visuomenę, tačiau žvelgiant retrospektyviai Žiurkės metai kriminogeniniu aspektu nebuvo juodžiausi.

„Galime pasidžiaugti, kad neturėjome tokio masto rezonansinių įvykių, kaip būdavo kasmet“, – sakė policijos vadovas. Jis pasidžiaugė ir tuo, kad 2020-ieji patvirtino ilgalaikę teigiamą kriminogeninės padėties tendenciją: bendras nusikaltimų skaičius kiekvienais metais stabiliai mažėja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla

R.Požėla pastebėjo, kad pandemijos „šalutiniai poveikiai“, kalbant apie visuomenės saugumo ir policijos darbo aktualijas, buvo dvejopi: viena vertus, pandemijos valdymas, karantino reikalavimų užtikrinimas tapo kone svarbiausiu šių metų uždaviniu pareigūnams, ir, atrodytų, galėjo atitraukti juos nuo svarbaus rutininio darbo. Tačiau įvairiausių valdžios apribojimų taikymas lėmė ir tai, kad viešosios tvarkos pažeidimų, plėšimų, vagysčių 2020 metais mažėjo. Tokia tendencija tokiais metais, kai visur vaikščioti veidą paslėpus po kauke buvo legalu (netgi atvirkščiai, to nepadariusiems piliečiams dažnai grėsdavo bauda), yra išties džiuginanti.

„Noriu padėkoti visoms tarnyboms ir socialiniams partneriams už jų pagalbą, o taip pat Lietuvos žmonėms – už supratimą ir palaikymą“, – kalbėjo R.Požėla, o 15min primena didžiausią rezonansą sukėlusius 2020-ųjų nusikaltimus ir teisėsaugos sujudimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje