Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriminaliniai lietuvių nuotykiai Anglijoje: nuo Jėzumi apsiskelbusio šaulio iki nevykėlio prievartautojo

Lietuvių pamėgtoje Didžiojoje Britanijoje ne visi mūsų tautiečiai sąžiningai dirba ir laikosi įstatymų. 15min primena 13-os lietuvių istorijas, kurie pernai Anglijoje buvo ilgiems metams pasiųsti į kalėjimą.
Didžiojoje Britanijoje nuteisti lietuviai
Didžiojoje Britanijoje nuteisti lietuviai / Didžiosios Britanijos policijos nuotr.

Kad lietuvių nusikaltėliai neleidžia atsipalaiduoti britų teisėsaugai puikiai iliustruoja kalinių statistika. Tarp atvykėlių iš Rytų Europos lietuviai pagal kalinių skaičių puikuojasi ketvirtoje vietoje.

Paskutiniais skelbtais duomenimis, 2016 m. britų kalėjimuose sėdėjo 917 lenkų, 654 rumunai, 572 albanai ir 430 lietuvių.

Nors oficialiai nėra paskaičiuota, kokią procentinę dalį lietuviai Anglijos kalėjimuose užima lyginant su visa mūsų tautiečių populiacija šalyje, tačiau, „Eurocrimes“ duomenimis, šioje kategorijoje mes pirmaujame visoje Europos Sąjungoje.

Kalbant konkrečiai, daugmaž iš 330 tūkst. lietuvių migrantų ES apie 2 tūkst., arba 0,59 proc., jų gyvena įkalinimo įstaigose. Tai beveik dvigubai daugiau nei kali atvykėlių iš Rumunijos ar Latvijos – šalių, pagal šį rodiklį einančių po Lietuvos.

15min skelbia įsimintiniausius ir žiauriausius lietuvių nusikaltimus, dėl kurių pernai jie buvo nuteisti Didžiojoje Britanijoje.

Ginkluoti plėšikai pagauti nusikaltimo vietoje

2016-ųjų lapkričio 1-osios vakarą vyras ilsėjosi šalia savo namų Norviče. Netikėtai į kiemą įsiveržė plaktuku ir peiliu ginkluoti trys lietuviai, vienas jų trenkė vyrui į veidą ir jį pargriovė.

Norfolko policijos nuotr./Donatas Lukšas, Paulius Malakauskas ir Julius Pukys
Norfolko policijos nuotr./Donatas Lukšas, Paulius Malakauskas ir Julius Pukys

„Kur pinigai?“ – sušuko lietuvis. Persigandęs vyras numetė jiems piniginę, tačiau plėšikai čia atvyko ne dėl to. „Ne, parodyk seifą“, – liepė vyrui.

Viršutiniame namo aukšte buvusi užpulto vyro žmona išgirdo triukšmą. Moteris pagalvojo, kad vyras tiesiog žaidžia su sūnumi, tačiau pasukusi link laiptų pamatė peiliu ginkluotą vyrą.

„Tik būk rami, man tereikia tavo pinigų“, – pasakė jis.

Tuo metu namuose buvo tūkstančiai svarų, todėl užpulta moteris teisme neabejojo, kad vyrai puikiai žinojo, kur eina ir ką daro.

Tuo tarpu lauke buvusiam vyrui pavyko ištrūkti, jis nubėgo į vonios kambarį ir ten užsirakino. Tačiau plėšikai pagrasino užmušti jo žmoną, jei porelė neatskleis, kur seifas.

Vyras liepė žmonai parodyti jiems seifą ir pasakė kombinaciją. Iškart po to visi trys lietuviai griebė pinigų prigrūstą seifą ir spruko, o pora nedelsdama iškvietė policiją.

Prie nuošalaus namo priartėję pareigūnai pastebėjo po baltu mikroautobusiuku palindusį vyrą – tai buvo Julius Pukys. Donatas Lukšas ir Paulius Malakauskas aptikti sėdintys autobusiuko viduje, o neatidarytas seifas numestas maždaug už 100 metrų.

Trys plėšikai 2017 metais sulaukė griežtų bausmių, J.Pukys kalėjime turės praleisti 12 metų, D.Lukšui ir P.Malakauskui skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pirko bilietus į boksą – gaudavo narkotikus

Lietuvių itin pamėgtame vidurio Anglijos mieste Piterbore nuo 2015 gegužės iki 2016 rugpjūčio veikė narkotikų platintojų grupuotė. Jai vadovavo lietuvis Donatas Liumas.

Piterboro policijos nuotr./Donatas Liumas, Arnaldas Cvetkovas, Jonas Daugintis ir Jake'as Louthas
Piterboro policijos nuotr./Donatas Liumas, Arnaldas Cvetkovas, Jonas Daugintis ir Jake'as Louthas

Britų teisėsauga nustatė, kad 29-erių D.Liumas paštu siųsdavosi didelius kiekius mefedrono iš laboratorijos Kinijoje, o vėliau jis buvo platinamas Linkolnšyre su bendrininkų Arnaldo Cvetkovo ir Jono Dauginčio pagalba. Narkotikus gatvėse pardavinėjo ir vienas britas – Jake'as Louthas.

Net ir įkliuvęs teisėsaugai D.Liumas nenutraukė nelegalios veiklos, tačiau su kontaktais Kinijoje jis pradėjo bendrauti kodais. Jis ėmėsi „bilietų į bokso varžybas“ prekybos, o vienas bilietas reikšdavo 1 kg mefedrono.

Iš viso grupuotė į Angliją atsisiuntė 24 kg mefedrono, už jį sumokėjo 35 tūkst. svarų (apie 40 tūkst. eurų).

„Liumas buvo orkestro dirigentas. Arnaldas Cvetkovas ir Jonas Daugintis taip pat buvo svarbūs žaidėjai. Louthas tebuvo jų klientas Bostone“, – sakė nuosprendį paskelbęs Linkolno karališkojo teismo teisėjas Johnas Pini.

Teisme D.Liumo advokatas bandė visus įtikinti, kad šis iš narkotikų prekybos nepraturtėjo – negalėjo net susimokėti nuomos ir apsidrausti automobilio. Šie argumentai teisėjo neįtikino, jis narkotikų prekeivių vadeivai skyrė 11 metų kalėjimo.

D.Liumo pagalbininkai A.Cvetkovas ir J.Daugintis įkaltinti 7 metams ir 4 mėnesiams, o gatvėse narkotikus platinusiam britui skirta 7 metų ir 8 mėnesių kalėjimo bausmė.

Apsiskelbęs Jėzumi šaudė į žmones

Ruslanas Solovjovas pneumatiniu šautuvu 2016-ųjų lapkritį sužeidė penkis žmones Bostone, Linkolnšyro grafystėje.

Ruslanas Solovjovas
Ruslanas Solovjovas

39 metų R.Solovjovas teisme paaiškino, kad girtavo po to, kai jį paliko mergina. Į praeivius jis šaudė pro langą iš trečio aukšto.

28 metų mama buvo pašauta du kartus į dešinę koją, kai ji į vietinę parduotuvę ėjo nupirkti sausainių vaikams. Ji teigė, kad baiminosi dėl savo vaikų, jie tuo metu buvo palikti automobilyje.

Sužeista moteris sugebėjo grįžti į namus, tačiau vėliau kreipėsi į ligoninę.

Kitas vyras buvo pašautas į nugarą, šūvis paliko atvirą žaizdą. Dar vienas šratas paliko įbrėžimus ant jo automobilio. Įvykio vietoje buvusi 44 metų moteris teisme teigė iki šiol sapnuojanti košmarus, kuriuose „nuolat bėga nuo šūvių“.

Šaudymas į žmones ramų sekmadienio rytą, 11 valandą, ant kojų sukėlė ginkluotąsias Bostono policijos pajėgas. Gatvės buvo uždarytos ir pareigūnai šturmavo butą, iš kurio R.Solovjovas šaudė į praeivius.

Policijai patekus į butą, R.Solovjovas buvo rastas šalia „galimai mirtino“ orinio ginklo ir likusių neiššautų šratų. Kad šaudyti būtų patogiau, „snaiperis“ ant lango buvo pasidėjęs pagalvėlę.

Buvęs karininkas pirmiausia teigė esantis Jėzus Kristus ir įspėjo, kad turi ginklą. Jis taip pat policijai teigė, kad savo šalyje buvo snaiperis.

Prokuroras Philas Howesas teigė, kad R.Solovjovas šovė daugiau nei į penkis žmones. Apie šratų zvimbimą gatvėje pranešimų buvo gauta ir anksčiau.

R.Solovjovas anksčiau nebuvo teistas, tačiau buvo gavęs įspėjimą dėl narkotikų laikymo. Jam skirta 14-os mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Įkliuvo nufilmavęs išprievartavimą

Liepos 22 dieną į nedidelį vakarėlį Piterbore užsukęs Vitalijus Buinovskis šventė, o paryčiais, pamatęs svetainėje miegančią 20-metę merginą, nusprendė pasinaudoti proga ir ją išprievartavo.

Kembridšyro policijos nuotr./Vitalijus Buinovskis
Kembridšyro policijos nuotr./Vitalijus Buinovskis

Jis jaunuolės prievartavimą savo telefonu pats fotografavo ir filmavo. Kiek vėliau kitas vakarėlio dalyvis pastebėjo svetainėje paliktą skambantį telefoną, jį paėmė ir pamatė filmuotą medžiagą.

Vyras iškart užsipuolė V.Buinovskį, o šis pabėgo, tačiau tą pačią dieną buvo sulaikytas pareigūnų.

„Akivaizdu, kad jūs pasinaudojote savo pozicija ir išprievartavote merginą be sąmonės, ji neturėjo jokių galimybių pasipriešinti. Neįtikėtina, bet jūs dar nusprendėte ir viską nufilmuoti“, – kalbėjo nuosprendį lietuviui paskelbęs teisėjas Stuartas Bridge'as.

Jam teismas skyrė 6 metų laisvės atėmimo bausmę, taip pat visam gyvenimui įtraukė į seksualinių nusikaltėlių registrą.

Narkotikų prekeivis susigrūmė su pareigūnais

Patikrinimui sustabdę Aivaro Gureckio automobilį pareigūnai viduje aptiko po 30 pardavimui paruoštų dozių heroino ir kreko. Dar tokį pat kiekį jie rado po lietuvio automobiliu, šiuos jis numetė sprukdamas. Bendra rastų narkotikų vertė gatvėje – 1800 svarų (apie 2000 Eur).

Notingemo policijos nuotr./Aivaras Gureckis
Notingemo policijos nuotr./Aivaras Gureckis

Lengvai pasiduoti Notingamo pareigūnams A.Gureckis nepanoro, 34 metų vyras juos puolė daužyti kumščiais ir alkūnėmis.

2017 metų gruodį Notingamo karališkasis teismas skyrė lietuviui trejų metų ir septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Po teismo sprendimo vienas iš užpultų pareigūnų Tomas Andrewsas džiaugėsi lietuviui skirta griežta bausme.

„Nuosprendis už tokių narkotikų platinimą siunčia aiškią žinią, kad Notingame nebus toleruojama prekyba narkotikais. Šie narkotikai griauna gyvenimus. Akivaizdu, kad jie būtų parduoti Notingamo gatvėse, o dabar jie pašalinti iš rinkos.

Taip pat džiaugiuosi, kad teismas skyrė laisvės atėmimo bausmę už mano kolegos ir mano užpuolimą. Tai rodo, kad pareigūnų puolimas, kai šie vykdo savo pareigas, nebus toleruojamas“, – kalbėjo policininkas.

Tėvas mirtinai supurtė kūdikį

Tragiška nelaimė 2016-aisiais įvyko Norfolke. 42-ejų metų Arūnas Guzas buvo pripažintas kaltu dėl savo šešių mėnesių dukrelės mirties.

Norfolko policijos nuotr./Arūnas Guzas
Norfolko policijos nuotr./Arūnas Guzas

Sunkią galvos traumą patyręs kūdikis ligoninėje atsidūrė vasario 26 dieną, o kiek daugiau nei po savaitės medikai nebematė šansų jos išgelbėti, todėl atjungė nuo gyvybę palaikančių aparatų.

A.Guzas, kol dukra buvo ligoninėje, pripažino policijai, kad jis „šiek tiek papurtė“ ją. Vyras teisme pasakojo, kad kelias dienas iki nelaimės jis dirbo naktinėse pamainose, todėl buvo beveik nemiegojęs 48 valandas.

Fabrike dirbęs lietuvis verkė, kai pasakojo, kaip jis užsnūdo su savo dukra ant rankų ir pabudo, kai mergytė verkė, gulėdama ant grindų.

Kalbėdamas per vertėją, A.Guzas sakė, kad „jis kaltina save dėl jos mirties“, nes vyras buvo likęs prižiūrėti mergytės vienas, kol žmona buvo išėjusi.

Teisme paviešinta, kad „jos galvos sužeidimai buvo pražūtingi“. Be to, prieš dvi savaites mergaitei buvo lūžusi ranka.

Vyras buvo buvo nuteistas septyneriems metams, tiesa, tik pusę šio laiko praleis kalėjime, po to jis bus lygtinai paleistas į laisvę.

Nuosprendį priėmęs Norvičo karališkojo teismo teisėjas apibūdino visą situaciją kaip tragišką, o A.Guzas, jo teigimu, iš esmės buvo geras ir mylintis tėvas.

Jis pripažino, kad vyras nenorėjo nužudyti savo dukters ir šiuo metu yra palaužtas. Vis dėlto teisėjas pridūrė, kad ankstesnė mergaitės rankos trauma rodo A.Guzo negebėjimą susivaldyti.

Pabėgo iš nuovados surakintas antrankiais

Liepos mėnesį Bostone nuo Jungtinės Karalystės (JK) policininkų paspruko antrankiais surakintas į policijos nuovadą gabentas lietuvis Aurimas Butkys.

Lietuvis buvo sulaikytas pagal ekstradicijos arešto orderį už įvykdytą nusikaltimą tėvynėje. Sulaikytą lietuvį JK policininkai ketino perduoti kolegoms Lietuvoje, tačiau nespėjo – nuo britų pareigūnų jam pavyko pasprukti.

JK policijos nuotr. /Aurimas Butkys
JK policijos nuotr. /Aurimas Butkys

Galiausiai pareigūnai aptiko jį Folkstono uoste. Jis įkliuvo tuomet, kai uoste buvo patikrinti jo dokumentai. Paaiškėjo, kad jie suklastoti, todėl jis buvo sulaikytas. Jam skirta 16-os mėnesių įkalinimo bausmė. Teisėjas Simonas Hirstas jam pareiškė: „Tai taip rimta, kad tik greito įkalinimo bausmė gali būti skirta.“

Teisme buvo pareikšta, kad jis priėmė sprendimą pabėgti nuo pareigūnų, jog pats grįžtų į Lietuvą. „Klaidingas buvo jo įsitikinimas, kad ekstradicijos procesas jam bus ilgas ir brangus“, – teigta teisme. Kai jis buvo sulaikytas, lietuvis kaip tik keliavo autobusu į Lietuvą. Jis teisme tvirtino, kad pats yra savo likimo kalvis. Kai A.Butkys pabaigs bausmę JK, jis bus perkeltas į Lietuvą kalėti dar penkis mėnesius.

Žmogų pražudęs vilkiko vairuotojas

Liepos 25-ąją dieną prastai besijaučiantis Dalius Matulaitis sėdo prie vilkiko vairo. Link Felikstouno važiavęs lietuvis trumpam prarado sąmonę ir susidūrė su atvažiuojančiu „Renault“.

Sufolko policijos nuotr./Dalius Matulaitis
Sufolko policijos nuotr./Dalius Matulaitis

Automobilį vairavęs britas žuvo vietoje, o jo septynmetė dukra beveik valandą buvo prispausta automobilyje ir buvo smarkiai sužalota.

Ipsvičo karališkojo teismo teisėjas Davidas Goodinas, išklausęs lietuvio versiją, kad šis jautėsi prastai ir ieškojo, kur sustoti, priėmė sprendimą įkalinti jį ketveriems metams.

„Jūsų sprendimas toliau vairuoti buvo paprasčiausiai pavojingas. Jokia bausmė neatsvers tragiškos ir beprasmės pono Fisko mirties“, – kalbėjo nuosprendį priėmęs teisėjas.

Nužudė, nors žadėjo geresnį gyvenimą

Kęstutis Baužys savo draugę į Visbičą prisikvietė dar 2013 metais, pažadėjęs jai čia geresnį gyvenimą.

Tačiau 2017 m. balandį moteris buvo nužudyta. Greitosios pagalbos medikai, atvykę į sugyventinių namus, sunerimo dėl to, kad ant moters lūpų, veido bei rankų rado nubrozdinimus.

Jungtinės Karalystės policijos nuotr. /Kęstutis Baužys
Jungtinės Karalystės policijos nuotr. /Kęstutis Baužys

46-erių metų vyras aiškino medikams, kad ji susižeidė nukritusi, nes dviejų vaikų motina esą mėgdavo išgerti.

Tolesnis tyrimas atskleidė, kad prieš atvykstant medikams K.Baužys užsuko į netoli namų esančią parduotuvę nusipirkti alkoholio, o atsiskaitydamas užsiminė, kad jo žmona nekvėpuoja. Jis taip pat paprašė praeivės paskambinti greitajai, tačiau moteris nekalbėjo angliškai ir paprašė savo sūnaus pagalbos. Jis ir iškvietė medikus.

Skrodimas parodė, kad moteris mirė dėl pilvo traumos – jos kepenys buvo sužeistos dviejose vietose. Iš viso ant nužudytosios kūno aptikta daugiau nei 60 nubrozdinimų ir smurto žymių.

Įtariamasis buvo sulaikytas, kai pareigūnai jį aptiko gyvenantį miške, palapinėje prie Visbičo.

„Tai buvo baisus smurto namuose atvejis. K.Baužys melavo, kad Dž.Butienė pati susižeidė. Ekspertai nustatė, kad tokie sužeidimai gali būti patirti tik užpuolimo metu, iškritus iš antro aukšto arba patekus į automobilio avariją neprisisegus diržo“, – aiškino inspektorius Alanas Page'as. Anksčiau pareigūnai pranešimų apie smurtą šiuose namuose nėra sulaukę.

Teismo sprendimu vyras kalėjime praleis mažiausiai 17,5 metų, tačiau gali čia užsibūti ir iki gyvos galvos.

Per 20 minučių bandė išprievartauti dvi moteris

Saulius Žilinskas 2015 metais parduotuvėje pradėjo grabinėti moteris, tačiau nenorėdamas sukelti įtarimų pasišalino. Galiausiai po kelių valandų jis grįžo į tą patį rajoną ir per 20 minučių grasino 23-ejų ir 16-os metų amžiaus merginoms.

Anglijos policijos nuotr./Saulius Žilinskas
Anglijos policijos nuotr./Saulius Žilinskas

23-ejų moterį lietuvis bandė prispausti kūnu, tačiau jam sutrukdė du aplinkiniai vyrai, kurie nuvijo lietuvį.

Tačiau S.Žilinskas po akimirkos puolė viešojo transporto stotelėje stovinčią nepilnametę, kurią sugriebė už kaklo ir tempė krūmų link. Merginą išgelbėjo taip pat nepažįstamieji, pagrasinę lietuviui policijos iškvietimu. Nepilnametė buvo beprarandanti sąmonę ir bijojo, kad gali būti nužudyta.

Teismo metu teisėjas Johnas Lodge'as kalbėjo, kad lietuvis yra pavojingas visuomenei ir pagyrė vyrus, kurie nuo S.Žilinsko išgelbėjo merginas.

„Abi moterys, kurias jūs užpuolėte Leindone, labai sukrėstos. Jos patyrė ne tik fizinius, bet ir emocinius skausmus. Jūs savo veiksmas sugriovėte jų gyvenimus ir keliate grėsmę bei galite ateityje vykdyti panašius nusikaltimus“, – kalbėjo teisėjas.

Teisėsauga taip pat nustatė, kad lietuvis 2005 metais tris kartus išprievartavo vieną moterį. Iš viso S.Žilinskui skirta 20 metų kalėjimo bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius