Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriminalinės policijos vadas Edvardas Šileris: „Atsisakome sovietmečio praktikos“

Po pertvarkos nuo 2015 m. pradžios sunkius nusikaltimus tirs apskrities policija, bus stiprinama kriminalinė žvalgyba.
Laikinai einantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pareigas Edvardas Šileris
Laikinai einantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pareigas Edvardas Šileris / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo sausio 1-osios vykdant policijos pertvarką, sunkiausių nusikaltimų tyrimas bus koncentruojamas apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose, bus steigiami specialūs žvalgybos padaliniai.

„Po sausio pirmos dienos patys sunkiausi nusikaltimai bus koncentruojami dešimtyje apskričių, ten bus mestos didžiausios policijos pajėgos, didžiausi žmogiškieji resursai ir techninės galimybės“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Edvardas Šileris.

Nesunkių nusikaltimų tyrimas liks teritoriniuose policijos komisariatuose.

„Taip pat pertvarkoma kriminalinė žvalgyba, steigiami žvalgybos padaliniai darbui su informatoriais“, – informavo kriminalinės policijos atstovas.

VIDEO: 15min.lt - pareigūnai paaiškino, kaip nuo Naujųjų metų dirbs Lietuvos kriminalistai

Pasak jo, reformai kitų metų biudžete kol kas yra numatyta 11 mln. litų. Papildomų etatų nebus steigiama, bus keliami atlyginimai ir motyvuojami dabar dirbantys pareigūnai, siekiant panaikinti atlyginimų atotrūkį tarp institucijų.

„Mes taip pat norime atsisakyti perteklinio darbo. Jei šiuo metu vienas tyrimas sudaro trisdešimt ar penkiasdešimt lapų, mes tikimės, kad jis galbūt sudarys dešimt lapų, bet bus kokybiškesnis“, – kalbėjo E.Šileris.

Jis patikino, kad atsisakius perteklinio darbo, kai „apklausiama šimtas žmonių, kurie nieko nematė ir negirdėjo“, padaugės ir ištiriamų nesunkių nusikaltimų. Taip pat bus apjungiami tyrimo veiksmų protokolai, kad, pasak E.Šilerio, vietoje penkių dokumentų prokurorams užtektų nusiųsti tik vieną.

Pareigūnas taip pat garantavo, kad policija ir toliau tirs visas vagystes, kurių padaryta žala viršija 130 litų, o dėmesys bus skiriamas tik nusikaltimams, kuriuos įmanoma ištirti.

Pasak jo, rengiant pertvarką buvo vadovaujamasi Skandinavijos šalių, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos taikomu modeliu, atsisakant nuo sovietmečio galiojančios praktikos.

„Policijos įstaigos, organizuodamos savo darbą, nori atsižvelgti į mokslinius tyrimus, įdiegti tam tikras naujoves“, – pasidžiaugė Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakulteto docentas Darius Urbonas.

Mokslininkas iškėlė klausimą, ar naujoji kriminalistų tvarka, nustatanti jų darbo prioritetus, apskritai yra teisėta.

„Galima teigti, kad prioritetų nustatymas yra legitimus, jis yra pateisinamas. Bent jau teisės mokslo požiūriu, prieštaravimų tikrai nebūtų galima įvardinti“, – įsitikinęs D.Urbonas.

15min.lt nuotr./Spaudos konferencijos dalyviai
15min.lt nuotr./Spaudos konferencijos dalyviai (iš kairės) D.Raulušaitis, E.Šileris ir D.Urbonas.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis tvirtino, kad Generalinė prokuratūra pritaria policijos numatomui prioritetų taikymui. Esą tai nėra visiškai nauja tvarka – pavyzdžiui, sunkiausius nusikaltimus ir šiuo metu tiria centrinių padalinių ikiteisminio tyrimo pareigūnai, tyrimus organizuoja Generalinė prokuratūra.

„Tai, kas vyksta, vertiname kaip realybės pripažinimą, kad visų nusikaltimų vienodai gerai mes ištirti šiandien negalime. Tai, ką darome, tikimės, pasitarnaus tam, kad sukursime prielaidas ištirti sudėtingiausius, didžiausią žalą visuomenei darančius nusikaltimus“, – sakė D.Raulušaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius